Cel mai lung zbor fără escală din lume a străbătut distanța de la New York la Sydney, în timp record

Compania australiană Qantas a realizat cel mai lung zbor fără escală din lume cu un avion comercial, care a străbătut distanță New York – Sydney în peste 19 ore, având la bord 50 de pasageri și membri ai echipajului, informează DPA și AFP, potrivit Agerpres.

separator

Această cursa insolită a străbătut distanță de 16.200 de kilometri care separă cele două orașe în 19 ore și 16 minute, au anunțat duminică dimineață reprezentanții companiei Qantas pe Twitter. Avionul Qantas 7879 a decolat vineri seară de pe aeroportul John F. Kennedy din New York și a aterizat pe aeroportul Kingsford Smith din Sydney duminică dimineață.

Acesta a fost primul dintr-o serie de trei zboruri pe distanțe foarte lungi prevăzute de compania australiană în 2019. Qantas, care va testa și un zbor direct între Londra și Sydney, dorește să opereze zboruri comerciale regulate pe distanțe lungi.

Pentru zborul-test din acest weekend, Qantas a modificat un avion Boeing 787-9 Dreamliner: cabina a fost redusă, pentru a permite că rezervorul de carburant să fie umplut la capacitate maximă, iar numărul pasagerilor și cantitatea de bagaje au fost reduse.

Toate emisiile de carbon vor fi compensate prin alte măsuri, pentru a reduce poluarea atmosferei cu gaze cu efect de seră, au precizat reprezentanțîi companiei Qantas. 40 de pasageri, inclusiv directori ai companiei Qantas, oameni de știință și jurnaliști, și 10 membri ai echipajului s-au aflat la bordul aeronavei.

Potrivit site-ului flightradar24.com, aparatul de zbor a avut la decolare o greutate de 233 de tone, din care 101 de tone de kerosen. Patru piloți s-au succedat la comenzile avionului în timpul acestui zbor.

Cercetători de la două universități australiene s-au aflat la bord pentru a monitoriza felul în care pasagerii au dormit și s-au hrănit și pentru a supraveghea nivelul lor de melatonina – “hormonul somnului”. După îmbarcare, pasagerii au fost invitați să își potrivească ceasurile după ora din Sydney. Apoi, ei au fost rugați să nu adoarmă până la căderea nopții în partea estică a Australiei. În acest scop, le-au fost propuse exercițîi fizice și le-au fost servite cafea și alimente condimentate, într-un avion în care luminile nu au fost oprite.

Șase ore mai târziu, pasagerii au primit o masă bogată în glucide, înainte de a fi invitați să nu mai consulte ecranele dispozitivelor lor mobile. Luminile din avion au fost stinse, pentru a favoriza somnul.

Marie Carroll, o cercetătoare de la Universitatea Sydney, care a coordonat experimentul, a explicat pentru AFP că se așteaptă că această metodă inovatoare să contribuie la reducerea consecințelor negative generate de decalajul orar.

“Acest experiment are scopul de a vedea dacă firmele și companiile aeriene pot să își ajusteze orarele de servire a alimentelor, băuturilor, de efectuare a exercițiilor fizice și de iluminat, pentru că pasagerii să fie în concordanță cu orarul obișnuit al oamenilor din orașul de destinație”, a precizat aceeași cercetătoare.

Cei patru piloți au fost echipați cu dispozitive care măsurau undele lor cerebrale și nivelul lor de vigilența. Totuși, Australian and Internațional Pilots Association (AIPA), sindicatul care îi reprezintă pe piloții companiei Qantas, s-a declarat îngrijorat în privința timpului de odihnă alocat piloților pe durata acestui zbor, insistând asupra calității somnului, pentru că performanțele lor să rămână optimale.

Sindicatul menționat a cerut “un studiu științific pe termen lung” în privința impactului avut de astfel de zboruri asupra echipajelor.

Compania Qantas intenționează să opereze zboruri comerciale care să conecteze orașe de pe coasta estică a Australiei – Sydney, Melbourne și Brisbane – cu New York și Londra până în 2022. Astfel de zboruri i-ar ajută pe pasageri să facă o economie de timp de până la patru ore.

Anul trecut, Qantas a deschis ruta Perth – Londra, singură legătură aeriană directă dintre Australia și Europa. În prezent, compania Singapore Airlines asigura cel mai lung zbor comercial fără escală, operat între Singapore și Newark, ce are o durata de 18 ore și 30 de minute.

Sursă: Agerpres

O bunicuță din Soroca împlinește astăzi 100 de ani. Femeia are o pensie de 205 lei
Articolul anterior
Tinerii moldoveni angajați la „Google” au votat în Irlanda
Articolul următor
Alte articole interesante