Ce spune șoferul și bunul prieten al lui Iurie Sadovnic despre artist: ,,Pandemia l-a afectat mult”

În satul în care a copilărit Iurie Sadovnic e doliu. Satul Susleni din raionul Orhei era considerat locul de suflet al interpretului. Povestea despre acest colţ de rai ori de câte ori avea ocazia. Maestrul le-a dus faima satului prin muzica sa, era şi cetăţean de onoare al localităţii. Mai mult, potrivit apropiaților, artistul își dorea dintotdeauna să-și găsească locul de veci alături de părinți, în satul natal, el însuși vorbind despre această dorință a sa.

În satul natal, Susleni, prietenii şi localnicii sunt pur şi simplu şocaţi de cele întâmplate, transmite publika.md.

„Acasă-i foarte bine, acasă-i ca nicăieri. Mai ales mă simt bine atunci când vin singur. În casa părintească e bine. „

Artistul a copilărit şi şi-a petrecut ultimii ani din viaţă la Susleni. Prietenii spun că interpretul obişnuia să vină aici pentru a compune muzică şi pentru a se pregăti de concerte.

La începutul pandemiei Iurie Sadovnic s-a întors la Chişinău.

Mihail Golban este cel mai bun prieten al maestrului. Împreună au format un ansamblu în localitate, împreună au cântat. 

În ultimii trei ani acesta era şoferul personal al lui Sadovnic. Îl ducea pe la concerte, evenimente şi chiar pe la rude. Bărbatul povesteşte că pandemia l-a afectat foarte mult pe interpret, dar chiar şi aşa, nu crede că s-a sinucis.

Sadovnic niciodată nu s-a plâns de probleme de sănătate şi nici nu era o persoană depresivă.

„La Şoldăneşti am făcut ultimul concert, trebuia să cântăm la Filarmonica Naţională, după aceia trebuia în Orhei. Şi dacă s-a început pandemia, totul s-a terminat.

Nu cred că…n-am înţeleg de ce. Acuş am 24 de ore deja de când mă gândesc la chestia asta şi nu înţeleg de ce”, a mărturisit Mihail Golban.

Mihail Golban zice că Iurie Sadovnic şi-a dorit dintotdeauna să fie înmormântat la cimitirul din Susleni, alături de părinţii săi:

„De la acest scaun şi până în cărare este loc. El chiar şi-a plănuit. Cine n-a vrut să steie lângă părinţi? Chiar aşa discutam bărbăteşte, că iată eu vreau aici, lângă tata şi lângă mama.”

Iar Andrei Boguş, unul din colegii de clasă ai regretatul artist, povesteşte cu lacrimi în ochi că pasiunea lui Sadovnic pentru muzică putea fi observată încă de pe când devenise adolescent. Primele instrumente muzicale şi le-a confecţionat singur, ne-a spus Andrei Boguş.

„Făcuse într-un mod, oarecum, după ideile sale, că ar trebui să producă vreun sunet instrumentul pe care l-a făcut. Trecând anii, dumnealui s-a antrenat până a ajuns ce şi-a dorit. Mi-e foarte dureros”, a declarat Andrei Boguş.

Nici până acum, localnicilor nu le vine să creadă că artistul şi-a pus capăt zilelor.

„Mi-l amintesc ca un om foarte bun. Cu toţi copiii se saluta,cu toată lumea. Toţi îl iubeau, toţi îl stimau. Când am auzit ştire asta, ne-a şocat pe toţi. E o pierdere mare pentru sat, foarte mare.”

„Ieri când am aflat am început a plânge. Extraordinar era el. „

„Trebuia să mai trăiască, trebuia să mai scrie despre viaţa lui, trebuia să facă concertul acela în sat.”

„A fost un om simplu, om de omenie. Ne pare rău. El trebuia să trăiască. „

Primăria din localitate va amenaja miercuri un loc special unde toţi cei care l-au cunoscut şi îi apreciază opera pot veni să aprindă o lumânare în memoria artistului.

De-a lungul carierei, Iurie Sadovnic a obţinut multiple distincţii de stat. Printre acestea, „Artist emerit” şi „Artist al Poporului”, medaliile „Meritul Civic” şi „Ordinul Republicii”. Interpretul este şi laureat al Premiului Naţional.

Un moldovean şi-a pus fiul de 15 ani să îi conducă maşina, invocând că ,,se simțea obosit”

Cei doi au fost surprinşi de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, potrivit Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Foto ilustrativa Politia Rutiera

Un bărbat de 44 de ani, din Republica Moldova, şi-a pus fiul de 15 ani să îi conducă maşina, după ce permisul său i-a fost suspendat. Adolescentul a condus pe drumurile publice din România, coborând de la volan doar când a ajuns în Punctul de Trecere a Frontierei. „În data de 16 martie a.c., în jurul orei 20.40, poliţiştii de frontieră în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au observat un tânăr care înainte de a ajunge la cabina de control a coborât de la volanul autoturismului, pe scaunul şoferului urcând un bărbat aflat până atunci pe bancheta din spate”, se arată în comunicatul Poliției, preluat de Agerpres.

În urma verificărilor, polițiștii au stabilit că persoana care condusese până în apropierea cabinei de control este un minor de 15 ani, iar proprietarul autoturismului este un cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 44 de ani, tatăl acestuia. Bărbatul le-a spus polițiștilor că se simţea obosit şi acesta a fost motivul pentru care i-a dat mașina fiului său minor. Poliţiştii de frontieră efectuează acum cercetări pentru infracțiunile de conducere pe drumurile publice de către o persoană cu permis auto suspendat şi încredinţarea mașinii unei persoane despre care ştie că nu are dreptul de a conduce.

Propaganda din Rusia a amenințat cu un atac nuclear asupra țării care îl arestează pe Putin

Margarita Simonyan, redactorul-șef al Russia Today și propagandistă rusă de top, a amenințat că Moscova ar putea lovi cu arme nucleare țara care îl arestează pe Vladimir Putin, scrie publicația ucraineană Obozrevatel.

arsenal nuclear

Pe 17 martie, propagandista a comentat situația pe canalul ei de Telegram în stilul tradițional pentru Kremlin – cu amenințări și a reamintit că Federația Rusă este o putere nucleară.

„Aș vrea să mă uit la țara care, conform deciziei de la Haga, îl va aresta pe Putin. Ce se va întâmpla în opt minute. Sau cât va dura să zboare către capitala sa”, a scris Simonyan, făcând aluzie la „butonul roșu”, scrie publicația din Ucraina, conform protv.ro.

De remarcat este că din anumite motive, ea nu a acordat atenție faptului că atacul nuclear va afecta și persoana arestată, care se va afla în țara atacată de Federația Rusă .

Curtea Penală Internațională a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l că este responsabil pentru crime de război comise în Ucraina, scrie SkyNews.

Țările în care Putin poate fi arestat, dacă merge acolo. Președintele rus este urmărit internațional

Vladimir Putin a fost sub acuzare de Curtea Penală Internațională, iar pe numele lui a fost emis un mandat de arestare. Președintele rus este acuzat că a deportat copii ucraineni în Rusia, transmite digi24.ro.

LISTA Țările în care Putin poate fi arestat, dacă merge acolo, inclusiv în Republica Moldova!

Practic, acum, dictatorul rus este urmărit internațional. Acuzațiile sunt legate de crime de război, însă CPI nu vorbește neapărat despre ororile de la Bucha sau din alte părți, ci despre faptul că Putin ar fi direct implicat în deportarea în Rusia a copiilor din Ucraina, din zonele pe care Moscova le-a ocupat acolo.

Pe lângă Putin, este vizată de această anchetă și Maria Lvova-Belova, femeia care conduce în momentul da față Protecția Copilului din Rusia. Și pe numele său a fost emis un mandat internațional de arestare. Vedem pe această hartă țările în care Vladimir Putin poate să fie arestat, dacă ajunge acolo.

Este vorba despre țările colorate cu verde. Acestea sunt statele care au semnat tratatul prin care a fost înființată Curtea Penală Internațională. Este vorba despre aproape întreaga Europă, despre America de Sud, Canada, Australia și state din Africa. Țările colorate cu portocaliu reprezintă țările care au semnat acest tratat, însă în ultimii ani au renunțat la CPI. Practic sunt țări în care Putin nu ar avea de suferit, cel puțin în teorie, dacă ar ajunge acolo.

Este foarte interesant că e vorba și de SUA, care au renunțat la acest tratat. Evident, culoarea roșie reprezintă țările care nu au semnat niciodată tratatul de la Roma prin care a fost înființată instituția. Sunt țări din orientul Mijlociu, India, China.

123 de țări sunt state părți la Tratatul de la Roma prin care s-a înființat Curtea Penală Internațională. Dintre acestea, 33 sunt state africane, 19 sunt state din Asia-Pacific, 18 sunt din Europa de Est, 28 sunt din statele din America Latină și Caraibe și 25 sunt din Europa de Vest și alte state.

Este vorba despre Afghanistan, Albania, Andorra, Antigua and Barbuda, Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Barbados, Belgium, Belize, Benin, Bolivia, Bosnia and Herzegovina, Botswana, Brazil, Bulgaria, Burkina Faso, Cabo Verde, Cambodia, Canada, Central African Republic, Chad, Chile, Colombia, Comoros, Congo, Cook Islands, Costa Rica, Côte d’Ivoire, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Democratic Republic of the Congo, Denmark, Djibouti, Dominica, Dominican Republic, Ecuador, El Salvador, Estonia, Fiji, Finland, France, Gabon, Gambia, Georgia, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Guatemala, Guinea Guyana, Honduras, Hungary.

Iceland, Ireland, Italy, Japan, Jordan, Kenya, Kiribati, Latvia, Lesotho, Liberia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Madagascar, Malawi, Maldives, Mali, Malta, Marshall Islands, Mauritius, Mexico, Mongolia, Montenegro, Namibia, Nauru, Netherlands, New Zealand, Niger, Nigeria, North Macedonia, Norway, Panama, Paraguay, Peru, Poland, Portugal, Republic of Korea, Republic of Moldova, Romania, Saint Kitts and Nevis Saint Lucia, Saint Vincent and the Grenadines, Samoa, San Marino, Senegal, Serbia, Seychelles, Sierra, Leone, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, State of Palestine, Suriname, Sweden, Switzerland, Tajikistan, Timor-Leste, Trinidad and Tobago, Tunisia, Uganda, United Kingdom, United Republic of Tanzania, Uruguay, Vanuatu, Venezuela, Zambia.

O mămică în vârstă de 41 de ani luptă cu cancerul. Să o ajutăm împreună!
Articolul anterior
Fiica Angelei Gonța și a lui Vlad Filat a împlinit 7 ani
Articolul următor