Cei de la Spații Verzi anunță că sunt gata să intervină în procesul de nimicire a ambroziei chiar și pe terenurile private

Întreprinderea Municipală „Spații Verzi” a anunțat că este gata să intervină în procesul de nimicire a ambroziei chiar și pe terenurile private, la solicitarea proprietarilor. Directoare interimară a întreprinderii, Victoria Covali, a comunicat că, anul trecut ambrozia a fost nimicită, în Chișinău, de pe 41 de hectare. În 2021 a fost cheltuit 1 milion de lei pentru eradicarea ambroziei.

„Din păcate, se constată o rată foarte mică de procese verbale, pe teritoriul municipiului Chișinău, întocmite pe numele proprietarilor de terenuri unde crește ambrozia. Autoritățile centrale de control motivează acest lucru că nu au resurse, nici financiare și nici umane, lucru ce reduce efortul municipalității aproape la zero”, se arată într-un comunicat al „Spații Verzi”.

Victoria Covali a menționat că întreprinderea pe care o conduce este gata să sară în ajutorul proprietarilor de terenuri , unde crește ambrozia, pentru a o nimici, la solicitarea acestora. Terenurile respective sunt tratate cu erbicide autorizate.

Potrivit directoarei interimare, este necesară conjugarea eforturilor autorităților centrale și municipale pentru eradicarea ambroziei. În caz contrar, vor fi doar irosite resursele, oamenii vor continua să sufere iar numărul de persoane alergice va crește substanțial.

Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” face apel către autoritățile centrale să prevadă în bugetul pe termen mediu, resurse pentru procurarea erbicidelor, ca ulterior acestea să fie repartizate proprietarilor de terenuri cu ambrozie, cu scopul eradicării plantei, la scară largă.

Totodată, întreprinderea mai susține apelul municipalității de compensare a medicamentelor împotriva alergiilor, provocate de ambrozie, în farmacii, de către CNAM: „Dacă în Chișinău situația este monitorizată, atunci în Republică, lanurile de ambrozie sunt de ordinul miilor de hectare”.

Persoanele care au observat suprafețe de ambrozie, fie proprietate private sau publică, sunt îndemnate să apeleze la linia fierbinte a Î.M. „Asociația de gospodărire a spațiilor verzi” – 067 88 07 00.

Anterior, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a anunțat că proprietarii de terenuri care nu vor elimina ambrozia de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, vor fi sancționați cu o sumă care poate ajunge până la 6 000 de lei.

Promotorii patrimoniului cultural, premiați la Chișinău. Cine sunt cîștigătorii

Gala Premiilor Patrimoniului Cultural a avut loc la Chișinău în contextul Zilei Internaționale a Monumentelor și Siturilor. În total șapte premii au fost oferite promotorilor patrimoniului cultural. Două dintre ele au fost oferite de Primărie, transmite IPN.

Premiul pentru implicarea cetățenilor în protejarea, reabilitarea și promovarea patrimoniului cultural a fost ridicat de Constantin Vlas, Elena Nichifor și Iulian Ciobanu, pentru proiectul Moară cu Aburi din Mereșeni, raionul Hâncești.

Premiul Institutului Cultural Român pentru Cercetarea Patrimoniului Cultural a fost oferit arheologului Ion Tentiuc, iar de Premiul pentru Conservarea și Restaurarea Patrimoniului Cultural a revenit Asociației Obștești Monumentum.

Premiul pentru Promovarea Moștenirii Arheologice a fost oferit Agenției Naționale Arheologice, iar Premiul pentru Completarea și Păstrarea Patrimoniului Cultural – lui Vasile Iucal, ambele fiind oferite de Primăria Chișinău.

Premiul Mass Media Pro-Patrimoniu a fost oferit Companiei TeleRadio Moldova, pentru emisiunea  „Moldova de Patrimoniu”.

Laureatul Premiului Mare al ediției curente a Galei este Reprezentanța Diplomatică a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, pentru proiectul Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni.

În cadrul evenimentului, primarul Ion Ceban a remarcat că este recunoscător pentru contribuțiile extraordinare ale persoanelor și organizațiilor care au dedicat timp și energie protejării, reabilitării și valorificării moștenirii noastre culturale. „Avem o mulțime de proiecte frumoase implementate sau în derulare. Vorbim de școli, biblioteci, cât și de alte instituții culturale, dar și despre investiții pentru domeniul arheologic”, a declarat edilul capitalei în cadrul evenimentului.

Câștigătorii celor șapte premii au fost aleși un juriu, din componența căruia a făcut parte: Sergiu Musteață – arheolog, doctor în istorie, profesor universitar, expert în domeniul patrimoniului cultural, Silviu Tabac – istoric, doctor în istorie, conferențiar cercetător, heraldist de stat al Republicii Moldova, șeful Cabinetului de heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, Ion Ursu – arheolog, doctor în istorie, conferențiar universitar, director al Institutului.

Stagii plătite pentru studenți în instituțiile statului

Uniunea Europeană îndeamnă studenții, masteranzii și tinerii absolvenți moldoveni să aplice pentru stagii de practică în instituțiile publice centrale din Republica Moldova, sponsorizate de Uniunea Europeană, transmite IPN cu referință la EU Neighebours East.

Beneficiarii programului vor fi îndrumați în activitatea lor zilnică de către consilierii de nivel înalt ai Uniunii Europene, în cadrul unei inițiative comune a Uniunii Europene și a Guvernului Republicii Moldova, scrie tvrmoldova.md.

Programul a fost conceput pentru a le oferi tinerilor posibilitatea de a se familiariza cu activitățile și responsabilitățile administrației publice și de a le genera interesul pentru o carieră în administrația publică. Timp de două luni, stagiarii vor lucra împreună cu funcționari publici în domenii precum: economie, educație, mediu, integrare europeană, politici de reintegrare, infrastructură și dezvoltare regională.

Tinerii tentați să devină funcționari publici au posibilitatea de a deveni stagiari în cele două programe similare: cel comun al Uniunii Europene și al Guvernului Republicii Moldova (cu o durată de două luni în timpul verii) și cel finanțat din bugetul de stat (cu o durată de trei luni). Programul de stagiu comun al UE și Guvernului Republicii Moldova este acoperit din fonduri europene.

Informații detaliate despre programe sunt disponibile la www.eu-advisers.md/intersnhip și www.stagii.gov.md.

Dosarele de concurs la Programul comun vor include un CV și o scrisoare de motivare, depuse la stagii@eu-advisers.md până pe 15 mai.

Doi pasageri de la cursa „Chişinău-Istanbul” au încercat să treacă cu valută nedeclarată

În bagajele de mână ale doi cetățeni străini, polițiștii de frontieră de comun cu funcționarii vamali au depistat valută, în numerar de mii de euro și dolari, care nu a fost declarată. Cazurile au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, la curse cu destinație spre Istanbul, Turcia.

În ambele situații s-a acționat în cadrul controlului de specialitate, efectuat în coordonare între cele două autorități.

Prima persoană documentată este cetățean chinez de 35 de ani, în bagajul căruia s-au depistat 10900 EUR și 5500 USD. În bagajul cetățenului Ucrainei de 41 de ani, echipa mixtă a descoperit 50000 USD, pe care pasagerul a evitat să le declare.

În continuare investigațiile se desfășoară în vederea elucidării circumstanțelor și luării măsurilor legale ce se impun. 

Moldova și România vor colabora pentru implementarea unui sistem de avertizare a popilației în situații de urgență
Articolul anterior
Nenorocire! Un copil din Capitală și-a tăiat degetele cu polizorul
Articolul următor