CEC a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali și a aprobat modelul și textul buletinului de vot la alegerile prezidențiale

Comisia Electorală Centrală (CEC) în cadrul ședinței de astăzi, 25 septembrie 2024, a stabilit ordinea de înscriere a concurenților electorali pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, după cum urmează:

–     Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”;

–     Maia Sandu, desemnată de Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”;

–     Renato Usatîi, desemnat de Partidul politic „Partidul Nostru”;

–     Vasile Tarlev, desemnat de Partidul Politic Partidul pentru Viitorul Moldovei;

–     Irina Vlah, desemnată de către adunarea cetățenilor;

–     Ion Chicu, desemnat de Partidul Politic „Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei”;

–     Andrei Năstase, desemnat de către adunarea cetățenilor;

–     Octavian Ţîcu, desemnat de Blocul Electoral „ÎMPREUNĂ”;

–     Victoria Furtună, desemnată de către adunarea cetățenilor;

–     Tudor Ulianovschi, desemnat de către adunarea cetățenilor;

–     Natalia Morari, desemnată de către adunarea cetățenilor.

Totodată, CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot pentru alegerile Președintelui Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. Acesta se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare gri afumat pentru turul I și pentru turul II se va tipări pe hârtie opacă (mată) de culoare albastră oțel. Concurenții electorali se vor înscrie în buletin conform ordinii stabilite, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În cazul desfășurării celui de-al doilea tur de scrutin, pentru votul prin corespondență se va vota cu buletine de vot de modelul celor utilizate în primul tur de scrutin, tipărite pe hârtie de culoarea stabilită pentru imprimarea buletinelor pentru turul II  și cu inscripția „Turul doi”.

Când pot intra cei care dețin cetățenia românească, în SUA, fără vize? Ambasadorul român în Statele Unite a prezentat calendarul

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat pentru digi24.ro că românii vor călători fără vize în SUA, cel mai probabil, din martie-aprilie 2025. El a precizat că anunțul oficial va veni în timpul actualei administrații de la Washington, respectiv până pe 20 ianuarie, când îi expiră mandatul lui Joe Biden.

Apoi, la fel ca și în cazul altor țări care au intrat în programul Visa Waiver, va dura alte câteva luni până la ridicarea restricțiilor.

„Nu văd riscuri. Solicitarea noastră către autoritățile SUA, Departamentul pentru securitate internă care administrează acest program, din momentul în care s-a încheiat anul fiscal american la 30 septembrie a fost ca anunțul să fie făcut în mandatul administrației Biden, deci până la 20 ianuarie, pentru că acest proces a fost derulat în interiorul și de către administrație, împreună cu autoritățile de la București și pentru a evita orice fel de interacțiune cu perioada de tranziție în SUA”, a declarat ambasadorul Andrei Muraru, la Digi24.

Acesta a explicat că românii vor putea călători doar cu pașaport electronic. „Această aplicație este o viză electronică, dar mult mai puțin costisitoare ca timp, pentru că nu trebuie să te mai prezinți în interviu la consulatul american de la București. Este valabilă, odată emisă, pentru doi ani, pentru perioade de ședere de până la 90 de zile, oricâte intrări și ieșiri”, a adăugat el.

CItește mai mult pe Digi24.ro

Mii de persoane din Florida fug din calea uraganului Milton, care o să lovească la noapte. „Pregătiți-vă de un impact catastrofal”

Blocaje în trafic şi criză de combustibil. Scene desprinse parcă dintr-un film apocaliptic. Mii de persoane din Florida fug din calea uriaşului uragan Milton, care este așteptat să lovească la noapte, catastrofa pare iminentă.

Locuitorii din Florida au avut astăzi o ultimă zi pentru a pleca sau pentru a se adăposti înaintea uraganului Milton, ajuns de intensitate maximă, 5 pe scara Saffir-Simpson, ceea ce înseamnă că are potenţialul de a fi unul dintre cele mai distructive care au lovit vreodată coasta Golfului, relatează Reuters.

„Pregătiți-vă de un impact catastrofal” Cu peste 1 milion de persoane aflate sub ordin de evacuare, cei care fug spre zonele mai înalte au blocat autostrăzile, iar benzinăriile au rămas fără combustibil, zguduind şi mai mult o regiune care încă nu s-a refăcut după efectele devastatoare ale uraganului Helene care a lovit acum mai puţin de două săptămâni.

Furtuna se afla pe o traiectorie de coliziune cu zona metropolitană Tampa Bay, unde locuiesc peste 3 milioane de oameni, deşi meteorologii spun că traiectoria ar putea varia înainte ca furtuna să atingă ţărmul, miercuri seara târziu sau joi dimineaţa devreme. Impactul va fi unul „catastrofal”, titrează BBC Uraganul se deplasează pe o rută rară, de la vest la est prin Golful Mexic, şi este probabil să aducă valuri de 3 metri sau mai mari în cea mai mare parte a coastei.

Oficialii, de la preşedintele american Joe Biden până la primarul oraşului Tampa, Jane Castor, au avertizat oamenii aflaţi în zonele de evacuare să plece, pentru că altfel riscă să moară. Milton aduce vânt ce poate atinge 260 km/h, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor din SUA, situându-se la cel mai înalt nivel pe scara Saffir-Simpson cu cinci trepte. În timp ce viteza vântului ar putea să scadă şi Milton să retrogradeze la o categorie inferioară, deocamdată dimensiunea furtunii creşte, punând în pericol tot mai multe zone de coastă.

Krasnoselski s-a întâlnit cu ambasadoarea Regatului Unit la Chișinău. Discuțiile au vizat „situația din Ucraina și relația cu R. Moldova”

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a avut o întrevedere cu ambasadoarea Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, Fern Horine. La discuții a participat și pretinsul ministru de externe a regiunii transnistrene, Vitali Ignatiev, potrivit unui comunicat emis de serviciul de presă al liderului transnistrean, transmite UNICA.MD, cu referire la ziua.md.

Printre principalele subiecte abordate, potrivit sursei, s-au numărat procesul de negocieri cu Republica Moldova, impactul evenimentelor din Ucraina asupra regiunii transnistrene și respectarea drepturilor omului.

Krasnoselski a remarcat că, de la ultima întâlnire, nu s-au înregistrat progrese semnificative în relațiile cu Chișinăul, subliniind că formatul de negociere „5+2” rămâne inactiv, iar discuțiile avansează lent, fără rezultate notabile. El a reiterat propunerea sa de a organiza o întâlnire bilaterală în format „1+1” cu liderii de la Chișinău, însă această inițiativă nu a fost concretizată.

Acesta a mai acuzat Chișinăul de exploatarea situației din Ucraina pentru a impune „restricții nefondate” asupra activităților economice ale regiunii transnistrene, ceea ce, în opinia sa, încalcă drepturile și libertățile locuitorilor regiunii. El a evidențiat dificultățile economice cauzate de conflictul din Ucraina, care a perturbat logistica și a limitat livrările către regiunea transnistreană, afectând relațiile comerciale externe.

Ambasadoarea Fern Horine a subliniat importanța obținerii de informații detaliate și a mulțumit lui Vadim Krasnoselski pentru deschiderea și oportunitatea de a purta un dialog de interes reciproc, menționează serviciul de presă al liderului transnistrean.

Celebrul critic de film Anton Dolin îndeamnă moldovenii să participe la premiera online a filmului Carbon. Vezi ce crede Dolin despre ideea de a stabili trei recorduri
Articolul anterior
CEC a aprobat modelul și textul buletinului de vot la referendumul republican constituțional
Articolul următor