Cea mai severă lege din Statele Unite interzice avortul! Pedeapsa ar putea ajunge la 99 de ani de închisoare!

Legile pro viață continuă să fie adoptate în state din SUA. Avortul va fi interzis din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.

separator

Senatul statului Alabama a votat marţi o lege care interzice avortul în aproape toate formele sale, excepţie făcând situaţiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Dacă proiectul primeşte aprobarea guvernatorului republican Kay Ivey, ar deveni cea mai severă lege din Statele Unite.

Demersul face parte dintr-un efort întreprins de mai multe state americane de a determina Curtea Supremă a SUA să reanalizeze dreptul constituţional al femeii la avort, arată Reuters, citat de Mediafax.

Legea a fost deja aprobată în Camera Reprezentanţilor din Alabama şi ajunge astfel pe masa guvernatorului Kay Ivey care nu a comentat cu privire la decizia pe care o va lua, însă este cunoscută până acum ca o persoană care s-a opus cu fermitate avorturilor.

După ce a fost adoptată cu 25-6 voturi, legea ar intra în vigoare la şase luni după ce va fi semnată de guvernator. Mai multe organizaţii americane au anunţat că vor contesta în justiţie noua lege.

Legi care limitează dreptul la avort au fost introduse în acest an în 16 dintre cele 50 de state americane. Patru dintre aceste legi interzic avortul din momentul în care pot fi detectate bătăile inimii la embrion.

Legea din Alabama merge chiar mai departe interzicând avorturile în orice moment. Cei care vor face avort vor comite o infracţiune şi vor fi pasibili de o pedeapsă cuprinsă între 10 şi 99 de ani de închisoare. Legea nu prevede pedeapsă pentru femeia care suferă intervenţia de întrerupere de sarcină.

Senatul din Alabama, dominat de reprezentanţi republicani au respins un amendament al democraţilor care ar fi permis avorturi pentru femeile şi fetele rămase însărcinate în urma violului sau al incestului.

Activiştii anti-avort ştiu că legile pe care le impun vor fi contestate în justiţie, decizii ale curţilor judecătoreşti blocând deja legi adoptate pe această temă în statele Kentucky şi Iowa.

Suporterii legii din Alabama susţin că dreptul la viaţă al unui copil care nu s-a născut are prioritate în afara oricăror altor drepturi şi îşi propun să testeze valabilitatea acestei idei, arată The Independent.

Înalta Curte americană, compusă în prezent în majoritate din conservatori, ar putea să schimbe deciza din cazul Roe vs. Wade, din 1973, care a stabilit pentru justiţia din Statele Unite dreptul femeii la avort.

Georgia, Kentucky, Mississippi şi Ohio au interzis în acest an avortul din momentul în care medicul poate detecta bătaia de inimă într-un embrion. Cei care se opun acestei formule susţin că activitatea cardiacă a unui embrion poate fi detectată chiar şi la şase săptămâni de sarcină, chiar înainte ca o femeie să îşi dea seama că este însărcinată.

Organizaţia Medici pentru Sănătatea Reproducerii (Physicians for Reproductive Health) au arătat că o interzicere totală a avorturilor ar putea să aibă efecte dezastruoase pentru sistemul de sănătate.

“Medicii nu vor mai fi dispuşi să îi ajute pe pacienţii care au nevoie, chiar şi atunci când sarcina afectează sănătatea pacientului sau îi pune în pericol viaţa, de frica de a nu intrea sub incidenţa legii”, a declarar Yashica Robinson, membră a consiliului de conducere al organizaţiei.

Şi Organizaţia Naţională pentru Femei (National Organisation for Women- NOW) a calificat legea drept neconstituţională.

“E un demers clar de a strânge sprijin politic pentru candidaţii care vor veni cu platforme anti-avort la alegerile viitoare şi funcţionează ca o ameninţare directă la adresa sănătăţii femeilor, a independenţei lor şi a dreptului de a-şi căuta fericirea”, au argumentat cei de la NOW.

Actriţa şi activista Alyssa Milano a cerut să se declanşeze o grevă sexuală folosind formula #SexStrike pe reţelele sociale ca răspuns la campaniile împotriva dreptului la avort, pledând ca femeile să refuze să facă sex cu bărbaţi ”până când ne vom recăpăta independenţa corporală”, arată Reuters.

Sursa

 

Un nou pachet de sprijin financiar pentru Republica Moldova din partea UE

Peste 600 de milioane de euro vor putea fi redistribuiți pentru sprijinirea Republicii Moldova și a altor țări din Vecinătatea Uniunii Europene în perioada 2024 – 2027, scrie oficial.md.

Banii provin din Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională și vor putea fi realocați ca urmare a modificării Cadrului Financiar Multianual (CFM) 2021 – 2027, propusă de Comisia Europeană.

Ca negociator-șef pentru Bugetul Uniunii Europene din 2024, vreau ca această modificare a CFM să fie adoptată până la finalul acestui an tocmai pentru a avea mai multe fonduri la dispoziție încă de anul viitor pentru Republica Moldova și celelalte priorități noi ale Uniunii Europene.

Creșterea asistenței financiare face parte din noul Pachet de Sprijin pentru Republica Moldova propus de Comisia Europeană și de Serviciul European de Acțiune Externă.

Pachetul de sprijin cuprinde 5 priorități:

 Investiții în dezvoltarea economică și interconectarea Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Vom sprijini dezvoltarea infrastructurii de transport, energetică și digitală a Republicii Moldova prin intermediul Mecanismului de Interconectare a Europei, dar și a Inițiativei privind căile de solidaritate UE – Ucraina.
Vor fi reduse, de asemenea, tarifele de roaming între Uniunea Europeană și Republica Moldova și lucrăm la un acord de roaming pe termen lung.

 Sprijin pentru implementarea reformelor din Republica Moldova.
Vom contribui și mai mult la consolidarea capacității administrative a Republicii Moldova și vom crește participarea Republicii Moldova la programele UE, precum Programul de cercetare „Orizont 2020” și Programul de sănătate „Eu4Health”.

 Creșterea siguranței energetice a Republicii Moldova. Vom crește sprijinul pentru producția internă de energie electrică, inclusiv energia regenerabilă. În același timp, permitem deja accesul Republicii Moldova la platforma comună de achiziție și stocare a gazelor.

 Întărirea securității țării prin intermediul Hub-ului de securitate al UE, a Misiunii de parteneriat a UE în Republica Moldova și a celorlalte agenții europene prezente la Chișinău.

Creșterea sprijinului pe care îl oferim Republicii Moldova pentru combaterea manipulării și dezinformării și sprijinirea presei independente și a societății civile.

Toate aceste măsuri vor ajuta Republica Moldova să treacă peste provocările generate de invazia Rusiei în Ucraina și să continue parcursul său european.

„Vreau ca acest pachet de sprijin să intre în vigoare cât mai repede, iar cetățenii și autoritățile Republicii Moldova să beneficieze cât mai repede de aceste măsuri.

De aceea, ca și până acum, vom vota în Parlamentul European fără întârziere toate proiectele legislative de care este nevoie pentru intrarea în vigoare a acestor noi măsuri de sprijin”, a spus eurodeputatul român, Siegfried Mureșan.

Roade mari la un preț foarte mic! Agricultorii din nordul țării se plâng că nu-și pot acoperi nici măcar cheltuielile

Roade mari la un preț mic. Vorbim despre zmeura care crește în mai multe localități din nordul țării. Lipsa pieței de desfacere, a unui sistem de irigare dar și prețul foarte mic oferit de către cei care o exportă, toate aceste probleme au fost puse în discuție cu viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, care s-a întâlnit astăzi cu producătorii de fructe și legume din nordul țării, scrie moldova1.md.

Serghei Ivancenco din satul Pocrovca raionul Dondușeni cultivă zmeură pe un hectar jumătate. Roada din acest an îl bucură, însă prețul foarte mic îi creează cele mai mari bătăi de cap. Prețul unui kilogram de zmeură este de 10 lei, iar agricultorul nu-și poate acoperi măcar cheltuielile suportate.

„Problema prețului și a comercializării producției este cea mai importantă acum. Anul trecut era un preț mare, acum prețul este foarte mic și nici nu are cine o strânge, nu ajung muncitori. Strângem zmeura pentru a fi înghețată și o trimitem în Polonia. Anii trecuți o trimiteam în Rusia, acum am trimis dar nu a trecut. Din banii câștigați putem plăti doar muncitorii, noi rămânem cu nimic”, povestește Serghei Ivancenco.

În satele Pocrovca din Dondușeni, Rudi și Oclanda din raionul Soroca sunt cei mai mulți producători de fructe din țară, care își doresc un preț bun dar și o piață sigură de desfacere. Acum o cantitate mică de zmeură din nordul țării ajunge pe piața din Polonia și Serbia.

„Majoritatea populației se ocupă cu zmeură în fiecare ogradă, la sote pe deal au plantat zmeură. Problema cu care se confruntă anul acesta este că prețul nu acoperă cheltuielile.”;

„Problema cea mai principală este sinecostul la marfă, fabricile de conserve, prețul mic de realizare, chimicale foarte scumpe. Ajungem la sfârșit de an – vindem totul la suc.”

„În localitatea noastră Iarova și Balinți avem mulți producători de zmeură și problemă numărul 1 este comercializarea la un preț foarte mic, ceea ce nu poate acoperi costul muncii sau strânsul roadei. Comercializarea o facem la frigidere.”

Ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, s-a deplasat în teritoriu pentru a discuta cu fermierii. Demnitarul a declarat că statul este interesat în susținerea micilor producători.

„Ei au două mici mari probleme și amândouă pot fi soluționate cu ajutorul statului. În primul rând vorbim că sunt la un kilometru de râul Nistru și trebuie să le tragem sistema de irigare ca să aibă cantitatea de marfă mai mare ca să poată fi competitivi și să aibă sinecostul producției mai mic. A doua: vorbim despre produsele cu plus valoare și procesare măcar primară prin forma de înghețare”, a menționat ministrul Agriculturii.

Anual, doar din localitatea Pocrovca sunt recoltate peste o mie 500 tone de zmeură.

Primul sportiv moldovean care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Arcașul Dan Olaru este primul sportiv moldovean calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Acesta s-a clasat pe locul patru la European Games Kraków-Małopolska 2023. Sportivul a obținut astăzi două victorii în competiția individuală, transmite MOLDPRES.

Dan Olaru a reușit să se impună în fața unor concurenți de elită. Performanța sa l-a adus în careul de ași, consolidându-i statutul de unul dintre cei mai promițători arcași ai țării noastre.

Potrivit Comitetului Național Olimpic și Sportiv (CNOS), această calificare la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 este o recunoaștere a dedicării și efortului depuse de Dan Olaru. 

O mamă cu doi copii urcă, cu căruciorul în brațe, scările unui pasaj subteran din Capitală
Articolul anterior
Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf 2019 invită publicul la cinematograful ,,Odeon”, la cea de-a 15-a ediție!
Articolul următor