Cele mai frecvente greșeli comise la susținerea examenului pentru permisul auto

A pornit mașina cu o ușă deschisă sau cu centura de siguranță necuplată. Astfel de greșeli sunt adesea comise de către candidați la examenele de obținere a permisului de conducere. Datele au fost publicate într-un raport al Agenției pentru Servicii Publice.

Instructorii auto spun că cel mai adesea viitorii șoferi fac greșeli elementare din cauza emoțiilor. Candidații recunosc că înainte de examen își pierd firea. „Cel mai rău lucru este când îți iau documentele și te cheamă la birou”.

Potrivit unui raport al Agenției pentru Servicii Publice, unii șoferi începători greșesc nu numai pe drumuri, ci și pe poligon. Pentru erori, cum ar fi faptul că nu purtați centura de siguranță, examinatorii vor atribui puncte de penalizare. Instructorii de conducere auto repetă în continuare că trebuie să exersați cât mai mult posibil.

Cu toate acestea, chiar și cei mai buni cursanți pot pica examenul. De vină sunt emoțiile. „Am avut cazuri în care bărbații adulți care știau să conducă, s-au pierdut când au venit la examen”.

Psihologii au propriile sfaturi pentru solicitanții de permis de conducere. Aceștia recomandă candidaților să susțină examenul numai atunci când se simt pe deplin pregătiți, inclusiv psihologic. „Trebuie să facă față acestei situații. Să vină pe poligon, să examineze teritoriul. Apoi, să intre în mașină, dar să nu se miște până nu se calmează complet. Apoi, poți porni motorul și pune stăpnire pe emoțiile tale. Și așa de mai multe ori „, recomandă psihologul Sorin Scutelnic.

Conform statisticilor Agenției de Servicii Publice, anul trecut peste 21% dintre candidații la permisul de conducere au trecut examenele la prima încercare și peste 23% la a doua. Restul candidaților au susținut trei sau chiar mai multe încercări pentru a obține drepturile mult râvnite.

sursa: www.publika.md

Percheziții într-un dosar de fraudare a achizițiilor publice la Agenția Rezerve Materiale. Prejudiciul se circa la circa 4 milioane de lei

Ofițerii CNA și procurorii anticorupție ai PA efectuează mai multe percheziții la 4 bănuiți, în această dimineață, într-un dosar de abuz de serviciu, care vizează presupusele ilegalități comise la organizarea procedurilor de achiziții publice la Agenția Rezerve Materiale (ARM) a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), desfășurate în perioada 2023-2024.

Potrivit materialelor administrate, persoane publice ale ARM sunt bănuite că ar fi favorizat un agent economic în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de tablă profilată în cantitate de 25 000 m2, în sumă totală de 3 712 500 de lei, care depășește suma prevăzută în contract. În conformitate cu  planul de achiziții publice pentru anul 2023, Agenția urma să achiziționeze tablă profilată în valoare de 3 187 500 lei.

Mai mult, știind cu certitudine că specificațiile tehnice ale agentului economic nu corespund specificațiilor tehnice din caietul de sarcini la tabla profilată, bănuiții ar fi acceptat și primit la păstrare 23 de rulouri de tablă profilată – în total 25 000 m2. În asemenea circumstanțe, persoanele publice din cadrul ARM a MAI au prejudiciat statul în sumă de 3 712 500 lei de lei.

În prezent, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție desfășoară acțiuni în vederea stabilirii și documentării tuturor persoanelor implicate în acțiunile ilegale menționate și atragerii la răspundere penală a acestora. 

În urma perchezițiilor efectuate în birourile de serviciu ale funcționarilor vizați și la domiciliile acestora, precum și la reprezentanții unei companii beneficiare a licitațiilor presupus a fi trucate, au fost ridicate contracte de achiziție și alți purtători de informație. De asemenea, a fost sigilată marfa.

Procuratura Anticorupție exercită urmărirea penală în comun cu CNA. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată, iar cercetările în acest caz continuă.

Amintim că pe 3 aprilie 2024, 2 șefi ai Agenției Rezerve Materiale (ARM) a MAI au fost reținuți în cadrul unor cauze privind trucarea achizițiilor publice, soldate cu prejudicierea bugetului de stat în proporții deosebit de mari. Aceștia ar fi favorizat unii agenți economici în vederea câștigării licitațiilor publice privind achiziționarea rezervelor de păcură, grâu, zahăr, a unor utilaje tehnice și autovehicule.

Șor a folosit bătrâniii din Găgăuzia pe post de cărăuși pentru transportarea genților de bani în aeroport

Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați de către ofițerii Inspectoratului Național pentru Integritate, procurorii  Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Serviciului Vamal, în timpul controalelor efectuate la Aeroportul Internațional Chișinău, pe 22 aprilie. Oamenii legii au anunțat pornirea unei cauze penale pe faptul contrabandei în interesul unui grup criminal organizat, scrie evz.ro.

Este vorba despre cetățenii Republicii Moldova, majoritatea vârstnici, care se întorceau de la Moscova, unde au participat la lansarea Blocului „Pobeda/Victorie” al oligarhului fugar Ilan Șor. Aceștia dețineau la ei sume de bani de până la 10 mii de dolari, bani care urmau să fie folosiți ilegal de partidele politice afilitate lui Șor.

Pasagerii din cursa lui Șor transportau bani în  valută

Pe 22 aprilie, la sosirea lor în Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), pasagerii au fost verificați de către inspectorii vamali. Astfel, de la cei 135 de pasageri vizați au fost ridicate sume de bani ce variau între 6.000  -9.500 de dolari, aduși în Republica Moldova în diferite valute – 1.052.414 dolari americani, 3070 de euro și 62.250 ruble rusești. Banii erau astfel împărțiți încât fiecare să poată introduce separat suma de banii până la 10.000 de euro, care este permisă prin lege în Republica Moldova, informează Poliția Republicii Moldova.

Potrivit poliției, în baza măsurilor speciale, a fost urmată ipoteza întemeiată privind înfăptuirea acestor acțiuni în beneficiul unei organizații criminale, în scopul introducerii în țară a banilor în sumă totală mai mare de pragul permis de lege, prin repartizarea celor peste 20 milioane de lei în mod fraudulos pasagerilor sosiți în Republica Moldova preponderent cu cursa avia din Erevan, Armenia.

Totodată, au fost ridicate și telefoane mobile, pentru cercetarea lor în cadrul cauzei penale, a declarat șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

Șor a folosit bătrâniii din Găgăuzia pe post de cărăuși pentru transportarea banilor

Potrivit oamenilor legii, majoritatea pasagerilor erau de vârsta a doua, din localitățile de la sudul Republicii Moldova. Aceștia ar fi fost folosiți în calitate de cărăuși, astfel încât autoritățile moldovene să nu cunoască despre originea și scopul folosirii acestor bani.

„Conform investigațiilor, persoanele care asigurau transportarea banilor beneficiau de recompense de la 300 la 500 de euro. O parte dintre acestea au reușit să treacă înainte de începerea operațiunii și au transmis banii așa-zișilor colectori, fie chiar în incinta Aeroportului Internațional Chișinău, fie în mijloacele de transport în drum spre casă.

De asemenea, au fost ridicate și alte bunuri. O parte din cărăuși a conlucrat cu autoritățile, așa că ei pot beneficia de schimbarea statutului de bănuit. Cărăușii sunt cetățeni ai Republicii Moldova cu vârstă destul de înaintate. Anterior erau folosite persoane tinere, acum au încercat să folosească vârstnicii pentru a sensibiliza autoritățile. Majoritatea lor erau din Găgăuzia” a declarat șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.

Suplimentar verificărilor de la Aeroport, în cadrul dosarului au fost desfășurate zeci de percheziții inclusiv în afara Chișinăului, cumulat fiind desfășurate peste 150 de percheziții, în cadrul cărora de asemenea au fost ridicate sume de bani.

Acum, banii au fost indisponibilizați și vor fi folosiți în calitate de probă în dosarul penal. Potrivit Poliției Republicii Moldova, acțiunile de urmărire penală continuă, în vederea stabilirii originii și destinației banilor. Ulterior va fi comunicată și informația privind determinarea atribuirii statutelor procesual-penale, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției și garanții procedurale, potrivit legii.

Crima de la Orhei, noi informații șocante! Fratele principalului suspect ar fi omorât un bebeluș acum 14 ani

Alexei Cotorobai, fratele lui Gheorghe Cotorobai, principalul suspect în cazul omorului tinerei de 19 ani care era însărcinată, Ana-Maria, este acuzat că ar fi omorât un copil de 10 luni acum 14 ani, dar cazul ar fi fost mușamalizat. Pentru decesul copilului a fost condamnată mama acestuia, care era minoră atunci, scrie ZDG.md

Mama fetei, adică bunica bebelușului decedat, a spus pentru Ziarul de Gardă că, de fapt, Alexei Cotorobai ar fi cel care ar fi omorât copilul și susține că ea și fiica ei au fost amenințate de familia acestuia, iar de frică, ele au fugit din R. Moldova. 

Ziarul de Gardă a discutat cu mama tinerei și cu unii locuitori ai satului Suhuluceni, raionul Telenești, de unde sunt originari frații Cotorobai și unde a avut loc tragedia, și a consultat sentința de judecată pronunțată de judecătorul Vasile Stihi, de la Judecătoria Telenești, care a plecat din sistem în 2020. Vasile Stăvilă, procurorul care a gestionat cazul și-a depus și el demisia în 2015.

Mama copilului, recunoscută vinovată

Cauza decesului copilului, conform raportului de expertiză legală, citat în sentința de judecată, ar fi fost sindromul copilului scuturat, iar leziunile ar fi fost provocate „în rezultatul zdruncinării acestuia de către persoane neidentificate”. 

Mama copilului a fost recunoscută vinovată pentru „lăsarea cu bună știință fără ajutor a unei persoane care se află într-o stare periculoasă pentru viață și este lipsit de posibilitatea de a se salva”. Tânăra, însă, a fost eliberată de la răspundere penală, ținând cont de faptul că era minoră și că a săvârșit pentru prima oară „o infracțiune ușoară sau mai puțin gravă”, după cum se spune în sentință. Astfel, a fost trasă la răspundere administrativă, sub formă de amendă în valoare de 50 de unități convenționale, și a fost eliberată din arestul preventiv. 

Pe parcursul examinării cauzei în instanță, „a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției” și a mărturisit că „sincer se căiește”, se mai arată în sentință.

„Au spus că dacă n-o să scrie cum o să zică, o să ne „ubirească” toate neamurile” 

Mama fetei, Claudia Cocier, a spus pentru Ziarul de Gardă că fiica ei a fost forțată să-și recunoască vina de către Alexei Cotorobai, care ar fi amenințat-o. Ea a solicitat ca numele fiicei sale să nu fie făcut public.

Ea a fost nevoită, că el a impus-o. El, mama lui, fratele lui. Au spus că dacă n-o să scrie cum o să zică, o să ne „ubirească” toate neamurile. Au spus că noi, toate neamurile, o să stăm cu crucea la cap. Noi am fost amenințați la tot pasul, noi am fost urmăriți la tot pasul. Eu mă temeam să dorm în casă”, a spus femeia. Cele două nu se află în prezent în R. Moldova.

„A văzut copilul ei jos la podea, în poziție pe spate, cu capul pe o parte și cu ochii închiși”

De altfel, și în cadrul urmăririi penale, conform unor acte consultate de ZdG, tânăra mamă a declarat atunci că, la 10 februarie 2010, Alexei Cotorobai a venit în locuința ei, unde se afla și bebelușul său, în vârsta de 10 luni. Cotorobai ar fi fost în stare de ebrietate, ar fi început s-o agreseze și i-a cerut să întrețină relații sexuale. Pentru că a început să plângă copilul, bărbatul l-ar fi luat de cap, și „a strigat la ea să iasă afară din casă, amenințând-o că o omoară”. Tânăra ar fi ieșit și ar fi auzit un zgomot, iar când a revenit „a văzut copilul ei jos la podea, în poziție pe spate, cu capul pe o parte și cu ochii închiși”. Fata a început a plânge, iar Alexei Cotorobai i-ar fi spus „nu rage”, i-ar fi smuls copilul din brațe și l-a pus într-o cadă de plastic, la bucătărie. Apoi ar fi scos-o forțat pe tânără din casă, a încuiat ușa, a împins-o în automobilul lui și a dus-o la un bar. Iar ulterior, timp de cinci zile după asta, Cotorobai ar fi ținut-o captivă pe tânără, i-ar fi luat telefonul mobil și ar fi amenințat-o și cu un cuțit. 

„Eu de multe ori m-am rugat să iasă totul la iveală”

El a venit beat și a luat copilul de la dânsa din brațe și l-a aruncat. Și-a bătut joc de copilul meu. Fata mea avea 17 ani când s-a întâmplat cazul acesta. După asta, a luat-o, a dus-o, a ținut-o într-un beci”, a povestit pentru ZdG Claudia Cocier, mama tinerei al cărei copil a decedat. 

Potrivit femeii, familia Cotorobai ar fi dat bani pentru ca Alexei să nu fie cercetat pentru omorul nepotului ei.

Eu de multe ori m-am rugat să iasă totul la iveală. Se putea totul de descoperit atunci. Ei au vârât bani, poliția totul a astupat. De ce s-a astupat? Că au avut bani? Dar eu am fost săracă și nu am avut bani. Dacă ai bani, ești hâtru, dar dacă n-ai bani, ești prost. Ei râdeau și mergeau cu mașinile, iar mam-sa mă ocăra pe toate drumurile că eu îi învinovățeam băiatul”, spune femeia.

„Cu ce a greșit copilașul cela? Dar și fata mea cu ce a greșit?”

Ea susține că și ea, și fiica sa au fost amenințate de Alexei Cotorobai și familia acestuia. 

Atâția ani ei pe noi ne-au urmărit. Ei pe noi ne-au înjosit. Ne-au făcut o petică de șters picioarele. Și lumea toată ne vorbea. Noi am stat cu frică, toate neamurile. El așa a și spus, că o să ne „ubirească” toate neamurile. Noi știm că ei ne urmăresc și fata mea a fugit din țară”, s-a plâns Claudia Cocier. 

Au trecut mulți ani, nici nu vreau să-mi aduc aminte. Era să fie acum băiat mare. Cu ce a greșit copilașul cela? Dar și fata mea cu ce a greșit? Și-a bătut joc de dânsa ca de un câine. El „mamă” nu spunea, copilul. Avea 10 lunișoare. Mititelul a fost bolnav și nu a murit de boala lui, dar a murit de mâna banditului. Noi am stat cu el la spital, că a avut gaură la inimă. Și nu a murit mititelul de moartea lui”, a mai spus femeia plângând. 

Claudia Cocier a mai declarat că după ce s-a pronunțat sentința, familia a achitat o amendă și fiica ei a fost eliberată. 

Despre acest caz ne-au povestit și unii locuitori din satul Suhuluceni care au dorit să le fie păstrat anonimatul. 

A fost așa caz. Ar fi bine să elucidați. Rămâne vinovat acel mic, pe care nu are cine-l proteja”. „Am auzit că fratele lui (a lui Gheorghe Cotorobai, principalul bănuit în cazul de omor a tinerei de 19 ani, Ana-Maria, n.r.) a ucis copil în casă”, ne-a zis un locuitor al satului Suhuluceni, cu care am reușit să discutăm. 

Alexei Cotorobai, martor în proces

Alexei Cotorobai a figurat în calitate de martor în acest proces. El a declarat la faza de urmărire penală că nu ar fi fost niciodată la locuința tinerei și nici la data de 10 februarie 2010. El a mai spus că știa că fata avea un copil dar că niciodată nu l-ar fi văzut în realitate, doar prin intermediul telefonului mobil. Potrivit lui, în ziua de 10 februarie 2010, el ar fi chemat-o pe tânără la un bar, iar aceasta ar fi venit singură. Ulterior, ar fi dus-o cu mașina la casa bunicilor ei, dintr-o localitate vecină. El a mai declarat că apoi a sunat-o și a întrebat-o unde îi este copilul, iar ea i-ar fi spus că este la mama ei, la Drochia. 

Am încercat să-l contactăm pe Alexei Cotorobai, dar acesta avea telefonul mobil deconectat, iar la mesajele redacției nu a răspuns. Ziarul de Gardă respectă prezumția de nevinovăție și îi oferă acestuia dreptul la replică în cazul în care va dori să ofere un comentariu. 

Ziarul de Gardă a solicitat un comentariu la acest subiect și de la Procuratura Telenești, însă nu am primit un răspuns, deocamdată.

Candidat al Partidului „Șansă”

Ziarul de Gardă a relatat anterior că Alexei Cotorobai, fratele principalului suspect în cazul morții tinerei de 19 ani din Orhei, a candidat din partea Partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor, la funcția de primar în satul Rădeni, raionul Călărași, la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023. El a fost exclus din cursa electorală, la fel ca toți candidații formațiunii. 

Condamnat pentru huliganism. I-ar fi lovit și amenințat pe mai mulți copii

De asemenea, în aprilie 2019, Alexei Cotorobai a fost condamnat de Judecătoria Orhei, sediul Telenești, la trei ani de închisoare pentru huliganism, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de probă de doi ani. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința fără modificări, iar avocații lui Cotorobai au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Magistrații CSJ însă au declarat recursurile drept „vădit neîntemeiate”.

În hotărârea CSJ se arată că pe 2 august 2016, aproximativ pe la ora 01:00, aflându-se în stare de ebrietate produsă de alcool, în stradă, în satul Suhuluceni raionul Telenești, „fără niciun motiv, din intenţii huliganice, încălcând grosolan ordinea publică, atentând la regulile sociale şi morale de conviețuire, cu o deosebită obrăznicie, în prezenţa a mai multor persoane, i-a numit cu diferite cuvinte necenzurate” pe patru copii, pe care „i-a forţat să îngenuncheze în faţa lui cu mâinile după cap, ameniţându-i că îi va urca în portbagajul automobilului său”. Pe unul dintre minori l-a lovit cu pumnul peste faţă şi cu genunchiul peste burtă, iar pe ceilalți trei – cu palma peste faţă şi cap.

În acest an, 1.097 elevi vor lua nota 10 din oficiu la examenele de bacalureat
Articolul anterior
Accident teribil. Microbuz de rută, avariat la Bălți. 8 oameni răniți
Articolul următor