Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni au murit în război

Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni şi-au pierdut viaţa în războiul cu Rusia, iar peste 340 de baze sportive au fost afectate sau distruse, relatează agenţia Kyodo, care citează Reuters.

Cel puţin 220 de sportivi şi antrenori ucraineni au murit în război

Anunţul a fost făcut de ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Gutţait, care este şi preşedintele Comitetului Olimpic Naţional, la biroul său din Kiev, lângă un zid pe care se aflau portrete ale sportivilor ucişi de războiul început de Rusia în urmă cu un an, transmite Digi24.ro.

Cu acest prilej, Gutţait a reiterat opoziţia faţă de o posibilă acceptare a sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024: „Ucraina se va uni cu multe ţări din Europa şi din lume… şi (participarea ruşilor) nu va fi permisă”.

„Când pierzi atât de mulţi oameni, atât de mulţi sportivi, vieţile ucrainenilor sunt mai importante pentru noi decât orice medalie la competiţii internaţionale”, a mai subliniat ministrul ucrainean al Sportului.

Agerpres amintește că, săptămâna trecută, Gutţait (51 de ani) a scris pe pagina sa oficială de Facebook că Ucraina ar putea boicota Jocurile Olimpice din 2024 dacă sportivilor ruşi şi belaruşi li se va permite să concureze la Paris.

Gutţait a cucerit medalia de aur la Jocurile Olimpice din 1992, de la Barcelona, la scrimă, cu echipa Comunităţii Statelor Independente (formată după destrămarea URSS, care cuprindea 12 dintre cele 15 foste republici sovietice).

Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. Vehiculul Soiuz MS-22 a revenit pe Pământ, fără echipaj uman

Un vehicul rusesc deteriorat de un meteorit, care nu a avut la bordul său un echipaj uman, s-a desprins marţi de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi a revenit cu bine pe Terra, informează agenţiile de presă internaţionale.

Cosmonauți blocați în spațiu, după ce au fost loviți de un meteorit. Vehiculul Soiuz MS-22 a revenit pe Pământ, fără echipaj uman / Foto: Pixabay, de Nas- Imagery

Vehiculul Soiuz MS-22 s-a desprins de ISS la ora 09:57 şi a realizat „o aterizare automată, asistată de paraşute” după mai puţin de două ore, la 11:46 GMT, în apropierea oraşului Jezkazgan din Kazahstan, a anunţat agenţia spaţială americană (NASA), citată de DPA, conform dcnews.ro.

Locul aterizării se află la câteva sute de kilometri de cosmodromul Baikonur, precizează Agerpres, citând Reuters. Aterizarea vehiculului spaţial a fost difuzată în direct pe site-ul agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos). Deşi nu a avut la bordul său niciun astronaut, vehiculul rusesc a transportat echipamente de cercetare şi rezultatele unor experimente ştiinţifice realizate pe ISS.

Când vor reveni cei trei astronauți pe Pământ

Revenirea pe Pământ a cosmonauţilor ruşi Serghei Prokopiev şi Dmitri Petelin şi a astronautului american Frank Rubio la bordul Soiuz MS-22 a fost considerată mult prea riscantă, după descoperirea în urmă cu trei luni a unei scurgeri de lichid din sistemul de răcire al vehiculului rusesc. Acea scurgere a fost cauzată cel mai probabil de impactul cu un micrometeorit.

Cei trei astronauţi, care au ajuns pe ISS în septembrie 2022 cu ajutorul vehiculului Soiuz MS-22, vor reveni în luna septembrie pe Terra la bordul vehiculului înlocuitor Soiuz MS-23, care s-a conectat la ISS în luna februarie. 

Elveția: Două trenuri au deraiat din cauza vântului puternic. Mai multe persoane au fost rănite

Mai multe persoane au fost rănite, vineri seară, după ce două trenuri regionale au deraiat aproape simultan în locații separate din cantonul elvețian Berna, Elveția, potrivit poliției locale citată de SWI.

Două trenuri au deraiat din cauza unei furtuni, în Elveția. Sunt răniți în ambele garnituri

Un tren aparțînând companiei RBS a deraiat cu puțin timp înainte de ora 17.00 în apropiere de gara Buren zum Hof. Mai multe persoane au fost rănite, a declarat poliția. Compania RBS a spus că accidentul a fost cauzat probabil de rafalele puternice de vânt. Câteva vagoane ale trenului s-au răsturnat și alte trenuri de pe tronson au trebuit să fie oprite.

Aproape în același timp, un tren operat de compania Aare Seeland a deraiat la Luscherz, pe malul sudic al lacului Biel. Și aici au existat mai mulți răniți. Partea din spate a trenului a deraiat, iar vagoanele implicate au căzut pe o parte. Au fost chemați pompierii și o ambulanță.

Circumstanțele deraierii nu au fost specificate inițial de poliție. Cu toate acestea, site-ul web al Cailor Ferate Federale Elvețiene a spus că secțiunea de cale în cauza a trebuit să fie închisă din cauza vremii nefavorabile.

Vânturi puternice au măturat vineri mai multe regiuni la nord de Alpi, cu rafale de până la 122 de kilometri pe ora. Acest lucru a fost însoțit de tunete și fulgere cauzate de Furtună Mathis, un sistem de joasă presiune care își are originea în Insulele Britanice. Au căzut și copaci pe unele tronsoane de autostrada.

Imagine

Un jucător moldovean, cotat la 1 milion de euro

Vitalie Damașcan (24 de ani) a devenit ținta principală a FCSB-ului pentru perioada de mercato de la finalul sezonului actual.

Totuși, transferul său la vicecampioana României nu este atât de ușor de realizat, deoarece echipa la care este legitimat, Sepsi, nu este dispusă să facă niciun discount pentru rivala din play-off.

Patronul roș-albaștrilor, Gigi Becali (64 de ani), a primit un mesaj clar legat de Damașcan din partea conducerii celor de la Sepsi.

„Contractul său include o clauză de reziliere, pe care nu vrem să o facem publică. Dacă cineva o plătește, indiferent de echipă, poate să îl transfere, atât timp cât și jucătorul este de acord”, a spus Attila Hadnagy, directorul sportiv al lui Sepsi, conform Szekely Sport, preluată de jurnal.md.

De asemenea, Hadnagy a făcut clar faptul că Sepsi e dispusă să discute cu FCSB despre Damașcan, însă transferul nu se va putea face decât prin plata clauzei.

Clauza lui Damașcan ar fi de un milion de euro, iar Becali nu este dispus să plătească această sumă, dar salvarea sa vine chiar de la clubul aflat foarte aproape de reședința sa.

Cei de la Voluntari au reușit să-l transfere pe Damașcan sub formă de împrumut, un sezon, iar jucătorul are o clauză prin care poate fi achiziționat definitiv contra sumei de 550.000 de euro.

În aceste condiții, milionarul ar putea achita contravaloarea clauzei și să-l redirecționeze pe jucător către vicecampioana României.

Damașcan a marcat 10 goluri, la fel ca Andrei Ivan și Daniel Paraschiv. Peste ei sunt Alibec și Mailat, ambii cu 11 goluri, precum și Compagno și Dugandzic, ambii cu 16 reușite.

Doi ucraineni au luat un taxi din Republica Moldova pentru a ajunge în UE
Articolul anterior
Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, va citi cu voce tare copiilor din Moldova și România, în cadrul campaniei inițiate astăzi
Articolul următor