Cea mai veche școală românească din regiunea Cernăuți luptă pentru apărarea limbii române

Cea mai veche școală românească din regiunea Cernăuți continuă să lupte pentru apărarea limbii române. În pofida noii Legi a Educației din Ucraina, care va intra în vigoare de pe 1 septembrie 2023 și care va limita drepturile românilor din regiunea Cernăuți de a învăța în limba lor maternă, locuitorii comunei Ciudei spun că au găsit soluții pentru ca limba română să stea în capul mesei, transmite TVR Moldova

Cu o vechime de peste 205 ani, Liceul nr.1 din comuna Ciudei, regiunea Cernăuți, rămâne în continuare un pilon important în apărarea limbii materne și a adevărului istoric. Noua Lege a Educației din Ucraina prevede ca, în toate școlile minorităților naționale, procesul educațional să se desfășoare doar în limba ucraineană. Profesorii de la Liceul din Ciudei își propun să se concentreze pe orele suplimentare, acolo unde vor invita elevii să învețe cât mai bine limba maternă. În plus, vor fi organizate o serie de activități menite să promoveze tradițiile și spiritul neamului românesc.

„Nu ne mai lăsăm noi cu una, cu două. O să altoim pe altă cale, dacă nu la orele de limbă română, atunci la orele de cerc, facultative, prin activități extrașcolare”, a menționat Maria Micailu, profesoară de limbă română din comuna Ciudei, Cernăuţi.

„Atât cât stă neamul nostru aici, atât va exista limba noastră română, obiceiurile noastre românești, atât va fi în vigoare portul nostru românesc și alte lucruri care sunt legate direct de sufletul nostru”, a subliniat Radu Petrașescu, directorul Liceului nr.1 din comuna Ciudei, Cernăuți.

Elevii liceului sunt mândri că studiază în cea mai veche școală românească din nordul Bucovinei. Ei spun că vor să ducă misiunea predecesorilor mai departe și rămân patrioții limbii materne. „Pentru mine limba română este limba natală, limba în care gândesc și limba pe care nu aș vrea niciodată să o uit”, a spus Ana Romaniuc, eleva Liceului nr.1 din comuna Ciudei, Cernăuți.

Potrivit autorităților locale peste 90 la sută dintre localnici sunt români. Tradițiile și valorile neamului românesc sunt respectate, inclusiv în rândul tinerei generații. „Noi vom susține și vom face tot ce e posibil ca mai departe copiii noștri să învețe limba maternă. Mă mândresc cu profesorii noștri care depun un efort enorm și avem și rezultate frumoase”, a remarcat Anatolie Pițul, primarul comunei Ciudei din Cernăuți.

Liceul nr.1 cu predare în limba română din comuna Ciudei, regiunea Cernăuți, a fost înființat în anul 1816, iar în prezent aici învață 316 copii.

În acest weekend trecem la ora de vară

Schimbarea orei, pentru a trece la ora de vară 2023, va avea loc în ultimul weekend din luna martie. Pe 26 martie, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de vară 2023. Cum schimbăm ceasurile şi când trecem la ora de vară |  Observatornews.ro

Trecerea la ora de vară are loc la câteva zile după echinocțiul de primăvară 2023, de pe 21 martie, care marchează începutul primăverii astronomice.

Din acest moment, ziua începe „să crească” și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.

Sistemul orei de vară şi de iarnă presupune o ajustare cu o oră a ceasurilor în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Beneficiile schimbării orei

Potrivit unui studiu realizat de Steve P. Calandrillo de la Universitatea Washing¬ton şi Dustin E. Buehler de la Universitatea din Arkansas, alegerea orei de vară ar conduce la scăderea numărului de accidente rutiere.

„Este mai multă lumină seara, atunci când au loc majoritatea accidentelor fatale, când oamenii vin spre casă după o zi obositoare la birou. Mai mult, rata criminalităţii ar putea scădea pentru că mai mult de jumătate dintre infracţiuni au loc în orele de după lăsarea întunericului, după-amiaza târziu sau seara”, arată rezultatele cercetării.

Alte studii arată că există ramuri economice care pot prospera odată cu trecerea la ora de vară. De exemplu, cei din industria HORECA consideră că o oră în plus de lumină naturală îi face pe oameni să stea mai mult timp pe străzi, cheltuind astfel mai mulţi bani pe diverse activităţi.

Totodată, experții subliniază beneficiile cantităţii mai mari de lumină solară, care contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii, întrucât, după cum bine se ştie, soarele creşte sinteza de vitamina D şi reduce incidenţa „dezordinii afective sezoniere”.

Totuși, trecerea la ora de vară ne poate afecta, dar nu pe termen lung

Persoanele care suferă de anxietate si depresie, precum şi vârstnicii ar putea simţi un disconfort crescut ca urmare a acestei modificări. De asemenea, atunci când se schimbă ora, persoanele care au o sensibilitate mai mare a ceasului biologic pot resimți mai intens modificarea.

Ele pot avea nevoie de o perioadă mai mare de acomodare, până când se obișnuiesc să se trezească zilnic mai devreme cu o oră.

Specialiştii spun că vom avea nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta, deoarece trebuie să ne trezim cu o oră mai devreme decât ne-am obişnuit, iar astfel nivelul de stres poate creşte şi pot apărea dificultăţi de concentrare la serviciu sau la școală.

Efecte negative ale schimbării orei

Acest mecanism al schimbării orei de două ori pe an ar avea însă efecte negative asupra sănătății noastre, potrivit unor noi cercetări. Gisela Helfer, conferențiar senior în fiziologie și metabolism la Universitatea din Bradford, Anglia, explică într-un articol apărut în The Conversation cum ne putem adapta organismul.

În primele câteva zile după schimbarea orei, mulți suferă de simptome diverse precum iritabilitate, insomnie, oboseală în timpul zilei și reducerea funcției imunitare.

Mai îngrijorător este faptul că atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale și accidentele de muncă sunt mai frecvente în primele săptămâni după schimbarea orei.

Un preot din Moscova a bătut o pensionară care vindea flori la câțiva metri distanță

Un pretins sjulitor al bisericii din Moscova a agresat o bătrână, ziua în amiaza mare. Bărbatul agresiv cerea de pomană lângă stația de metrou Marksistskaia, iar pensionara vindea flori la câțiva metri distanță. Presupusul preot a lovit-o pe femeie cu piciorul, în timp ce ținea o icoană în mâini.

Un preot din Moscova a agresat o pensionară: A lovit-o cu piciorul

Canalul Baza relatează că pensionara ar fi decis să-și comercializeze florile puțin mai aproape de locul în care cerșea preotul. Reieșind din imaginile surprinse, „concurentul” nu a apreciat inițiativa femeii, transmite realitatea.md.

Fără să lase icoana din mâini, bărbatul a lovit-o pe bătrână cu piciorul. Cu ochii în lacrimi, femeia a cerut ajutorul trecătorilor.

În cele din urmă, femeia s-a dovedit a fi mai bună la suflet decât preotul, refuzând să cheme ambulanța și poliția.

Mark Zuckerbeg a devenit tată a treia oară

Mark Zuckerbeg, cofondatorul Facebook, a devenit tată din nou. Soția lui, Priscilla, a născut o fetiță, care a primit numele Aurelia.

Fericire în familia lui Mark Zuckerberg: A devenit tată de fetiță

„Bine ai venit pe lume, Aurelia Chan Zuckerbeg. Ești o mică binecuvântare”, a scris acesta pe Facebook.

Mark Zuckerberg este un antreprenor, dezvoltator de software și filantrop american care este cel mai bine cunoscut ca co-fondator și CEO al Facebook, cea mai mare platformă de socializare din lume.

Născut pe 14 mai 1984, la New York, Zuckerberg a dezvoltat de la o vârstă fragedă un interes pentru calculatoare și programare.

A urmat cursurile Universității Harvard, unde a lansat prima versiune a Facebook în 2004 ca site de rețea socială pentru studenții de la Harvard.

Nouă morți, între care și doi copii, după ce un avion s-a prăbușit în Republica Dominicană
Articolul anterior
Andreea Mantea, primele declarații după ce s-a zvonit că e însărcinată a doua oară: „Ce sarcină încăpățânată…”
Articolul următor