Ce trebuie să știi despre despre compensațiile pentru perioada rece

Aproape toate familiile din Republica Moldova vor primi compensații pentru perioada rece a anului. Acestea vor fi categorisite în funcție de vulnerabilitatea energetică a beneficiarilor. În total vor fi patru categorii. Doar un număr mic de familii, cele cu venituri mari, vor fi incluse în categoria celor non-vulnerabili și nu vor primi compensații.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari într-un interviu pentru Moldova.org a oferit mai multe detalii.

compensații.gov.md, din octombrie 

Toate gospodăriile trebuie să se înregistreze pe site-ul compensatii.gov.md. Acest sistem informațional se află acum în proces de dezvoltare și va fi finalizat în octombrie. 

Pe site vor fi colectate date despre:

  • structura familiei,
  • veniturile familie,
  • numărul locului de consum (NLC),
  • consumul energie (acestea vor fi extrase în mod automat din bazele de date ale furnizorilor de energie). 

Astfel, autoritățile vor afla cât la sută din bugetul gospodăriei se duce pe plata energiei. În funcție de ponderea acestor cheltuieli față de bugetul disponibil al gospodăriei, consumatorii casnici vor fi incadrati în patru categorii de vulnerabilitate energetică.

Numărul locului de consum (NLC) va fi comunicat nu doar de consumatori, ci și de toți furnizorii. „Respectiv, vom lega un punct de consum de o familie și  toate punctele de consum vor fi încadrate într-o categorie. Deci fiecare familie va fi încadrată într-o categorie și punctul de consum al nostru va fi încadrat în categoria respectivă”, a explicat ministrul Spatari. Astfel, în final, toți furnizorii vor cunoaște ce categorie se aplică pentru fiecare loc de consum.

Ce vor face cei care nu au acces la Internet?

Consumatorii care nu acces la Internet, nu au un calculator sau nu pot să se înregistreze singuri vor fi ajutați de asistenții sociali comunitari și bibliotecariii să se înregistreze în sistem. „Va fi și un mecanism de înregistrare asistată printr-o cerere depusă la bibliotecă sau la asistența socială”, a precizat ministrul Marcel Spatari.

4 categorii de vulnerabilitate energetică

În funcție de cât la sută din bugetul lor reprezintă energia, cetățenii vor fi încadrați în alte trei categorii:

  • cu vulnerabilitate foarte ridicată
  • cu vulnerabilitate ridicată 
  • cu vulnerabilitate medie 
  • cu vulnerabilitate scăzută
  • non-vulnerabili

Astfel, cei cu vulnerabilitate foarte ridicată vor primi compensații maxime. Iar cei cu venituri foarte mari vor fi încadrați în categoria de consumatori non-vulnerabili și, respectiv, nu vor primi compensații.

Ministerul Muncii și Protecției sociale promite transparență maximă în acest proces de triere a beneficiarul de compensații. Categoria de vulnerabilitate va fi indicată în facturi, dar și în cabinetul personal de pe platforma compensatii.gov.md. „Toți consumatorii care se vor înregistra în sistemul informațional vor avea acces în cabinetul personal al consumatorului și vor vedea în ce categorie sunt încadrați. Lucrurile vor fi transparente”, afirmă ministrul.

Autoritățile au făcut niște estimări generale în baza informațiilor și cercetărilor de la Biroul Național de Statistică. Potrivit ministrului, din acestea reiese că mai mult de jumătate din gospodăriile din țară vor fi încadrate în categoria maximă de vulnerabilitate energetică și încă aproape jumătate vor fi încadrate în celelalte categorii. „Respectiv un număr foarte mic de gospodării vor fi non-vulnerabili și nu vor primi compensații. Marea majoritatea vor primi compensații.pentru că la o asemenea creștere a prețurilor aproape toți sunt vulnerabili”, mai spune Marcel Spatari. 

Mecanismul de compensare va fi similar cu cel de anul trecut

Colectarea datelor va avea loc timp de două luni, în octombrie și noiembrie. Ulterior, toate gospodăriile vor fi încadrate într-o anumită categorie. Compensația va fi oferită direct în factură.

Mecanismul de compensare propriu-zis va fi similar cu cel de anul trecut. Va exista un tarif pentru un anumit volum de gaze. De exemplu, anul trecut au fost două praguri – un tarif pentru 50 metri cubi și alt tarif pentru încă 100 de metri cubi. 

În 2022, va exista un singur volum eligibil spre compensare. „Noi acum discutăm cât să fie acest volum. Va fi probabil mai mult de 150 de metri și va fi compensat tot volumul – nu în două praguri, ci într-un singur prag, dar va exista un plafon”, spune ministrul.

Deocamdată nu se știe care va fi valoarea exactă a compensațiilor pentru perioada rece a anului. Autoritățile spun că pentru plata acestora este preconizat un buget de două ori mai mare decât în 2021 – 5 miliarde de lei. 

„Ne permitem compensații care să aducă prețul la un nivel comparabil ca anul trecut”, spune ministrul. Potrivit lui, obiectivul autorităților este inclusiv să aducă prețul din facturi în linie cu inflația generală în așa fel încât acesta „să nu fie dureros pentru familii”.

Indicarea informațiilor eronate

Marcel Spatari a precizat în interviul oferit Moldova.org că mecanismul de compensare este unul obiectiv „atât cât e posibil”. Astfel, datele privind veniturile familiilor declarate în sistemul informațional vor fi contrapuse cu informațiile oferite de Inspectoratul Fiscal, cu datele privind pensiile și alte indemnizații de la CNAS. 

„Dacă vom vedea că familia declară mai puțin decât cunoaște statul, atunci vom considera la calcul veniturile cunoscute. Dacă veniturile declarate sunt mai mari, atunci vom utiliza pentru calcul veniturile declarate”, a explicat ministrul.

Pentru familiile care nu vor depune cereri sau vor pune cereri eronate va fi prevăzut un mecanism de solicitare repetată. Totodată, autoritățile sunt de părere că vor fi puține cazuri de nemulțumire a populației privind categoria în care a fost încadrată. „Mecanismul e foarte obiectiv, criteriile foarte clare și nu cred că vor fi nemulțumiri”, a adăugat oficialul.

La ce va mai folosi sistemul informațional

„Programul pe care îl pregătim, acest fond de reducere a vulnerabilității energetice, nu este doar pentru acest an. Punem bazele unui sistem care va fi utilizat an de an pentru mai multe politici de reducere a vulnerabilității. Este vorba despre subvenții pentru achiziția electrocasnicelor cu eficiență energetică mai ridicată, pentru programe de izolare a caselor, pentru achiziția de resurse energetice regenerabile. Este un efort pe care îl facem acum cu toții împreună, ca societate, pentru a pune bazele unui sistem ce ne va ajuta pe viitor”, spune ministrul.

În final, ministrul Marcel Spatari ne-a mai spus că mecanismul de acordare a compensațiilor este inspirat din mecanisme care există în alte țări, dar în mare parte este o creație a experților care lucrează la Ministerul Muncii și Protecției Sociale. „Alte țări urmăresc cu mare atenție ce facem noi și chiar se inspiră. Am avut întâlniri cu omologii din Spania și Germania și am discutat despre mecanismele care există acolo și ei s-au arătat foarte interesați de acest mecanism pe care îl implementăm în Republica Moldova și ar putea ca și alte țări să-l preia de la noi”, a declarat Marcel Spatari.

sursa: www.moldova.org

Alina Eremia și-a speriat fanii după ce a apărut cu un ochi vânăt

Alina Eremia și-a speriat fanii de pe rețelele de socializare. Artista a postat o imagine în care apare cu un ochi vânăt. Cântăreața a postat, zilele trecute, o imagine pe Instagram ce i-a alarmat imediat pe urmăritorii săi. Alina apare în imagine cu ochiul drept vânăt. Iar reacțiile fanilor nu au întârziat să apară. „Ce ai pățit?”, a întrebat o internaută.

Iar răspunsul artistei nu a întârziat: „Dă swipe și o să înțelegi”. De fapt, Alina Eremia își promova un nou single, „Umeri de piatră”, în colaborare cu Oscar.

În videoclip, aceasta joacă rolul unei tinere ce este agresată de iubitul ei. „Rănile se vindecă. Cicatricile rămân. Violența lasă urme”, este mesajul pe care Ailna Eremia îl transmite prin noua sa piesă.

sursa: www.unica.ro

Ambulanță răsturnată după ce s-a ciocnit cu o mașină. Pompierii au fost ajutați de trecători să o ridice

O ambulanță s-a răsturnat, după ce s-a ciocnit cu o mașină de model Toyota. Totul s-a întâmplat astăzi, în jurul orei 07:05 la intersecția străzilor Vasile Alecsandri cu Mihail Kogălniceanu, scrie unimedia.info.

Potrivit poliției, în urma impactului, nimeni nu a avut de suferit.

Șoferii s-au deplasat la sediul poliției.

Șoferul vinovat riscă sancțiune sub formă de puncte de penalizare(6) și amendă de până la 1500 lei.

VIDEO șocant! Schemă inedită de escrocherie aplicată de un cetățean străin în stațiile PECO din țară

Un cetățean străin, cu vârsta de 40 de ani, a fost reținut de către polițiști fiind suspectat de săvârșirea escrocheriilor în serie pe întreg teritoriul țării, scrie punctul.md.

Acesta, prin  abuz de încredere, la data de 20 septembrie a obținut de la angajata unei stații PECO din satul Peresecina, raionul Orhei, mijloace bănești în sumă de 5 000 de lei din aparatul de casă al entității comerciale.

Pe acest caz, de către Inspectoratul de poliție Orhei a fost pornită o cauză penală pentru escrocherie. 

Suspectul, sub pretextul că ar fi persoana de încredere al directorului sau altor angajați ai unităților comerciale solicita de la colegii acestora, în mare parte casieri, mijloace bănești.

Bărbatul se informa din timp despre cei care urmau să devină victime.

La 29 septembrie, individul a fost localizat și reținut de către angajații Inspectoratului de poliție Ialoveni, ulterior fiind preluat și etapat la Inspectoratul de poliție Orhei.

Suspectul a fost anterior judecat la el în țară pentru infracțiuni analogice, iar pe teritoriul țării noastre ar fi intrat la 19 august curent.

Conform, informațiilor deținute, la moment acesta ar mai fi implicat în infracțiuni similare, pe teritoriul raioanelor Comrat, Rîșcani, Ialoveni, Hîncești și Anenii Noi.

Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de asemenea infracțiune riscă  amendă de la 42 500 la 67 500 de lei  sau închisoare de până la 5 ani.

La deconspirarea schemei și localizarea suspectului au activat angajații Inspectoratului de poliție Orhei,  în colaborare cu Direcția Investigații Criminale și Direcția Analitică a INI sub conducerea Procuraturii Orhei.

Părinții sunt atenționați să nu colecteze bani pentru profesori în contextul sărbătorii profesionale a acestora
Articolul anterior
Oameni nemulțumiți de modul în care sunt distribuite lemnele
Articolul următor