Cel puțin 14 morți și peste o sută de răniți după ce ucrainenii au bombardat regiunea Belgorod. Rusia jură că se va răzbuna

14 persoane, printre care doi copii, au fost ucise, iar alte 108 au fost rănite în urma atacurilor armatei ucrainene asupra regiunii Belgorod sâmbătă, a anunțat Ministerul rus pentru Situații de Urgență, potrivit BBC și The Guardian, transmite Digi24.ro

Putin a fost informat

Președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la atacurile ucrainene asupra orașului Belgorod, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, pentru agenția de presă TASS, citată de The Guardian.

„Președintele Vladimir Putin a fost informat cu privire la lovitura forțelor armate ucrainene asupra cartierelor rezidențiale din Belgorod”, a spus Peskov.

El a adăugat că președintele rus a ordonat ca o echipă a Ministerului rus al Sănătății, condusă de ministrul Mihail Murashko, și salvatori de la Ministerul pentru Situații de Urgență să se deplaseze în oraș pentru a ajuta victimele.

Ucraina nu a comentat încă în mod direct situația de la Belgorod, dar presa ucraineană, citând surse de informații, afirmă că au fost atacate doar obiective militare.

Imagini filmate cu o cameră de bord arată o explozie pe o stradă din orașul Belgorod și oameni care fug de la fața locului.

Air defence in Belgorod, russia, is extremely active right now – appears to be completely overwhelmed pic.twitter.com/NOeQBGVhVE — Maria Drutska 🇺🇦 (@maria_drutska) December 30, 2023

Guvernatorul regional, Viacheslav Gladkov, a scris pe Telegram că o zonă rezidențială a fost lovită și a îndemnat toți locuitorii să se mute în adăposturi antiaeriene.

#30Dic | Al menos 10 personas murieron por un ataque con misiles de la Armada de Ucrania en el centro de Bélgorod, en Rusia.

Este es el segundo bombardeo en esa región fronteriza en menos de 24 horas. El gobernador de la región, Viacheslav Gladkov, dijo que los ataques han… pic.twitter.com/6QegHaFTsN — El Diario (@eldiario) December 30, 2023

Several explosions are reported in the center of Bilhorod, Russia. pic.twitter.com/D5mw1X6RqU — NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) December 30, 2023

Regiunea Belgorod, care se învecinează cu nordul Ucrainei, a suferit, ca alte zone de frontieră rusești, bombardamente și atacuri cu drone pe tot parcursul anului, pe care autoritățile le-au atribuit Ucrainei.

Some streets in Belgorod are getting clubbed. The war Russia started is very much back were it came from.

Source: https://t.co/2kjCXrUw4r#Russia #Belgorod #Ukraine pic.twitter.com/FmU0C5kdIv — (((Tendar))) (@Tendar) December 30, 2023

Rusia avertizează că se va răzbuna

Ministerul rus al Apărării avertizează că va exista un răspuns la bombardamentele Ucrainei asupra orașului Belgorod.

Acesta afirmă că atacurile au fost efectuate cu rachete ucrainene Olkha și cu rachete Vampire de fabricație cehă, echipate cu focoase cu muniție cu dispersie.

Ministerul precizează că sistemele de apărare aeriană au interceptat majoritatea rachetelor.

Cu toate acestea, „mai multe rachete și bucăți de rachete cu dispersie de la rachetele Vilkha doborâte au lovit orașul Belgorod”, se arată în declarație.

Ca urmare, doisprezece adulți și doi copii au fost uciși, iar 108 persoane au fost rănite, se mai arată în comunicat.

Potrivit comunicatului, dacă rachetele Vilkha și-ar fi atins direct țintele și ar fi lansat muniții cu dispersie, „consecințele ar fi fost incomensurabil mai grave”.

„Regimul de la Kiev, care a comis această crimă, încearcă să distragă atenția de la înfrângerile de pe front și dorește, de asemenea, să ne provoace”, transmite Ministerul rus al Apărării. 

Acesta adaugă că „forțele armate ruse vizează doar instalațiile și infrastructura militară și vom continua să facem acest lucru”. „Această crimă nu va rămâne nepedepsită”, conchide ministerul.

Ucraina răspunde Rusiei după atacurile masive de vineri

Ucraina lansează în mod constant lovituri în Rusia, în special în regiuni foarte apropiate de teritoriul său.

Ministerul rus al Apărării a declarat că sistemele de apărare antiaeriană au distrus 13 rachete deasupra regiunii Briansk.

În regiunea Briansk, care se învecinează şi cu Ucraina, satele Kister şi Borchevo au fost bombardate, ceea ce a cauzat moartea „unui copil născut în 2014”, potrivit guvernatorului Aleksandr Bogomaz.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că 32 de drone ucrainene au fost neutralizate în total în regiunile Briansk, Kursk şi Orel, la nord de graniţa cu Ucraina, precum şi în Moscova. Belgorod se află la 80 km nord de oraşul ucrainean Harkov, care a fost puternic lovit de forţele ruse vineri dimineaţa, potrivit autorităţilor ucrainene.

Bilanţul victimelor acestor lovituri ruse, care au vizat întreaga ţară, este de cel puţin 39 de morţi, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe reţelele de socializare.

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Imagini emoționante cu Familia Regală. Kate Middleton şi Prinţul William încheie 2023 cu rezumatul celor mai importante momente
Articolul anterior
Videoclip viral al unei văduve din Rusia: „Bărbații noștri mor degeaba. Rușii sunt de vină pentru ce se întâmplă. Asta nu se arată la televizor”
Articolul următor