Cecenii acuză că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte în războiul din Ucraina: Toţi ajung în prima linie

Cetăţenii republicii ruse Cecenia raportează că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte alături de armata rusă în războiul din Ucraina, potrivit mai multor organizaţii pentru drepturile omului.

Cecenii acuză că sunt răpiţi şi forţaţi să lupte în războiul din Ucraina: Toţi ajung în prima linie

Sute de ceceni sunt „răpiţi în masă”, a raportat 1Adat, un grup pentru drepturile omului care pledează împotriva corupţiei în Cecenia şi a propagandei ruse, transmite Adevărul.ro. 

„Bărbaţilor răpiţi li se cere să semneze un document prin care se menţionează că sunt voluntari pentru a fi trimişi în Ucraina, altfel sunt ameninţaţi cu dosare penale”, a spus 1Adat într-un comunicat. „Toţi cei care merg în Ucraina în acest fel sunt folosiţi în prima linie”.

Vayfond, o altă organizaţie pentru drepturile omului, a declarat la începutul acestei luni că primeşte „zeci” de mesaje de la oameni din Cecenia, precum că sunt forţaţi să se pregătească să plece în Ucraina, în ciuda faptului că nu erau membri ai forţelor de ordine sau ai armatei.

Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, care a fost unul dintre cei mai agresivi susţinători ai preşedintelui rus Vladimir Putin în timpul războiului din Ucraina, a sugerat, de asemenea, că cetăţenii care se oferă voluntari pentru a lupta în Ucraina ar putea fi plătiţi cu 300.000 de ruble.

Recrutatrea fortaţă a cetăţenilor ceceni reprezintă cel mai recent indiciu care arată că trupele ruseşti suferă pierderi masive de luptători pe front. Potrivit statisticilor militare ale armatei ucrainene, Rusia a pierdut zeci de mii de soldaţi de la începerea invaziei.

Potrivit serviciilor secrete britanice, guvernul rus s-a bazat deja pe luptătorii ceceni în asaltul său asupra Mariupolului. După ce au întâmpinat o rezistenţă puternică din partea ucrainenilor, forţele ruse au suferit pierderi semnificative de personal şi au fost nevoite să suplimenteze armata cu luptători alternativi, a spus o evaluare a informaţiilor de la Ministerul Apărării al Regatului Unit la începutul acestei luni, realatează Yahoo News.

„Rezistenţa fermă a Ucrainei a întârziat capacitatea Rusiei de a obţine controlul deplin asupra oraşului”, a spus Ministerul Apărării din Regatul Unit. „În încercarea de a depăşi rezistenţa ucraineană, Rusia a folosit în mod semnificativ personalul auxiliar.”

Acele forţe de luptă includeau probabil voluntari individuali şi unităţi ale Gărzii Naţionale, potrivit datelor de informaţii din Marea Britanie. Kadîrov şi vărul său Adam Delimkhanov au avut un control strâns asupra desfăşurărilor.

„Desfăşurarea în luptă a personalului atât de disparat demonstrează problemele semnificative de resurse ale Rusiei în Ucraina şi contribuie probabil la un comandament dezunit care continuă să împiedice operaţiunile Rusiei”, a adăugat Ministerul Apărării.

Serviciile de informaţii ucrainene au acuzat şi Cecenia că a recrutat luptători pentru războiul din Ucraina, în primul rând pentru a ataca oraşele Mariupol şi Lugansk. Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a distribuit o listă cu numele a 2.425 de luptători ceceni presupus implicaţi în lupte la începutul acestei luni.

O matematiciană ucraineană a primit prestigioasa Medalie Fields

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor. Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești. Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska.

Matematiciana ucraineană Maryna Viazovska a fost desemnată marți ca fiind unul dintre cei patru laureați ai prestigioasei Medalii Fields, care este adesea descrisă ca fiind Premiul Nobel pentru matematică.

Uniunea Matematică Internațională a declarat că Viazovska, care deține catedra de teoria numerelor la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne, a fost onorată pentru munca sa privind cea mai densă împachetare a sferelor identice în opt dimensiuni.

Viazovska a declarat că atacul Rusiei asupra Ucrainei din februarie a schimbat profund viața ei și a tuturor ucrainenilor. Când a început războiul nu m-am putut gândi la nimic altceva, inclusiv la matematică”, a spus ea, adăugând că predarea i-a oferit totuși un oarecare răgaz.

Când sunt în fața clasei, trebuie să uit de orice altceva pentru că trebuie să fiu foarte concentrată, a spus Viazovska. Acest lucru m-a făcut să uit de frica și durerea din interiorul meu.

Alți câștigători ai Medaliei Fields

Ceilalți câștigători au fost matematicianul francez Hugo Duminil-Copin de la Universitatea din Geneva, matematicianul american de origine coreeană June Huh de la Princeton și matematicianul britanic James Maynard de la Universitatea din Oxford.Medalia Fields este acordată la fiecare patru ani matematicienilor cu vârsta sub 40 de ani.

Beneficiarii sunt anunțați în mod normal la Congresul Internațional al Matematicienilor, care trebuia să aibă loc inițial în Rusia anul acesta, dar care a fost mutat la Helsinki. Războiul barbar pe care Rusia continuă să îl ducă împotriva Ucrainei arată în mod clar că nicio altă alternativă nu era fezabilă, a declarat președintele Uniunii Matematice Internaționale, Carlos E. Kenig.

Viazovska a dedicat recent una dintre prelegerile sale Iuliei Zdanovksa, o tânără matematiciană și informaticiană ucraineană din Harkov care a fost ucisă într-un atac cu rachete rusești.

Când cineva ca ea moare, este ca și cum ar muri viitorul, a spus Viazovska. În acest moment, ucrainenii dau cel mai mare preț pentru convingerile noastre și pentru libertatea noastră”.

sursa

Franța donează Republicii Moldova ambulanțe în cadrul mecanismului european de protecție civilă

Assistance Publique – Hôpitaux de Paris a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova trei ambulanțe recondiționate. Un anunț în acest sens a fost făcut de reprezentanții Ambasadei Franței în R. Moldova, care au menționat faptul că Franța continuă să ofere sprijin umanitar R. Moldova.

Potrivit misiunii diplomatice, operațiunea, organizată de Centrul de criză și sprijin al Ministerului Europei și al Afacerilor Externe, s-a desfășurat în cadrul mecanismului european de protecție civilă.

„(…) Franța continuă să ofere sprijin umanitar, financiar și economic autorităților și populației R. Moldova”, anunță misiunea diplomatică într-o notă informativă.

La începutul lunii mai, la Fondation Merieux din Franța a donat Ministerului Sănătății al R. Moldova un lot de medicamente pentru a asigura tratamentul pacienților refugiați din Ucraina.

Proteste în Italia. Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii

Străzile Romei s-au umplut de sute de taximetriști care au intrat în grevă de 48 de ore împotriva iminentei ordonanțe privind concurența.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777415

Noua politică implică oficial eliminarea barierelor din calea concurenței, extinderea pieței și sprijinirea întreprinderilor mici. Aparent, concurența va îmbunătăți calitatea serviciilor și va scădea prețurile. 

Cu sprijinul guvernului italian, Uber și alte servicii similare, care au fost suprimate de cele vechi din 2019, se vor integra în sfârșit. Înainte de a începe să funcționeze Uber, un taxi în Europa era în mod tradițional un serviciu costisitor și complicat. Ca orice altă industrie generatoare de venituri, au existat teritorii, acțiuni, mafie.

Serviciile online au creat o adevărată revoluție – au simplificat foarte mult procesul de angajare și au automatizat complet atât furnizarea de servicii, cât și procesul de găsire a mașinilor pentru clienți, făcând procedura transparentă.

Tehnic vorbind, aproape oricine are un permis de conducere poate obține un loc de muncă. Numărul taximetriștilor va crește, costul serviciilor va scădea la nivelul transportului public. De asta se tem șoferii de taxi.

Acum, în Italia, „taxiul” fără permisiunea specială din partea autorităților este strict interzis și se pedepsește cu o amendă de la 500 la 800 EUR. În țară funcționează atât taxiuri private, cât și taxiuri oficiale.

În medie, în majoritatea orașelor italiene plata este de aproximativ 10 EUR pentru o călătorie de 3 kilometri, în Zurich – 20 EUR, în Nisa – 15 EUR.

Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777413
Proteste masive în Italia | Taximetriștii s-au luat la bătaie cu polițiștii 777412

sursa

Japonia va acorda Moldovei echipamente moderne medicale
Articolul anterior
Cantități record de petrol rusesc se îndreaptă spre China și India
Articolul următor