Cea mai mare criză imobiliară din ultimii 30 de ani

Criza imobiliară face ravagii în Europa. Noile cifre arată că nivelul noilor construcții în Suedia este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, scăzând cu 50% în primul trimestru al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Criza imobiliară face ravagii în Europa. Rata cu care sunt construite noi proprietăți în Suedia continuă să scadă, arată noile cifre de la Statistics Sweden. Anna Broman, expertă în politica proprietății la Federația Suedeză de Construcții, Byggföretagen, a cerut o comisie de criză.

„Suntem în cea mai gravă criză de după 1990. Ratele de construcție a proprietăților vor scădea cu mai mult de jumătate în intervalul de doi ani”, a mai spus Anna Broman.

„Am pierdut o întreagă generație de muncitori în construcții. Trebuie să ne învățăm lecția, astfel încât acest lucru să nu se mai întâmple. Dacă recesiunea este lăsată să meargă prea departe, va dura foarte mult timp pentru a aduce forța de muncă înapoi în industrie”, a mai declarat Anna Broman.

Cauzele: creșterea ratelor dobânzilor, inflație și creșterea prețurilor la energie

Ministrul proprietății, Andreas Carlson, a susținut că înrăutățirea condițiilor, în mare măsură, sunt legate de factori externi: „Se datorează în mare parte factorilor externi legați de creșterea ratelor dobânzilor, inflația și creșterea prețurilor la energie”, a spus el.

Numărul total de locuinţe noi care au intrat în faza de construire a fost de 7.437 în primul trimestru, faţă de 16.675 în aceeaşi perioadă a anului 2022, potrivit datelor Statistics Sweden. Deşi cele mai recente cifre vor fi probabil revizuite substanţial din cauza unui decalaj în raportare, direcţia de deplasare a sectorului este clară.

Comisia Europeană se aşteaptă ca Suedia să sufere cea mai mare contracţie economică din Uniunea Europeană în acest an, în condiţiile în care ratele mai mari ale dobânzilor vor afecta cheltuielile de consum şi o piaţă imobiliară în care se preconizează că preţurile vor continua să scadă după o recentă revenire.

Valoarea totală a creditelor ipotecare a crescut cu 459% în ultimii 20 de ani

Boomul imobiliar al ţării – care a dus la o creştere a preţurilor cu aproape 250% în ultimii 20 de ani – a fost alimentat de costurile de împrumut foarte mici şi de o penurie de proprietăţi de închiriat. Această lipsă de locuinţe a împins familiile mai sărace în locuinţe supraaglomerate. Totodată i-a împins pe alţii să cumpere – valoarea totală a creditelor ipotecare a crescut cu 459% în ultimii 20 de ani.

Înainte de cea mai recentă criză, datoria gospodăriilor, inclusiv ipotecile şi datoriile de consum, au crescut vertiginos la peste 200% din venitul disponibil, potrivit celor mai recente date ale OCDE din 2021. Acest nivel este dublu faţă de cel din Germania.

Banca centrală consideră că împrumuturile imobiliare reprezintă cel mai mare risc din sistemul financiar suedez şi a avertizat cu privire la impactul creşterii datoriei gospodăriilor asupra tuturor elementelor economice , de la consum la falimente şi credite neperformante.

Andreas Carlson a concluzionat: „Credem că subvențiile pentru locuințe sunt ineficiente și nu este o cale de urmat. Avem nevoie este o reformă structurală”, a mai spus ministrul, potrivit evz.ro.

Alina Stoianov a devenit mămică. Emilian Crețu a publicat primele imagini de la maternitate

Actrița Alina Stoianov a devenit astăzi mămică. Ea a adus pe lume o fetiță sănătoasă, iar Emilian Crețu a publicat primele poze de la maternitate.

Emilian a mers la maternitate împreună cu sora sa Nina.

Actorul a dezvăluit ieri că fetița va purta numele Mora.

Sănătate multă și felicitări tuturor cu ocazia acestui fericit eveniment!

Accident grav de autobuz în Italia: Cel puțin 18 morți și mai multe persoane rănite

Un accident teribil a avut loc, marți seară, în Italia. Un autobuz de pasageri a căzut de pe podul care leagă Veneția de Mestre.

S-a întâmplat în jurul orei 19:40, ora Italiei.

Autobuzul în care se aflau mai multe persoane ar fi plonjat de pe o porțiune înălțată de pe Via dell’Elettricità, sfârșind pe linia de cale ferată care trece pe lângă drum, conform rainews.it. 

După ce s-a izbit de pasarelă, autobuzul a luat foc. 

Accidentul s-a produs într-o zonă supraînălțată de pe via dell’Elettricità, autobuzul căzând de la o înălțime de 15 metri și ajungând pe calea ferată.

Trenurile dintre Mestre și Veneția au fost suspendate, în timp ce serviciile de urgență și Poliția au intervenit la fața locului pentru a gestiona consecințele acestui eveniment tragic.

Numeroase ambulanțe și vehicule ale pompierilor s-au deplasat la fața locului. 

Dinamica accidentului nu este deocamdată clară și nici nu se știe dacă a fost vorba de un autobuz turistic sau de un autocar. Nu este încă clar cum s-a produs accidentul și nici dacă a vehiculul implicat este un autocar turistic sau un autobuz. 

Conform ansa.it, cel puțin 40 de persoane sunt rănite.

Bilanțul provizoriu al accidentului în care a fost implicat autobuzul este de cel puțin 18 morți, 15 dintre aceștia fiind deja transferați la morgile spitalelor locale.

Un oraș din Japonia interzice mersul pe scările rulante. Care este motivul

Într-un oraș din Japonia a fost introdusă o ordonanță pentru a-i împiedica pe oameni să meargă pe scările rulante.

Ordinul a intrat în vigoare în Nagoya la 1 octombrie și interzice oamenilor să meargă pe scările rulante, în încercarea de a preveni accidente precum căzăturile, scrie Independent.

Deși în orașul de pe coasta Pacificului se obișnuiește ca oamenii să se oprească pe partea stângă a scărilor rulante și să păstreze partea dreaptă liberă pentru cei care se grăbesc, au existat cazuri în care mai multe persoane și-au pierdut echilibrul și i-au dezechilibrat și pe alții.

Chiar dacă s-au făcut încercări de promovare a practicii de a sta nemișcat pe scările rulante după persoanele în vârstă și-au exprimat îngrijorarea cu privire la posibile accidente sau căzături, acestea nu au dat niciun rezultat.

Peste 805 accidente care au avut loc pe scările rulante au fost catalogate ca fiind cauzate de „utilizarea necorespunzătoare a acestora” în 2018 și 2019, potrivit celor mai recente date ale Asociației japoneze a ascensoarelor, a relatat Japan Times.

În urma introducerii noii ordonanțe, primăria a difuzat, de asemenea, spoturi publicitare și afișe în principalele gări, în încercarea de a sensibiliza populația.

Nagoya nu este primul oraș care introduce o astfel de ordonanță. Și în orașul Saitama a fost aplicată o regulă similară în urmă cu doi ani, în octombrie 2021.

sursa

O agenție oferă 1.000 de dolari pentru 10 ore de stat pe TikTok! Cine poate candida
Articolul anterior
Copiii de la 6 la 12 ani pot participa la Programul estival ”Provocarea verii”
Articolul următor