Cecenii acuză că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte în războiul din Ucraina: Toţi ajung în prima linie

Cetăţenii republicii ruse Cecenia raportează că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte alături de armata rusă în războiul din Ucraina, potrivit mai multor organizaţii pentru drepturile omului.

Cecenii acuză că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte în războiul din Ucraina: Toţi ajung în prima linie

Sute de ceceni sunt „răpiţi în masă”, a raportat 1Adat, un grup pentru drepturile omului care pledează împotriva corupţiei în Cecenia şi a propagandei ruse, transmite Adevărul.ro. 

„Bărbaţilor răpiţi li se cere să semneze un document prin care se menţionează că sunt voluntari pentru a fi trimişi în Ucraina, altfel sunt ameninţaţi cu dosare penale”, a spus 1Adat într-un comunicat. „Toţi cei care merg în Ucraina în acest fel sunt folosiţi în prima linie”.

Vayfond, o altă organizaţie pentru drepturile omului, a declarat la începutul acestei luni că primeşte „zeci” de mesaje de la oameni din Cecenia, precum că sunt forţaţi să se pregătească să plece în Ucraina, în ciuda faptului că nu erau membri ai forţelor de ordine sau ai armatei.

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, care a fost unul dintre cei mai agresivi susţinători ai preşedintelui rus Vladimir Putin în timpul războiului din Ucraina, a sugerat, de asemenea, că cetăţenii care se oferă voluntari pentru a lupta în Ucraina ar putea fi plătiţi cu 300.000 de ruble.

Recrutatrea fortaţă a cetăţenilor ceceni reprezintă cel mai recent indiciu care arată că trupele ruseşti suferă pierderi masive de luptători pe front. Potrivit statisticilor militare ale armatei ucrainene, Rusia a pierdut zeci de mii de soldaţi de la începerea invaziei.

Potrivit serviciilor secrete britanice, guvernul rus s-a bazat deja pe luptătorii ceceni în asaltul său asupra Mariupolului. După ce au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea ucrainenilor, forţele ruse au suferit pierderi semnificative de personal şi au fost nevoite să suplimenteze armata cu luptători alternativi, a spus o evaluare a informaţiilor de la Ministerul Apărării al Regatului Unit la începutul acestei luni, realatează Yahoo News.

„Rezistenţa fermă a Ucrainei a întârziat capacitatea Rusiei de a obţine controlul deplin asupra oraşului”, a spus Ministerul Apărării din Regatul Unit. „În încercarea de a depăşi rezistenţa ucraineană, Rusia a folosit în mod semnificativ personalul auxiliar.”

Acele forţe de luptă includeau probabil voluntari individuali şi unităţi ale Gărzii Naţionale, potrivit datelor de informaţii din Marea Britanie. Kadîrov şi vărul său Adam Delimkhanov au avut un control strâns asupra desfăşurărilor.

„Desfăşurarea în luptă a personalului atât de disparat demonstrează problemele semnificative de resurse ale Rusiei în Ucraina şi contribuie probabil la un comandament dezunit care continuă să împiedice operaţiunile Rusiei”, a adăugat Ministerul Apărării.

Serviciile de informaţii ucrainene au acuzat şi Cecenia că a recrutat luptători pentru războiul din Ucraina, în primul rând pentru a ataca oraşele Mariupol şi Lugansk. Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a distribuit o listă cu numele a 2.425 de luptători ceceni presupus implicaţi în lupte la începutul acestei luni.

Studenții moldoveni vor primi burse în universitățile din străinătate

Studenții din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a beneficia în continuare de burse în instituțiile de învățământ din străinătate. Proiectul de lege care prevede aprobarea acordului privind Programul de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală (CEEPUS IV), semnat la Varșovia în 2023, a fost votat în prima și a doua lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi.

De menționat că, acordul urmează să fie prelungit pentru o perioadă de șapte ani, transmite Știri.md.

În acest sens, va fi încurajată participarea tinerilor studenți, cercetătorilor, cadrelor didactice și personalului administrativ la mobilități academice, programe de cercetare, stagii practice sau activități profesionale în cadrul instituțiilor de învățământ superior din statele contractante ale Acordului. De menționat că și Republica Moldova va oferi burse de studii pentru cetățenii străini.

Anterior, în perioada 2011-2023, 275 de cetățeni moldoveni au beneficiat de burse în țările semnatare ale Acordului. 

Totodată, țara noastră a găzduit 255 de bursieri străini. Republica Moldova este parte a Programului de schimburi pentru studii universitare în Europa Centrală din anul 2011.

Țările semnatare ale Acordului sunt Austria, 

Cod Galben de vânt puternic în țară!

Meteorologii au emis un avertisment Cod Galben de vânt puternic pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru mâine, 29 martie.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), avertizmentul va fi valabil în intervalul orelor 08:00-18:00. Astfel, se prevăd intensificări ale vântului nord-vestic în rafale de până la 15-20 m/s.

Sunt posibile întreruperi temporare ale curentului electric şi ale legăturilor de comunicaţii;

Se pot rupe crengi de copaci şi se poate semnala doborârea unor arbori uscaţi;

Este posibilă decopertarea parţială a unor construcţii.

Specialiștii recomandă evitarea trecerii prin apropierea copacilor; ocolirea cablurilor electrice căzute la pământ; evitarea parcării autovehiculelor în apropierea copacilor, pe care vântul puternic îi poate doborî; evitarea folosirii focului deschis.

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control în instanță

Antreprenorii vor putea să conteste deciziile de control în instanța de judecată. În cazul în care inspectorii vor admite abuzuri, aceștia vor fi sancționați.

De asemenea, va exista o delimitare clară între „recomandări” și „indicații” oferite de inspectori, transmite Știri.md

Pachet de reducere a birocrației în domeniul economic a fost votat în primă lectură de Parlament.

Prin urmare, proiectul prevede că planurile de control vor fi unificate, ținând cont de tipurile diferite de agenți economici și riscuri, vor fi revizuite condițiile pentru control inopinat și incluse temeiuri specifice pentru controlul asupra agenților economici care se eschivează intenționat de la controale.

Totodată, reglementările oferă și posibilitatea suspendării termenelor de control în anumite situații, cum ar fi așteptarea rezultatelor testelor de laborator. 

Mai mult, organul de control, în cazul contravențiilor, va activa în calitate de agent constatator și va verifica strict doar informațiile sau obiectele necesare pentru constatarea contravenției și nu va avea atribuții largi de control.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Japonia va acorda Moldovei echipamente moderne medicale
Articolul anterior
Cantități record de petrol rusesc se îndreaptă spre China și India
Articolul următor