Cel mai lung zbor fără escală din lume a străbătut distanța de la New York la Sydney, în timp record

Compania australiană Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion comercial, care a străbătut distanță New York – Sydney în peste 19 ore, având la bord 50 de pasageri și membri ai echipajului, informează DPA și AFP, potrivit Agerpres.

separator

Această cursa insolită a străbătut distanță de 16.200 de kilometri care separă cele două orașe în 19 ore și 16 minute, au anunțat duminică dimineață reprezentanții companiei Qantas pe Twitter. Avionul Qantas 7879 a decolat vineri seară de pe aeroportul John F. Kennedy din New York și a aterizat pe aeroportul Kingsford Smith din Sydney duminică dimineață.

Acesta a fost primul dintr-o serie de trei zboruri pe distanțe foarte lungi prevăzute de compania australiană în 2019. Qantas, care va testa și un zbor direct între Londra și Sydney, dorește să opereze zboruri comerciale regulate pe distanțe lungi.

Pentru zborul-test din acest weekend, Qantas a modificat un avion Boeing 787-9 Dreamliner: cabina a fost redusă, pentru a permite că rezervorul de carburant să fie umplut la capacitate maximă, iar numărul pasagerilor și cantitatea de bagaje au fost reduse.

Toate emisiile de carbon vor fi compensate prin alte măsuri, pentru a reduce poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, au precizat reprezentanțîi companiei Qantas. 40 de pasageri, inclusiv directori ai companiei Qantas, oameni de știință și jurnaliști, și 10 membri ai echipajului s-au aflat la bordul aeronavei.

Potrivit site-ului flightradar24.com, aparatul de zbor a avut la decolare o greutate de 233 de tone, din care 101 de tone de kerosen. Patru piloți s-au succedat la comenzile avionului în timpul acestui zbor.

Cercetători de la două universități australiene s-au aflat la bord pentru a monitoriza felul în care pasagerii au dormit și s-au hrănit și pentru a supraveghea nivelul lor de melatonina – “hormonul somnului”. După îmbarcare, pasagerii au fost invitați să își potrivească ceasurile după ora din Sydney. Apoi, ei au fost rugați să nu adoarmă până la căderea nopții în partea estică a Australiei. În acest scop, le-au fost propuse exercițîi fizice și le-au fost servite cafea și alimente condimentate, într-un avion în care luminile nu au fost oprite.

Șase ore mai târziu, pasagerii au primit o masă bogată în glucide, înainte de a fi invitați să nu mai consulte ecranele dispozitivelor lor mobile. Luminile din avion au fost stinse, pentru a favoriza somnul.

Marie Carroll, o cercetătoare de la Universitatea Sydney, care a coordonat experimentul, a explicat pentru AFP că se așteaptă că această metodă inovatoare să contribuie la reducerea consecințelor negative generate de decalajul orar.

“Acest experiment are scopul de a vedea dacă firmele și companiile aeriene pot să își ajusteze orarele de servire a alimentelor, băuturilor, de efectuare a exercițiilor fizice și de iluminat, pentru că pasagerii să fie în concordanță cu orarul obișnuit al oamenilor din orașul de destinație”, a precizat aceeași cercetătoare.

Cei patru piloți au fost echipați cu dispozitive care măsurau undele lor cerebrale și nivelul lor de vigilența. Totuși, Australian and Internațional Pilots Association (AIPA), sindicatul care îi reprezintă pe piloții companiei Qantas, s-a declarat îngrijorat în privința timpului de odihnă alocat piloților pe durata acestui zbor, insistând asupra calității somnului, pentru că performanțele lor să rămână optimale.

Sindicatul menționat a cerut “un studiu științific pe termen lung” în privința impactului avut de astfel de zboruri asupra echipajelor.

Compania Qantas intenționează să opereze zboruri comerciale care să conecteze orașe de pe coasta estică a Australiei – Sydney, Melbourne și Brisbane – cu New York și Londra până în 2022. Astfel de zboruri i-ar ajută pe pasageri să facă o economie de timp de până la patru ore.

Anul trecut, Qantas a deschis ruta Perth – Londra, singură legătură aeriană directă dintre Australia și Europa. În prezent, compania Singapore Airlines asigura cel mai lung zbor comercial fără escală, operat între Singapore și Newark, ce are o durata de 18 ore și 30 de minute.

Sursă: Agerpres

Cât vor scoate din buzunar părinții, în acest an, pentru odihna odraslelor în taberele de vară

Între 280 și 357 de lei vor trebui să scoată din buzunar părinții, pentru a-și trimite copiii la tabere de vară. Prețul variază în funcție de tipul instituției: destinată sportivilor, turistică, de reabilitare sau cu sejur de zi, scrie realitatea.md.

Taberele urmează să fie pregătite pentru a primi minorii până pe 15 mai. O parte din bilete vor fi achiziționate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, apoi repartizate Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, care le va transmite ulterior organizațiilor sindicale primare și unităţilor economice, pentru a ajunge la beneficiarii finali.

Cu excepția acestor bilete, administrației publice locale și centrale i se recomandă să acorde gratuit 25% din totalul biletelor repartizate în taberele de odihnă minorilor în dificultate, celor rămași fără ocrotire părintească, aflați în servicii e plasament, din familii defavorizate sau cu mulți copii, cu dizabilități, celor refugiați sau ai căror părinți sunt veterani de război ori au solicitat azil politic.

Biletele rămase vor putea fi comercializate doritorilor, cu achitarea a 20% din prețul lor.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării va achiziționa 533 de bilete pentru elevii din instituțiile de învățământ general din raioanele de est ale Republicii Moldova şi oraşul Bender, subordonate autorității.

Ana-Maria, tânăra din Orhei răpită și omorâtă, va fi condusă astăzi pe ultimul drum

Ana-Maria Guja, tânăra de 19 ani din Orhei, găsită moartă într-o localitate din Telenești, după ce a urcat într-o mașină de ocazie, va fi condusă astăzi pe ultimul drum. Anunțul a fost făcut printr-un mesaj pe rețele, scrie unimedia.info.

„Bună seara. Vreau să vă aduc la cunoștință că mâine o vom pe trece pe ultimul drum pe Ana-Maria Guja, la orele 12. Cine dorește să își ia rămas bun, să vă apropiați”, se arată în mesaj.

Amintim că tânăra gravidă în luna a 6-a a murit în chinuri groaznice.

Cauza prealabilă a decesului Anei-Maria ar fi trauma cranio-cerebrală deschisă. Surse din cadrul Centrului de medicină legală au declarat pentru ZdG că pe corpul tinerei însărcinate au fost depistate mai multe semne de tortură.

Suspectul, un fost polițist, nu-și recunoalte vina și nu cooperează cu ancheta.

Un copil pe bicicletă, spulberat de o mașină la Ialoveni

Un accident rutier a avut loc în seara zilei de 21 aprilie, în apropierea localității Țîpala, raionul Ialoveni.

Potrivit informațiilor difuzate de oamenii legii, impactul a avut loc între un automobil Opel și o bicicletă condusă de un minor în vârstă de 13 ani. Drept rezultat, copilul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, transmite Știri.md.

„Pe data de 21 aprilie, în jurul orei 21:00, poliția din Ialoveni a fost sesizată despre producerea unui accident rutier în apropierea localității Țîpala. La fața locului, oamenii legii au stabilit că un tânăr de 20 ani, în timp ce conducea automobilul de marca Opel, pe direcția spre localitatea Puhoi, a lovit un biciclist care se deplasa în fața acestuia pe aceeași direcție. Preliminar biciclistul a încercat să vireze brusc spre stânga, iar ulterior a fost tamponat de automobil”, informează ofițerul de presă a Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Mariana Didenco.

În urma accidentului, șoferul a fost testat cu aparatul Drager, care a constatat rezultat negativ la prezența alcoolului în aerul expirat.

Cazul este înregistrat și documentat de către polițiști pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

O bunicuță din Soroca împlinește astăzi 100 de ani. Femeia are o pensie de 205 lei
Articolul anterior
Tinerii moldoveni angajați la „Google” au votat în Irlanda
Articolul următor