CEDO: o moldoveancă va primi despăgubiri de 6.000 de euro, pentru muzica restaurantului construit peste perete

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Curtea) a pronunțat hotărârea în cauza Roman v. Republica Moldova. Potrivit circumstanțelor cauzei, în anul 2003 administratorii unui restaurant au efectuat mai multe lucrări de reconstrucție a acestuia, în rezultatul cărora apartamentul reclamantei, amplasat în imediata vecinătate, a fost deteriorat. Reclamanta a depus mai multe plângeri în fața autorităților în legătură cu acest fapt.

separator
Potrivit raportului de expertiză tehnică, expertul tehnic a identificat două cauze posibile ale apariției fisurilor din apartamentul reclamantei. Prima cauză se referă la lipsa unei conexiuni între acoperișul restaurantului și cel al apartamentului reclamantei, iar a doua cauză este legată de reconstrucția neautorizată a apartamentului nr. 6, care avea un perete comun cu apartamentul reclamantei. De asemenea, expertul a concluzionat că starea tehnică a construcției corespundea cu cerințele normelor cu privire la durabilitate și stabilitate, iar lucrările de reconstrucție a restaurantului nu puteau provoca deteriorarea apartamentului reclamantei.

În perioada 2004-2005, reclamanta s-a plâns autorităților cu privire la zgomotul provocat de activitatea restaurantului și nerespectarea orelor de program. Directorul restaurantului a fost sancționat de mai multe ori pentru tulburarea liniștii în timpul nopții, iar primarul orașului Chișinău a decis să stabilească programul de închidere a restaurantului la ora 23:00. Cu toate acestea, reclamanta a susținut că orele de închidere a restaurantului nu au fost respectate, iar autoritățile naționale nu ar fi întreprins măsurile necesare pentru a remedia această problemă.

După numeroase litigii care au durat 16 ani, CEDO a decis:

Curtea a constatat că inconvenientele suferite de către reclamantă cu privire la activitatea restaurantului au fost suficient de serioase, impunând autorităților naționale obligația de a adopta măsuri pentru respectarea dreptului reclamantei la viața privată și de familie. Prin urmare, Curtea a conchis că autoritățile naționale nu și-au îndeplinit obligațiile pozitive în baza Articolului 8 din Convenție.

În consecință, ea a hotărât că a avut loc o încălcare a Articolului 8 din Convenție, acordându-i reclamantei 4.500 euro pentru prejudiciul moral și 1.685 euro pentru costuri și cheltuieli. Ținând cont de constatarea încălcării Articolului 8 din Convenție, Curtea a conchis că nu este necesar să se pronunțe separat asupra plângerii reclamantei în baza Articolului 13 din Convenție.

Poți citi articolul integral pe www.bizlaw.md

Cum te vede poliția când conduci cu telefonul în mână, apoi primești scrisori cu ”surprize”

Poliția dispune de 23 de camere, care monitorizează dacă șoferii nu încalcă viteza, dacă au centura cuplată, dacă nu trec la roșu sau dacă discută la telefon în timp ce conduc. Acestea sunt cele mai frecvente încălcări surprinse de dispozitive, iar oamenii legii le validează, apoi trimit proprietarilor mașinii scrisorile cu înștiințarea despre contravenție, scrie realitatea.md.

„Încălcările le fixează sistemul. Secția pe care o conduc, noi validăm aceste încălcări. Modalitatea cum ele se fixează, acum o arătăm. Odată cu validarea încălcării, prin intermediul Poștei Moldovei, încălcarea pleacă la proprietarul automobilului. Este o procedură contravențională, pentru care este chemat la noi sau orice angajat al Poliției care se află în serviciu are acces la ele și în cadrul stopării verifică la existența anumitor contravenții”, a povestit șeful subdiviziunii, Igor Postu.

Oamenii legii mai dezvăluie că șoferii cu numere străine sunt pasibili de răspundere, similar cetățenilor care conduc mașini cu plăcuțe moldovenești, încălcările lor se înregistrează, iar la prima stopare ei sunt informați despre acest lucru. „Pentru noi contează securitatea traficului rutier și să ajungă în siguranță unde s-au pornit, pentru a nu pune în pericol și alți participanți la trafic”, punctează polițiștii care monitorizează traficul.

Irina Rîngaci, mesaj emoționant despre bronzul obținut recent și anul preolimpic: ”Foarte mare presiune și responsabilitate!”

Sportiva moldoveancă Irina Rîngaci, prima campioană mondială la lupte din istoria Republicii Moldova, a făcut o postare emoționantă despre bronzul obținut recent.

”Un nou an! O noua ediție! Acest an va fi foarte dificil având invedere ca este un an preolimpic! Foarte mare presiune și responsabilitate! La acest turneu nu am reușit sa ma bucur de acel titlu de campion, dar ma mulțumesc cu ce am obținut, bronzul! Este o medalie meritata și foarte mult muncita împreuna cu antrenorii mei Andrei Chiperi, Petru Chiperi și Roman Dermenji. Va mulțumesc ca îmi sunteți alaturi in fiecare zi si îmi acordați acel sprijin de care am nevoie! Voi sunteți cei care meritați laude și felicitări!”, scrie sportiva pe pagina sa de Facebook.

Se pare că medalia fost obținută în Zagreb.

La 68 kg, Irina Rîngaci a cucerit medalia de bronz, în octombrie anul trecut. Mai întâi, ea a cedat în fața viitoarei finaliste, turcoaica Nesrin Bas, dar apoi a dispus de iberica Marta Navarro și americanca Sienna Ramirez.

Irina Rîngaci este sportivă în stil lupte libere. În 2021, ea a câştigat două medalii de aur la proba de 65 kg, femei: la Campionatul mondial de la Oslo, cât şi la Campionatul european de la Varşovia.  În luna septembrie 2022, Irina a  câştigat bronzul la Campionatul Mondial de lupte libere din Belgrad, Serbia. 

Soldat Rîngaci este prima campioană mondială la lupte din istoria Republicii Moldova.

Olya și Valera, copiii-minune din Herson, care au primit Golden Buzz la ,,Românii au talent”. Povestea emoționantă a celor doi acrobați

Olya și Valera au obținut Golden Buzz la Românii au talent, în ediția de vineri seară. Cei doi copii au uimit juriul prin numărul și povestea lor de viață.

S-a dat al patrulea Golden Buzz la Românii au talent, în ediția din 3 februarie. Andra a apăsat butonul auriu, pentru Olya și Valera, doi copii din Ucraina.

Olya și Valera au uimit juriul și publicul printr-un număr de acrobație în aer. Golden Buzz-ul le-a asigurat un loc în semifinala competiției.

Olya și Valera au vârste de 10 și 15 ani și sunt originari din orașul Herson. Pentru a-și demonstra talentul, ei și-au repetat momentul în orașe diferite și s-au întâlnit o singură dată în țara natală, din cauza războiului, care în curând va împlini un an. Cel mai mult au reușit să repete atunci când au sosit în România.

Trei zile au mers cei doi copii către București

Un drum de 3 zile au bătut cei doi copii până în București. Valera a mărturisit trist că tatăl și fratele lui sunt pe front și că de opt luni nu mai știe nimic de ei.

”Din Kiev până în Lvov am făcut 10 ore. Din Lvov până la granița cu România am făcut 6 ore, iar la vamă am stat încă 6 ore. Am ajuns la București după 3 zile. De când a început războiul e prima dată când apărem pe o scenă.

După ce a început războiul, eu m-am mutat în Kiev, Olya s-a mutat în Lvov, iar antrenorul nostru a plecat în Germania. Tatăl meu este militar, e în Ucraina și apără țara.Este foarte greu, nu ne-am văzut de 8 luni. Nu știm nimic de tata. Și fratele meu este militar, nici de la el nu avem vești”, a relatat Valera.

Ce ar face cu premiul cel mare cei doi copii

Dacă ar câștiga competiția, cei doi acrobați talentați au mărturisit că ar cumpăra o dronă pentru armata Ucrainei, ca să îi apere cât mai bine și să se reîntoarcă acasă.

”Dacă aș câștiga aș cumpăra o dronă pentru armată și le-aș da-o militarilor ca să ne apere țara. Vrem foarte mult să ne întoarcem acasă și să ne antrenăm cu antrenorul nostru, să trăim în casele noastre, să dormim în paturile noastre. Să știm că vom fi în siguranță.

Ne este foarte greu, ne antrenăm în orașe diferite, dar de când a început războiul ne-am putut antrena o singură dată la Lvov. După aceea, abia în România am putut repeta numărul nostru”, au declarat Olya și Valera.

Andra i-a îmbrățișat pe cei doi copii din Ucraina. Ce a declarat artista

”Eu sunt foarte fericită că am putut să le ofer copiilor un moment de bucurie”, a spus Andra, vizibil emoționată și în timp ce îi îmbrățișa pe participanți.

De asemenea, Mihai Bobonete a subliniat că nu a mai văzut niciodată un astfel de număr, de când face parte din juriul de la Românii au talent.

Cum au ajuns să facă o echipă bună Olya și Valera

Cei doi copii ucraineni se cunosc de trei ani. Antrenorul i-a pus să lucreze împreună, conform spuselor lor, văzându-i extrem de pasionați și talentați. Până ca Rusia să invadeze Ucraina, adolescenții făceau parte dintr-un circ din țara lor, ”Jin Roh”, și aveau spectacole de 3-4 ori, pe săptămână.

sursa

Guvernul planifică să investească bani în deschiderea celui de-al doilea aeroport
Articolul anterior
Video. Reținuți după ce au furat jumătate de milion de lei prin forțarea ușilor din termopan și prin metoda culegerii de chei
Articolul următor