Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în protestele din Iran. 50 de minori, printre victime

Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în protestele din Iran din ultimele peste două luni, conform estimărilor Agenţiei de ştiri a activiştilor pentru drepturile omului (HRANA), cu sediul în SUA, relatează DPA.

Iranieni

Printre persoanele decedate s-au numărat 50 de minori şi 39 de membri ai forţelor de securitate, a relatat HRANA vineri. Aproape 15.000 de persoane au fost arestate.

Protestele s-au desfăşurat în peste 130 de oraşe din ţară de la începutul lor la mijlocul lunii septembrie.

Între timp, acţiunile violente ale forţelor de securitate iraniene au stârnit indignare în ţară.

În oraşul Rasht din apropiere de Marea Caspică, poliţia şi miliţiile Basij au reprimat o manifestaţie joi, conform locuitorilor din provincie. O tânără ar fi fost rănită grav de focuri de armă.

Într-o zonă pietonală populară, mulţi tineri au sărbătorit cu muzică tare şi dans. După ce li s-a cerut să pună capăt adunării, forţele de securitate ar fi folosit gaze lacrimogene, potrivit Agerpres.

Între timp, ministrul iranian de externe Hussein Amirabdollahian a avertizat comunitatea internaţională să nu se amestece în treburile interne ale ţării sale.

După o discuţie la telefon cu secretarul general al ONU, António Guteres, şeful diplomaţiei iraniene a atras atenţia asupra „efectelor negative” pentru cooperarea cu Occidentul. Discuţia a avut loc înaintea unei sesiune speciale programate a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului unde se va discuta despre violenţa statului asupra protestelor din Iran.

Manifestaţiile din Iran au fost declanşate de moartea tineri kurde iraniene de 22 de ani Mahsa Amini.

Poliţia moravurilor a arestat-o pentru că ar fi încălcat regulile obligatorii în privinţa purtării vălului. Femeia a murit în arestul poliţiei la 16 septembrie.

De la moartea sa, mii de persoane demonstrează în ţară împotriva campaniei de represiune a guvernului.

Vineri, sute de bărbaţi furioşi au manifestat după rugăciune pe străzile din Zahedan, capitala provinciei Sistan-Baluchistan, în sud-estul Iranului, conform AFP.

„Moarte lui Khamenei”, scandau bărbaţii ieşind de la moschei, conform unui video publicat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

Manifestaţii au avut de asemenea loc la Khash, iar zeci de poliţişti din forţele speciale au fost desfăşuraţi în faţa manifestanţilor la Iranshahr, un alt oraş din Sistan-Baluchistan, conform unor înregistrări video publicate online şi verificate de AFP.

Forţele de securitate au folosit apoi gaze lacrimogene la Iranshahr pentru a-i dispersa pe manifestanţi, conform unui video publicat de site-ul 1500tasvir.

În total, conform Iran Human Rights (IHR), cel puţin 304 persoane au fost ucise în represiunea împotriva manifestanţilor în Iran de la moartea tinerei Mahsa Amini.

sursa

Ion Paladi și Paula Seling au lansat un nou colind superb: „La mulți ani de sărbători!”

Interpretul de muzică populară, Ion Paladi și artista de peste Prut, Paula Seling, au lansat un nou colind superb, „La mulți ani de sărbători”.

„Decembrie este luna colindelor, iar Ion Paladi și Paula Seling v-au pregătit cea mai frumoasă surpriză în preajma sărbătorilor de Crăciun”, se arată în descrierea videoclipului.

Cei doi interpreți sunt acompaniați de Orchestra „Lăutarii”. Muzica colindului este compusă de Ion Paladi și Corneliu Botgros, iar versurile au fost scrise de Mariana Honceru. 

Videoclipul a fost filmat „într-un cadru de poveste” atât în România, cât și în Republica Moldova.

Putin, la volan unui Mercedes pe podul explodat recent între Crimeea și Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a vizitat Podul Crimeei, iar viceprim-ministrul Marat Khusnullin i-a raportat despre lucrările de reparație, scrie publicația de propagandă Ria Novosti, citată de stirileprotv.ro.

Autoritățile au anunțat luni deschiderea circulației pe partea dreaptă a porțiunii de drum a podului.

La 8 octombrie, un camion a explodat pe podul Kerch, care leagă peninsula Crimeaa de Rusia, și o garnitură de tren a luat foc, ceea ce a dus la prăbușirea a două travee ale drumului.

Podul Kerci este format, de fapt, dintr-un pod rutier și unul feroviar, care leagă Peninsula Taman, din Rusia continentală, de regiunea Kerci din Crimeea. Explozia a afectat linia de cale ferată și a rupt în două locuri un sens de mers de pe podul rutier.

Incidentul a blocat ore bune circulația dinspre Crimeea spre Rusia, iar autoritățile au fost nevoite să intervină pentru a ajuta sutele de șoferi rămași în peninsulă.

Forțele ucrainene de apărare aeriană au doborât majoritatea rachetelor Rusiei în timpul atacului masiv de astăzi

Conform Administrației militare a orașului Kiev, 10 rachete au fost lansate astăzi spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost distruse, transmite presa din Ucraina.

Массированный ракетный удар по Украине

Forțele de apărare aeriană a Ucrainei au reușit să doboare zeci de rachete rusești în timpul bombardamentului masiv al Federației Ruse, pe 5 decembrie.

În special, în regiunea Poltava, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să distrugă toate cele 10 obuze rusești care vizau regiunea. Acest lucru a fost dezvăluit de șeful administrației militare regionale Poltava, Dmitri Lunin.

„În regiunea Poltava ,,fără sosiri”. Forțele de apărare aeriană au lucrat la maxim. Au doborât cele 10 rachete rusești”, a scris militarul.

Șeful OVA din Dnepropetrovsk, Valentin Reznikochenko, a spus că apărătorii ucraineni de la comandamentul aerian Vostok au reușit să neutralizeze 15 rachete inamice.

Între timp, administrația militară a orașului Kiev a declarat că 10 rachete au fost lansate spre capitala Ucrainei. 9 dintre ele au fost doborâte forțele de apărare aeriană.

Președintele Volodymyr Zelensky a spus că armata ucraineană a reușit să doboare majoritatea rachetelor rusești, iar inginerii energetici lucrează deja la reluarea livrării energiei electrice.

Astăzi, 5 decembrie, Rusia a lansat un atac masiv cu rachete pe teritoriul Ucrainei. Explozii au fost auzite în Odesa, Zaporojie, Vinnitsa și în alte orașe ale Ucrainei. Odesa a rămas fără electricitate și apă, iar o coloană neagră de fum s-a ridicat peste oraș.

De asemenea, așezările din regiunile Nikolaev, Dnepropetrovsk și Sumy au rămas fără electricitate. Compania „Ukrenergo” a transmis că rușii au lansat noi atacuri asupra infrastructurii critice.

Premieră medicală mondială: O femeie care a murit la aproape 101 ani a salvat o viață. Ce organ a donat
Articolul anterior
Manifestație de amploare în Herson! Ucrainenii au ieșit în număr mare în stradă cu steaguri și mesaje de solidaritate
Articolul următor