Ce s-a întâmplat cu cei doi elani spectaculoși surprinși la Drochia?

O fotografie cu doi elani zăriți pe câmpurile din raionul Drochia a făcut înconjurul internetului. Care a fost soarta lor mai departe?

Ce s-a întâmplat cu cei doi elani surprinși la DrochiaFoto: ecopresa.md

Ecopresa.md a luat legătura cu autoritățile responsabile pentru a afla dacă animalele sunt în siguranță, dar și cu experți în domeniu, care ne-au explicat ce măsuri ar trebui luate în astfel de cazuri.

Șeful IPM: „Toți mi-au dat asigurări că cei doi elani sunt în siguranță”

Cei doi elani surprinși acum câteva zile în raionul Drochia sunt o femelă și un mascul și se află în siguranță pe teritoriul țării noastre.

Aceștia nu au suferit vreo traumă, se deplasează liber prin regiunea de nord, dar sunt speriați, cel mai probabil, din cauza războiului care zguduie Ucraina.  

Contactat de Ecopresa.md, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului (IPM), Ion Bulmaga, a declarat că aceștia sunt lăsați să trăiască în libertate pe teritoriul țării, iar mai multe structuri ale statului sunt mobilizate pentru a-i monitoriza și a le asigura protecție maximă: „Toți mi-au dat asigurări că se ocupă de acest caz și că cei doi elani sunt în siguranță. Ba chiar mai mult, l-am contactat pe președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor și acesta, la fel, mi-a dat asigurări că vânătorii vor depune eforturi pentru a asigura protecția elanilor”, a precizat oficialul. 

Ion Bulmaga a mai adăugat că prioritatea este asigurarea unui nivel maxim de confort pentru elani și neadmiterea oamenilor în preajma lor. Conform acestuia, dacă oamenii se vor apropia de aceste animale sălbatice, s-ar putea ca ele să părăsească teritoriul țării noastre și să plece mai departe, fie peste Prut, fie să revină peste Nistru.  

Șeful IPM susține că s-a luat în calcul și direcționarea elanilor spre Rezervația Pădurea Domnească, la moment fiind discutate posibilitățile în acest sens cu responsabilii din domeniu. Această măsură ar preveni vânarea elanilor de către oamenii de rând sau vânători care îi zăresc prin raioane. 

Conform Codului penal, vânarea fără autorizație se consideră braconaj și se pedepsește cu amendă, ore în folosul societății sau închisoare pe 3 ani.

Ce spun experții din R. Moldova și cei internaționali

Potrivit Silviei Ursul, specialistă în biodiversitate și vicepreședinta Societății Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii, războiul din țara vecină ar putea fi unul dintre motivele apariției acestei specii pe meleagurile noastre, căci e posibil ca habitatul lor să fi fost afectat de operațiunile militare.  

Franța: Un miliardar rus sancționat câștigă în instanță dreptul de a-și folosi iahtul pe Coasta de Azur. I se vor plăti și daune

Un tribunal francez a ordonat miercuri agenției vamale a țării să elibereze un iaht confiscat, deținut de un miliardar rus afectat de sancțiuni europene, din cauza unor erori de procedură comise în timpul confiscării navei, scrie Reuters.

Agenții vamali au confiscat iahtul „La Petite Ourse”, de 27 de metri, la 16 martie, după ce proprietarul său, Alexey Kuzmichev, unul dintre principalii acționari ai băncii rusești Alfa Bank, a fost sancționat de UE în martie pentru legăturile sale cu președintele Vladimir Putin.

Curtea de Apel din Paris a decis că ofițerii vamali nu au urmat procedurile corecte atunci când au abordat nava, care era ancorată în orașul Antibes de pe Coasta de Azur.

Agenții au invocat o anchetă de fraudă atunci când s-au prezentat la autoritățile de pe șantierul naval, ceea ce, conform legislației franceze, permite vămii să percheziționeze o navă.

Hotărârea subliniază provocările cu care se confruntă națiunile europene în ceea ce privește înghețarea activelor oligarhilor ruși.

Kuzmichev a dat în judecată autoritățile franceze în încercarea de a recâștiga accesul la cele două iahturi ale sale deținute în Franța, La Petite Ourse și La Petite Ourse II.

În calitate de persoană sancționată ale cărei active sunt înghețate, lui Kuzmichev îi este în continuare interzis să scoată La Petite Ourse din apele teritoriale franceze, dar acum i se permite să aibă acces la iaht și să îl folosească în apele franceze, a declarat avocatul său.

„În interiorul [Franței], i se permite să se deplaseze, fie că este pe jos, pe cal, cu mașina sau cu barca”, a declarat avocatul Philippe Blanchetier.

De asemenea, instanța a dispus ca vameșii francezi să-i plătească magnatului 10.000 de euro drept despăgubiri.

O instanță din Rouen se va pronunța la o dată ulterioară cu privire la cea de-a doua navă, La Petite Ourse II, ancorată la Cannes.

sursa

Descoperire macabră în satele eliberate din Ucraina: o cutie cu dinți de aur smulși de ruși de la prizonieri

O descoperire macabră a fost făcută într-un sat din apropiere de Izium, în regiunea Harkov, eliberat recent de sub ocupația rușilor. Trupele ucrainene au găsit într-un subsol folosit pe post de cameră de tortură dovezi ale chinurilor la care au fost supuși prizonierii rușilor, indiferent că erau civili sau soldați. Cea mai șocantă probă a atrocităților petrecute acolo este o cutie cu dinți de aur smulși de la prizonieri. „Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării.

„Vecinii auzeau în continuu urlete venite dintr-acolo. Anchetatorii au descoperit o cameră de tortură înfiorătoare în satul Piski-Radkivski”, a scris pe Facebook Serhii Bolvinov, polițist din Harkov, care a participat la misiune, notează Digi24.ro.

El spune că poliția a obținut informații de la colaboratorii rușilor și de la localnici, care, după eliberare, le-au indicat că subsolul unei case din sat a fost transformat în cameră de tortură, unde au fost torturați atât civili, cât și polițiști și soldați luați prizonieri. O metodă de tortură era îngroparea victimei în pământ, cu masca de gaz pe figură, în timp ce era acoperit cu o cârpă care ardea mocnit, potrivit polițistului, care a pozat masca de gaz folosită de torționari.

Cea mai șocantă descoperire a fost o cutie din plastic umplută cu dinți de aur smulși de la prizonieri.

„Un mini Auschwitz”, a comentat Ministerul ucrainean al Apărării imaginile, trimitere la practica naziștilor de a lua toate bijuteriile și obiectele de preț, inclusiv dinții de aur, de la evreii care sfârșeau în camerele de gazare și apoi la crematoriu.

„Câte vom mai găsi în Ucraina ocupată?”, a întrebat ministerul de la Kiev.

În filmarea polițistului Serhii Bolvinov apare, la un moment dat, și o plăcuță de identificare a unui soldat ucrainean.

Soldații ucraineni găsesc tot mai multe camere de tortură în care au fost ținuți și „interogați” prizonierii de război luați de ruși.

Unii dintre ei au povestit prin ce au trecut, însă imaginile filmate în aceste încăperi vorbesc de la sine despre condițiile pe care au trebuit să le îndure prizonierii.

Patru avioane rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și Suediei

Patru avioane de luptă rusești au intrat miercuri în spațiul aerian european, ceea ce a determinat un răspuns din partea forțelor italiene, care asigură poliția aeriană din partea NATO.

Economica.net - Franţa va trimite o fregată în Marea Neagră şi are  programate zboruri cu avionul de luptă Rafale - Economica.net

Avioane Eurofighter italiene au fost mobilizate rapid pentru a intercepta aeronavele de luptă rusești care intraseră în spațiul polonez și suedez. Aparatele rusești au fost forțate să reintre în spațiul aerian rusesc, mai precis al enclavei Kaliningrad, precizează forțele aeriene italiene într-o postare pe Twitter, transmite digi24.ro.

Matthias Eichenlaub, ofițer de presă al NATO, a declarat pentru „Newsweek” că Italia asigură misiunea de poliție aeriană a Alianței în regiunea baltică. El a mai spus că avioanele NATO din această regiune „interceptează în mod regulat avioane militare rusești care nu respectă regulile internaționale de siguranță aeriană”.

Incidentul survine într-un moment de tensiuni ridicate între Rusia, pe de o parte, și Occident și Ucraina, pe de altă parte.

Condoleanțe semnate la Chișinău în memoria Reginei Elisabeta a II-a
Articolul anterior
Un bărbat de 35 de ani a fost ucis de tren la Taraclia
Articolul următor