Ce va face Maia Sandu cu premiul de 100.000 de euro

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost onorată cu prestigiosul Premiu Reinhard Mohn 2025, acordat de Fundația Bertelsmann din Germania. Distincția, oferită o dată la doi ani, recunoaște angajamentul excepțional al liderilor care promovează valorile democratice și soluțiile inovatoare în fața provocărilor contemporane.

Maia Sandu a fost apreciată pentru curajul și determinarea sa în apărarea democrației, în special într-un context geopolitic dificil. Premiul, în valoare de 100.000 de euro, va fi donat de președintă pentru susținerea unor proiecte de dezvoltare în satul său natal, Risipeni, raionul Fălești, scrie nordnews.md.

Acest premiu este o recunoaștere a curajului cetățenilor Republicii Moldova, care au demonstrat că își doresc să trăiască în democrație și au luptat pentru ea. Moldova a dovedit că democrația poate rezista chiar și în cele mai dificile circumstanțe.

Președinția precizează că premiul Reinhard Mohn este unul dintre cele mai importante proiecte ale Fundației Bertelsmann, una dintre cele mai mari organizații non-profit din Germania, cunoscută pentru sprijinirea reformelor democratice și dezvoltarea soluțiilor inovatoare la problemele sociale și politice.

Laureați anteriori includ personalități precum fostul Președinte al Germaniei Joachim Gauck, fostul Președinte al Estoniei Toomas Hendrik Ilves și ex-Secretarul General al ONU Kofi Annan.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

Tragedie la Cantemir: o copilă de 14 ani și un băiat de 11 ani au murit intoxicați după ce cahla de la sobă a rămas închisă
Articolul anterior
Moment jenant pentru Kate Middleton în fața regelui Charles
Articolul următor