CEDO pune punct într-un dosar depus de marele maestru Eugen Doga. Cu cât va fi despăgubit compozitorul

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat decizia în cauza Eugen Doga v. Republica Moldova. În faţa Curţii, Eugen Doga a pretins încălcarea drepturilor sale prin faptul că instanţele naţionale ar fi interpretat în mod eronat legislaţia cu privire la pretinsa utilizare ilegală a operelor sale muzicale, inclusiv prin aplicarea unei jurisprudenţe neuniforme în cauze similare, ceea ce i-ar fi provocat un prejudiciu.

În luna noiembrie a anului trecut reclamantul a informat Grefa Curţii despre faptul că la nivel naţional încălcarea drepturilor sale fusese remediată după revizuirea cu succes a litigiului care a stat la baza cererii în prezenta cauză. Astfel, după comunicarea cererii, Curtea Supremă de Justiţie a admis cererea de revizuire depusă de către Agentul guvernamental, a recunoscut încălcarea Articolului 6 § 1 din Convenţie şi a Articolului 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţie şi i-a acordat reclamantului 4.200 de euro pentru prejudiciul moral provocat acestuia, inclusiv pentru costuri şi cheltuieli. În cele din urmă, printr-o decizie irevocabilă, scrie abcnews.md.

Curtea Supremă de Justiţie a examinat admisibilitatea şi fondul cererii, pronunţând o decizie în favoarea reclamantului.

Astfel, constatând lipsa oricăror circumstanţe speciale privind respectarea drepturilor omului garantate prin Convenţie şi Protocoalele sale, Curtea a considerat că nu mai este justificată continuarea examinării cererii şi a decis să o radieze de pe rol în baza Articolului 37 § 1 (a) din Convenţie.

Litigiul naţional a fost iniţiat de compania care gestionează drepturile de autor ale reclamantului, împotriva unui post privat de televiziune prin cablu. La originea litigiului a fost retransmisia de către canalul privat a unui program difuzat de canalul public de televiziune, care conţinea lucrări ale reclamantului. După ce a semnat un acord doar cu radiodifuzorul public, compania a susţinut în instanţele naţionale că nu există un acord cu operatorul de cablu. Compania a câştigat la Curtea de Apel Chişinău, dar Curtea Supremă de Justiţie a anulat hotărârea iniţială şi a respins acţiunea ca nefondată.

Reclamantul a prezentat patru decizii ale Curţii Supreme de Justiţie în acţiuni identice introduse împotriva altor operatori de cablu, care au difuzat acelaşi program. În două cazuri, compania a avut succes, iar în alte două acţiunile sale au fost respinse ca nefondate.

10 migranți ucraineni, prinși la frontieră. Ar fi achitat 80.000 de dolari pentru a ajunge în Moldova

În zona de nord a țării, angajații Poliției de Frontieră au raportat un caz de trecere ilegală a frontierei moldo-ucrainene, cu documentarea a 10 cetățeni din Ucraina. Incidentul a avut loc în data de 24 martie, în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Ocnița.

Astfel, în timpul executării unei misiuni de supraveghere a frontierei de stat, cu ajutorul mijloacelor de observare fixe și sistemului de aeronavă fără pilot la bord, la fața locului grupele de intervenție ausurprins 10 persoane care au traversat fraudulos frontiera dinspre Ucraina în R. Moldova. La fața locului au fost identificați în total 10 bărbați ucraineni. 

Străinii au comunicat că pentru a ajunge în R. Moldova, au fost ajutați și ar fi achitat în Ucraina sume între 8000-10000 dolari fiecare.

De asemenea, din declarațiile acestora și în urma măsurilor întreprinse s-a stabilit că trecerea ilegală a cetățenilor a fost organizată nemijlocit de către un grup infracțional. La scurt timp unul dintre membrii grupului organizat a fost reținut în flagrant, în timp ce aștepta la o distanță aproximativ 500 m de la linia de frontieră de stat, având asupra sa două telefoane mobile, căști, stație radio și binoclu de vedere nocturnă.

În procesul de documentare a cazului, migranții au solicitat azil pe teritoriul Republicii Moldova.

În continuare, sub conducerea Procuraturii Ocnița, de către organul de urmărire penală al Direcției sunt întreprinse măsuri procesuale în vederea documentării și atragerii la răspundere a persoanelor implicate în acțiunea ilegală, cu respectarea normelor de prezumție a nevinovăției.

Un primar a fost filmat în timp ce făcea sex cu contabila instituției în mașina primăriei, pe un câmp

Scandal uriaș într-o localitate din Mureș, România, unde primarul a fost surprins în timp ce întreținea relații intime cu contabila instituției în Dusterul primăriei, pe un câmp, scrie realitatea.net.

Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată.Scena în care a fost implicat Emil Casoni a avut loc departe de sediul primăriei, pe un câmp din apropierea localității. 

Momentele intime s-au petrecut într-un autoturism marca Duster ce ar aparține instituției, scrie presa locală.

În momentul în localnicii au ajuns în apropierea mașinii, primarul PNL era în pielea goală, iar angajata lui întinsă pe spate, pe bancheta mașinii.

“Porumbeilor, frumosuleee… Miuța, dragă, domnu’ primar… Ce faceți? Ce faceți, mă?”, au fost, imediat, chestionați cei doi “eroi”.

Emil Casoni și-a tras pantalonii și s-a urcat rapid la volan, prnind Dusterul în trombă, pe câmp. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?”, îl întrebau oamenii.Se pare că edilul nu are permis de conducere, după cum strigă martorii incidentului:“Băi, n-ai permis, mă! Nu aveți permis băi, fraților! Cum conduci comunitatea?”. 

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni

Unei femei i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni. La fața locului a venit ambulanța.

foto: www.unimedia.md

Inițial, a parvenit informația că femeia fusese lovită de o mașină, la Ciocana, în jurul orei 10:57 dimineața, dar poliția a venit ulterior că femeia nu a fost lovită de o mașină, ci acesteia i s-a făcut rău și a căzut pe trecerea de pietoni.

La fața locului au intervenit poliția și ambulanța.

Coreenii vor să ne salveze de deșeuri
Articolul anterior
Un procuror din Glodeni a ajuns după gratii. Pentru ce va face pușcărie
Articolul următor