Cele mai distractive activități pentru copii și părinți iarna

Iarna este cel mai distractiv anotimp, mai ales pentru cei mici. De fiecare dată, copiii așteaptă cu nerăbdare să ningă afară. Pentru ei zăpada înseamnă bătaia cu bulgări de zăpadă, bucuria de aface un om de zăpadă cu părinții sau cu amicii, plimbatul cu săniuța, dar și alte jocuri amuzante.

separator

  • Mersul pe jos prin nămeți este destul de plictisitor pentru copii, dar dacă este la munte, într-un cadru de poveste, lucrurile se schimbă total. Părinții își pot face cu adevărat copiii fericiți dacă îi duc în vacanță la munte, mai ales în vacanța de iarnă. Aici au posibilitatea de a se da cu săniuța pe pârtie, cu schiuri sau cu snowboarduri. La noi în țară sunt pârtii excelente de schi, sunt zone montane cu peisaje de vis, perfecte pentru distracție, pensiuni și hoteluri cu posibilități bune de masă și cazare pentru familiile ce au copii.
  •  Construiește cel mai simpatic om de zăpadă! Copiii adoră să facă oameni de zăpadă. Dacă a nins suficient și zăpada este potrivită pentru acest lucru (temperatura ar trebui să fie de plus sau minus un grad Celsius) nu rata ocazia de a te distra afară, la zăpadă. Folosește accesorii interesante (cărbuni în loc de nasturi și ochi, crenguțe de copac sau mătură pentru brațe, morcov în loc de nas, un ceaun sau o tigaie în loc de căciulă, căști de urechi pentru amuzament, ciuboțele, fulare, mănuși și chiar ochelari de soare), acestea sunt foarte importante pentru oamenii de zăpadă, pentru a-i face cât mai frumoși, mai expresivi. Poți face un om de zăpadă ca în filmul de desene animate Frozen, care să semene cu simpaticul Olaf, despre care se știe că iubea îmbrățișările și visa să vadă măcar o dată vara.
  • Construiește animăluțe din zăpadă: ursuleți, omizi, iepurași, etc. Cu puțină imaginație poți sculpta foarte multe forme deosebite și figuri din zăpadă amuzante care să sporească distracția. Iarna nu trebuie să faci doar omul de zăpadă clasic.
  • Plimbările cu săniuța sau distracția pe derdeluș sunt grozave iarna. Acestea amintesc părinților de copilăria lor, de vacanțele la bunici, de iernile cu multă zăpadă.
  • Bătaia cu bulgări de zăpadă sau tragerea la țină cu bulgări de zăpadă pot fi amuzante. Copiii se pot distra foarte mult dacă aleg o țină – leagă un balon cu sfoară – apoi încearcă să-l nimerească cu bulgări de zăpadă.
  • Orice familie cu copii poate experimenta magia zăpezii. Sunt multe metode de a te da pe derdeluș și de a te bucura de zăpadă alături de copii. Dacă petreceți multe ore afară la zăpadă nu uitați de câteva sandwich-uri și de un termos cu ceai cald pentru voi și copii.
  • Construiește un iglu tradițional, sau o ,,casăˮ din zăpadă cum fac eschimoșii! Poți face acest lucru la munte sau la țară, într-o zonă unde este foarte multă zăpadă. Clădirea unui iglu poate fi foarte interesantă, o realizezi din mai multe cuburi de zăpadă. Le modelezi la fel cum se procedează și la oamenii de zăpadă. O astfel de construcție îți va aminti ție ca adult de cazematele pe care le făceai din zăpadă, în copilăria ta, pentru bătaia cu bulgări care urma după aceea.

Nu ezita să petreci cât mai mult timp cu copilul tău!!!

Sursa

Expoziție cu prezentare de film la Muzeu! Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu: „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)”

În data de 26 aprilie 2024, la ora 15:00, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, în colaborare cu Muzeul Virtual al Foametei din Basarabia, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării USM și Asociația Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moșanu”, organizează un eveniment dedicat comemorării victimelor foametei din 1946-1947, cu genericul „Timpuri pe care nu le-a vrut Dumnezeu”.

Activitatea cuprinde vernisarea expoziției de planșe „Foametea organizată de URSS în Basarabia (1946-1947)” și prezentarea filmului documentar „Omorâți prin înfometare”, realizat de Mariana S. Țăranu, conferențiar universitar, doctor în istorie și jurnalistul Vitalie Guțu, lector universitar. În același context, va fi organizată o masă rotundă dedicată acestei tematici tragice, cu participarea istoricilor, personalităților politice, jurnaliștilor și preoților.

Prin acest eveniment, urmărim consemnarea Zilei comemorării victimelor foametei organizate în RSS Moldovenească în anii 1946-1947, marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, conform deciziei Parlamentului Republicii Moldova din 7 aprilie 2022. Foametea organizată de regimul totalitar sovietic în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a fost  una dintre cele mai odioase crime contra umanității. Studiile științifice, culegerile de documente, memoriile și amintirile martorilor oculari reflectă amploarea acestei tragedii produse în spațiul pruto-nistrean. Rezultatele cercetărilor denotă că foametea a distrus viețile a peste 10% din numărul total al populației RSS Moldovenești (circa 200 000 de oameni). 

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală și partenerii evenimentului urmăresc sensibilizarea opiniei publice asupra jertfei ce a marcat destinul oamenilor, indiferent de etnie și origine socială.

Vă așteptăm pentru un eveniment de reculegere și comemorare a victimelor foametei.

Mun. Chișinău, str. M. Kogălniceanu 82

Autoritățile alocă milioane de lei pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale

În următorii trei ani, autoritățile își propun să aloce aproximativ 690 de milioane de lei din bugetul de stat pentru eficientizarea energetică a blocurilor de locuit și a caselor individuale, iar cu sprijinul partenerilor de dezvoltare aceste mijloace ar putea fi dublate, a declarat directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean, la Radio Moldova.

Potrivit lui Ion Muntean, renovările vor conduce la economii de energie de până la 40%.

„Prima etapă a programului prevede că 75% din resursele financiare sunt alocate pentru sectorul rezidențial multietajat. Aici, putem indica clădirile administrate de asociația de proprietari în condominiu și sunt clădiri care au fost date în exploatare până în 2005. Deci, aceștia sunt principalii beneficiari. Peste 25% sunt destinate gospodăriilor casnice individuale, la prima etapă, dar ponderea acestora poate crește, pe măsură ce anumiți parteneri de dezvoltare spun că sunt interesați de case individuale”, a spus Muntean.

Săptămână trecută, Guvernul a aprobat Programul de finanțare a Fondului pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial pentru perioada 2024-2027. Programul urmărește renovarea unei suprafețe încălzite de cel puțin 507 mii de metri pătrați din clădirile sectorului rezidențial, adică circa 8500 de apartamente, sau circa 5000 de case individuale.

Este permis să transporți medicamente în bagajul personal? Precizările Serviciului Vamal

Călătorii care sosesc sau pleacă din Republica Moldova au dreptul de a transporta în bagajele personale medicamente care urmează să fie utilizate, din motive medicale, personal de către aceștia sau de către animalele care îi însoțesc.

În cazul medicamentelor eliberate cu prescripție medicală (rețetă) este permisă transportarea acestora peste frontiera vamală în cantități care nu le depășesc pe cele indicate în prescripția medicală conform tratamentului prescris.

În acest sens, este necesar să prezentați Serviciului Vamal actele care justifică eliberarea medicamentelor pentru efectuarea tratamentului prescris (prescripția instituției medicale, alte acte care justifică eliberarea și traversarea medicamentelor peste frontiera vamală).

Persoanelor fizice le este permisă introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a medicamentelor pentru consumul personal, în dependență de statutul legal al acestora, mai multe detalii puteți accesa aici.

IMPORTANT!

Introducerea și scoaterea pe/de pe teritoriul țării a substanțelor stupefiante sau psihotrope de către persoane fizice (călători) este interzisă.

Substanţele stupefiante, psihotrope şi precursorilor acestora, supuse controlului sunt aprobate prin Hotărârea de Guvern nr.1088/2004. 

Ce face Jennifer Aniston ca să prevină formarea ridurilor?
Articolul anterior
Senzațional! Loredana cântă în limba rusă în noua piesă lansată de Zdob și Zdub
Articolul următor