Cele mai frecvente obiceiuri ale unui adult căruia i-a lipsit dragostea părintească în copilărie

Creierul este organul cel mai puţin dezvoltat atunci când ne naştem. El se formează pe durata copilăriei, atingând maturitatea în jurul vârstei de 20 de ani. De asemenea, creierul răspunde pentru ceea ce gândim, spunem şi facem, iar educaţia greşită poate să aibă un efect catastrofal asupra dezvoltării acestuia. Copilăria este perioada în care au loc schimbări importante în creierul unui micuț. Anume în această perioadă se formează cele mai multe legături neuronale. Mielinizarea (procesul de formare și acoperire a fibrelor nervoase cu mielină) se încheie 80% până la vârsta de patru ani.

separator
Altfel spus, până la această vârstă creierul nostru este deja format la un nivel de 8 din 10. Mulţi cercetători susţin că, subconştientul unei persoane determină 95% din comportamentul acesteia. Prin urmare, apare întrebarea: când totuși începe procesul de „programare” a subconştientului? Iar într-un final – partea creierului care răspunde pentru emoţii ar putea să nu se dezvolte în modul corespunzător.

„Indiferent de faptul că avem o copilărie diferită, putem spune cu certitudine că experienţele din acea persoană ne influenţează direct personalitatea şi comportamentul.”, explică Peg Streep, un psiholog din New York. 

Astfel, rămâne o singură întrebare: Cum influenţează lipsa iubirii în copilărie comportamentul adultului? Mai jos sunt șapte exemple care demonstrează această influenţă.

1. Lipsa de încredere
Pentru a-şi dezvolta simţul încrederii, copilul are nevoie de un mediu stabil. Copilul trebuie să se simtă în siguranţă cu cei din jurul său. Dacă copilul nu va trăi într-un astfel de mediu, la maturitate îi va fi greu să aibă încredere în oameni şi, într-un final, să construiască relaţii normale.

2. Inteligenţa emoţională slab dezvoltată
Prin intermediul cuvintelor şi a gesturilor, copii învaţă să-şi exprime sentimentele, făcând faţă fricilor, înţelegând emoţiile negative şi dezvoltându-şi rezistenţa la stres. Dacă copilul nu este capabil să perceapă corect starea sa emoţională, el nu va putea să-şi dezvolte inteligența emoțională – o calitate extrem de importantă în viață.

3. Frica de a eșua
Copii care au fost crescuți cu dragoste și grijă își dezvoltă încrederea în silă și curajul, iar copii care au simțit lipsa dragostei – din contra, toată viața se confruntă cu stima de sine scăzută. Iar într-un final, copilul poate dezvolta frica permanentă de a eșua. Mulți oameni talentați nu pot să se deschidă total și să-și dezvolte potențialul pentru că nu au avut parte de dragostea părinților.

4. Relații toxice
Creierul învață prin asocieri și recunoașterea de modele. În psihologie și neurobiologia cognitivă, recunoașterea după modele este procesul de combinare a informației pe care o primim cu cea pe care o deținem. Atunci când e vorba de relații, copilul care a avut lipsă de dragoste va atrage persoane care au fost lipsite de aceeași afecțiuni în copilărie, altfel spus – oameni toxici.

5. Neîncredere în sine
Orice psihoterapeut va fi de acord că atmosfera pozitivă în afara familiei va putea anihila acea atmosferă negativă în care trăiește copilul acasă. Însă aici lucrurile nu sunt atât de simple. Dacă copilul nu poate avea încredere în părinții săi, cei mai apropiați oameni, atunci cum ar putea să aibă încredere în altcineva?

6. Depresie și anxietate
Nu este de mirare că multe persoane, care au fost lipsite de iubire în copilărie, se confruntă cu probleme de ordin psihic la maturitate.  Depresia și anxietatea sunt cele mai frecvente dereglări psihice din lume. Dacă copilului nu i s-a acordat atenția cuvenită în copilărie sunt foarte mari șansele ca odată cu trecerea timpului acesta să sufere de una dintre aceste afecțiuni.

7. Sensibilitate excesivă
„Nu pune la suflet” — este sfatul pe care l-a auzit fiecare dintre noi cel puțin odată în viață. Dacă o persoană se confruntă cu anumite probleme, de cele mai multe ori el le proiectează pe cei din jur. Persoanei care a fost lipsită de iubire în copilărie îi este foarte greu să pună ceva „la suflet”, deoarece asta contravine psihicului său.  Ea trebuie să facă față fricii de a fi respinsă din cauza că nu s-a simțit prețuit în copilărie.

Sursa

Încep pregătirile pentru încoronarea regelui Charles

Coroana Sf. Edward, piesa centrală a bijuteriilor monarhiei britanice, a părăsit Turnul Londrei, unde este de obicei expusă publicului, pentru a fi modificată pentru încoronarea regelui Charles al III-lea, a anunţat sâmbătă Palatul Buckingham, scrie AFP, citat de Agerpres. Palatul Regal o descrie ca „cea mai importantă şi cea mai sacră dintre toate coroanele”, fiind şi deosebit de grea de purtat: cântăreşte mai mult de două kilograme.

Deosebit de grea de purtat – mai mult de două kilograme -, deşi a fost transformată în 1911, această coroană este „cea mai importantă şi cea mai sacră dintre toate coroanele”, conform descrierii ei făcute pe site-ul palatului regal.

Folosită doar pentru încoronări – purtată ultima dată în 1953 de regina Elisabeta a II-a -, ea a fost făcută pentru cea a lui Charles al II-lea în 1661, pentru a înlocui coroana medievală care a fost topită de parlamentari în 1649 după execuţia lui Charles I.

Această coroană din aur masiv este încrustată cu pietre semipreţioase, în special rubine, ametiste şi safire, şi ornată cu o tocă de catifea violetă, tivită cu blană de hermină. Este expusă împreună cu bijuteriile coroanei, care văd peste un milion de vizitatori în fiecare an.

Coroana a părăsit Turnul Londrei pentru ca „lucrările de modificare” să poată începe, potrivit Palatului Buckingham, presa evocând o redimensionare.

Fără a fi o replică exactă a coroanei medievale dispărute – despre care se ştie că ar fi aparţinut regelui Edward Confesorul (secolul al XI-lea) – are cele patru cruci, cele patru flori de crin şi două arcade.

În timpul ceremoniei, Charles al III-lea va purta şi Coroana imperială de stat

În timpul ceremoniei, Charles al III-lea va purta, de asemenea, Coroana imperială de stat pe care monarhii o poartă în mod tradiţional când ies pe uşile Westminster Abbey.

Creată pentru încoronarea regelui George al VI-lea – tatăl Elisabetei a II-a – în 1937, această coroană de ceremonial este folosită şi la deschiderea anului parlamentar.

Cântărind cu puţin peste un kilogram pentru o înălţime de 31,5 centimetri, această coroană impunătoare este încrustată cu 2.868 de diamante, 17 safire, 11 smaralde, 269 de perle şi patru rubine.

Devenit rege odată cu moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a la vârsta de 96 de ani, pe 8 septembrie, Charles, care a împlinit 74 de ani pe 14 noiembrie, va fi încoronat într-o ceremonie „îndreptată spre viitor”, fiind înrădăcinată, în acelaşi timp, ” în lunga tradiţie şi fastul monarhiei”, conform Palatului Buckingham.

Potrivit presei britanice, încoronarea, marcată de o sărbătoare legală pe 8 mai, va fi mai scurtă şi mai puţin costisitoare decât cea a mamei sale. Acesta din urmă a durat mai bine de trei ore, în prezenţa a 8.251 de invitaţi.

sursa: www.observatornews.ro

Leo Messi, după meciul cu numărul 1.000 din carieră: „Nici nu ştiam. Am trăit emoţii incredibile”

Argentinianul Lionel Messi a declarat că a trăit emoţii incredibile la meciul cu Australia şi este bucuros că a putut sărbători alături de fani partida 1.000 din carieră, la Cupa Mondială din Qatar. „Am aflat că este al 1.000-lea joc al meu, nu ştiam. Profit de aceste momente, trăiesc din plin tot ceea ce trecem şi mă bucur foarte mult că am făcut acest mic pas mai aproape de scopul nostru”, a declarat Messi la finalul meciului. 

„Am aflat că este al 1.000-lea joc al meu, nu ştiam. Profit de aceste momente, trăiesc din plin tot ceea ce trecem şi mă bucur foarte mult că am făcut acest mic pas mai aproape de scopul nostru. A fost un meci foarte greu şi ştiam asta.

Jucasem cu doar trei zile mai devreme şi nu prea aveam timp să ne odihnim. Am fost puţin îngrijoraţi de asta, dar am rezistat, chiar dacă am suferit la final. Acum, ne aşteaptă un nou meci complicat. Vor încerca să nu ne lase mingea. Dar este Cupa Mondială, meciurile vor deveni din ce în ce mai grele”, a spus Messi, la finalul partidei cu Australia.

Messi le mulţumeşte fanilor Argentinei

El a vorbit şi despre fanii Argentinei din Qatar: „Sunt emoţii incredibile să poţi împărtăşi această fericire cu ei. Sunt acolo pentru fiecare meci, ne încurajează tot timpul şi ştim că şi cei din Argentina sunt alături de noi, chiar dacă nu au putut veni cu toţii.

Atmosfera a fost superbă, simţim dragostea pentru echipă. Aveam doar trei zile de odihnă, dar eram foarte entuziasmaţi să cântăm în faţa unui astfel de public, pentru că ne dau energie. Este incredibil”.

Echipa naţională a Argentinei a învins, sâmbătă, naţionala Australiei, scor 2-1, în optimile Cupei Mondiale de fotbal. În sferturi, Argentina va întâlni Ţările de Jos.

Poliţia moravurilor din Iran a fost desfiinţată, la trei luni după moartea Mahsei Amini

Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunţat că Poliţia moravurilor a fost desfiinţată de autorităţile competente, a informat duminică agenţia de presă Isna, transmite news.ro.„Poliţia moravurilor nu are nimic de-a face cu justiţia”, a spus Montazeri sâmbătă seara.

„Poliţia moravurilor nu are nimic de-a face cu justiţia şi a fost desfiinţată de cei care au creat-o”, a spus Mohammad Jafar Montazeri, sâmbătă seara, în oraşul sfânt Qom.

Numeroase demonstraţii au avut loc în ultimele săptămâni în ţară, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice care obligă în special femeile să poarte vălul.

Bilanţ negru în urma protestelor: peste 300 de morţi

Numărul total al deceselor din timpul protestelor din ultima vreme a ajuns, săptămâna trecută, la 348, potrivit Harana, o agenţie pentru drepturile omului, dar cifrele sunt imposibil de verificat. Cel puţin cinci protestatari au fost până acum condamnaţi oficial la moarte, potrivit centrului media al sistemului judiciar, unul dintre ei pentru că ar fi dat foc unei clădiri guvernamentale.

Agenţiile de ştiri guvernamentale susţin că totul se transformă într-o insurecţie armată care ar fi fost pusă la cale de Occident şi Israel. Ministrul iranian de interne, Ahmad Vahiidi, a afirmat că mai mulţi presupuşi agenţi de informaţii francezi au fost arestaţi în timpul protestelor.

„Moarte dictatorului!”, „Vom lupta! Vom muri! Ne vom lua înapoi Iranul!”, au putut fi auziţi zeci de protestatari scandând în jurul unui foc de tabără pe o stradă din Teheran. 

Proteste istorice după moartea Mahsei Amini

Mahsa Amini a murit, după ce a fost reținută de Poliţia moravurilor. Ofițerii ar fi bătut-o cu un baston și ar fi lovit-o cu capul de unul dintre vehiculele lor. Poliția a declarat că nu există nicio dovadă de maltratare.

Moartea în custodie a lui Mahsa Amini după arestarea ei în Iran de către poliţia movurilor ar fi legată de o boală a creierului şi nu a fost cauzată de bătăi, potrivit unui raport medical publicat de autorităţile din Republica Islamică.

Cadou inedit de Ziua Îndrăgostiților! Daniela Burlac a mers cu mamele la concertul lui Smiley
Articolul anterior
Anastasia Lazariuc a vorbit despre tatăl copiilor săi. Cum arăta bărbatul în ultimii ani?
Articolul următor