Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova a trecut la alimentație cu păcură

Cea mai mare fabrică de zahăr din Moldova obţine, de aproape două săptămâni, doar 24 la sută din volumul necesar al gazelor naturale, motiv pentru care a trecut la rezerve de păcură.

Acestea vor ajunge însă doar până la sfârşitul lunii octombrie. Dacă până atunci gazul nu va fi livrat în volum deplin, întreprinderea va fi nevoită să-şi sisteze activitatea, iar pierderile producătorilor de sfeclă de zahăr vor ajunge până la 300 de milioane de lei. 

Informaţia a fost confirmată de spicherul Comitetului de Conducere al fabricii, Alexander Koss, pentru Canal2.md.

În prezent, conducerea fabricii este în căutarea soluţiilor pentru a suplini rezervele de păcură. 

„Dacă nu vom avea destule gaze şi păcură, vom fi nevoiţi să oprim recepţionarea şi prelucrarea sfeclei de zahăr. Populaţia nu va avea de suferit, pentru că avem rezerve de zahăr, totuşi noi vom suporta pierderi serioase. Pierderile agricultorilor vor fi foarte mari, în jur de 250-300 de milioane de lei”, a comunicat spicherul Comitetului de Conducere al fabricii, Alexander Koss.

Iar reprezentanţii celei mai mari fabrici de panificaţie din Republica Moldova susţin că analizează toate variantele posibile de producere pentru a micşora consumul de gaze. „În cazul micşorării volumelor de gaze, vom pune în funcţie cele electrice, însă va fi nevoie de modificat puţin sortimentul. Vom face tot posibilul ca populaţia să fie aprovizionată cu pâine. 

La moment, 20% sunt electrice şi 80% pe gaze. – Cum va influenţa trecerea la sobe electrice? – Puțin va afecta pentru că producerea pe gaze este mai eficientă decât producerea pe cele electrice, de aceea şi modernizarea întreprinderii a fost bazată pe trecerea la cuptoare pe gaz.”

Maia Sandu, invitație oficială în Austria din partea Președintelui Alexander Van der Bellen
Articolul anterior
Două ambulanțe moderne, în stare perfectă, donate de Italia au ajuns la Chișinău
Articolul următor
Alte articole interesante