Cel mai mic număr de cereri depuse la CEDO în ultimii 10 ani

În anul 2024, Moldova a înregistrat cel mai mic număr de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din ultimii 10 ani. Din totalul celor 363 de cereri înaintate, 343 au fost declarate inadmisibile – un indicator care, potrivit Ministerului Justiției, reflectă o îmbunătățire a mecanismelor interne de protecție a drepturilor omului. Datele se conțin în Raportul agentului guvernamental pentru anul 2024, prezentat  în ședință de Guvern, transmite IPN.

„CEDO a pronunțat 17 hotărâri și a emis 33 de decizii de inadmisibilitate sau de radiere de pe rol. Numărul hotărârilor este cel mai mic din ultimii șase ani, iar caracterul tot mai puțin repetitiv al cererilor indică o evoluție pozitivă în abordarea cazurilor”, precizează MJ.

În 15 dintre cele 17 hotărâri, Curtea a constatat cel puțin o încălcare a Convenției Europene a Drepturilor Omului de către Republica Moldova. Potrivit ministerului, aceste încălcări sunt, în mare parte, consecința acțiunilor sau inacțiunilor instanțelor de judecată, ale procuraturilor, organelor de urmărire penală, executorilor judecătorești și instituțiilor psihiatrice, în perioada 2011-2020.

Instituția precizează că este necesară adoptarea unor măsuri suplimentare de intensificare a colaborării între instituții pentru a asigura un sistem mai eficient de protecție a victimelor violenței domestice, introducerea garanțiilor legale pentru internarea nevoluntară în instituțiile psihiatrice.

La fel, este necesară introducerea unui mecanism de acordare a despăgubirilor în cazuri de rele tratamente și discriminare.

Președintele Donald Trump într-un interviu pentru Time, la 100 zile de la al doilea mandat: „Crimeea este a ruşilor. Obama este cel care le-a dat-o şi nu eu”

Crimeea va rămâne sub control rus”, a declarat preşedintele american Donald Trump într-un interviu acordat revistei Time şi publicat vineri, cu ocazia primelor 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al său.

„Crimeea va rămâne sub controlul Rusiei, Zelenski înţelege asta şi toată lumea înţelege că este sub controlul lor de mult timp”, declară Trump.

„Încă o dată, acesta este războiul (fostului preşedinte democrat Barck) Obama. Este un război care nu ar fi trebuit să aibă loc niciodată. Eu îl numesc războiul care nu ar fi trebuit să aibă loc”, a menționat Trump.

„Crimeea este a ruşilor. Barack Hussein Obama este cel care le-a dat-o şi nu eu”, a insistat el, scrie News.ro.

Un plan de pace american propus Kievului recunoaşte cuceririle Rusiei. Potrivit site-ului american Axios, acest plan prevede recunoaşterea „de jure” către Statele Unite a suveranităţii ruse în Crimeea anexată în 2014 şi recunoaşte „de facto” controlul Rusiei asupra regiunilor Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie, ocupate în prezent în întregime sau parţial de forţe ruse.

„Cred că declanşarea războiului a avut loc atunci când ei au început să vorbească despre aderarea la NATO”, a mai spus Trump în interviu.

„Dacă nu ar fi vorbit despre acest lucru, ar fi fost mult mai puţine şanse ca el să izbucnească”, a declarat preşedintele Statelor Unite în acest interviu-fluviu realizat cu ocazia marcării a 100 de zile de la revenirea sa la Casa Albă.

„Nu cred că Ucraina va putea adera vreodată la NATO”, a mai spus el. „Cred că pacea (în Ucrana) este posibilă. Cu mine ca preşedinte, este posibilă, chiar foarte probabilă. Dacă altcineva este preşedinte, nicio şansă”, a mai declarat Trump.

Fiul unei directoare din CIA a murit în Ucraina luptând pentru armata rusă

Fiul directoarei adjuncte a unui departament al Agenţiei Centrale de Informaţii a SUA (CIA) a murit în războiul din Ucraina, în timp ce lupta în armata rusă, relatează vineri agenţia EFE, citată de Agerpres.

Americanul Michael Gloss, în vârstă de 21 de ani, a anunţat pe 13 august 2023, într-o conversaţie cu prieteni ai săi, că se află în Rusia, la Vladikavkaz, capitala Osetiei de Nord. Nici o lună mai târziu, pe 5 septembrie, numele său a apărut în baza medicală de date a Moscovei, în evidenţa unui comisariat militar cunoscut pentru recrutarea de combatanţi străini.

Ulterior, el a fost dus la un centru de instrucţie militară din regiunea Moscova, unde a fost identificat în mai multe videoclipuri de pe reţelele sociale, înregistrate de mercenari nepalezi, în care tânărul american apărea îmbrăcat în uniformă militară.

Michael Gloss şi-a accesat ultima dată contul de social media pe 14 martie 2024, iar două săptămâni mai târziu divizia în care era înrolat a înaintat către poziţiile armatei ucrainene.

El a murit pe 4 aprilie 2024 şi a fost înmormântat opt luni mai târziu în comitatul său natal, Fairax, lângă Washington.

Tânărul american călătorise anterior prin lume în misiuni umanitare, inclusiv în Turcia, în urma cutremurului devastator din 2023.

Prietenii şi familia spun că era preocupat de ecologie, dar şi de politici sociale, şi foarte ostil faţă de politica externă a SUA. Ei afirmă că nu au observat la el vreo simpatie faţă de Rusia.

Mama sa, Juliane Gallina, lucrează de peste 30 de ani în serviciile secrete americane, activând, de asemenea, în armată, iar din februarie 2024 este directoare adjunctă în departamentul pentru inovaţie digitală al CIA.

Tatăl său, Larry Gloss, veteran al Marinei şi participant la operaţiunea „Furtună în Deşert”, pentru eliberarea Kuweitului după invazia irakiană, a avut şi el legături cu serviciile de informaţii americane prin activităţi în sectorul de securitate cibernetică.

Sportivii moldoveni au obținut trei medalii la Campionatul European de Sambo

Lotul național de sambo al Republicii Moldova a obținut trei medalii la Campionatul European, rezervat seniorilor, care s-a desfășurat în orașul Limassol, Cipru.

Veaceslav Plămădeală a cucerit medalia de argint în categoria de greutate de 79 kg, aceasta fiind cea mai bună prestație a lotului național.

Lucian Brai a obținut medalia de bronz la proba combat sambo, în categoria de 71 kg.

Vera Zorea a ocupat locul III în categoria de 54 kg, obținând a treia medalie pentru Republica Moldova.
 
Campionatul European de Sambo s-a desfășurat pe 2 și 24 aprilie.

Guvernul a împărțit banii pentru drumuri
Articolul anterior
9 idei de decor pentru masa de Paște
Articolul următor