Cele mai influente femei din lume în anul 2020, conform Revistei Forbes

Revista Forbes a publicat topul celor mai influente femei din lume. Angela Merkel se menține pe prima poziție, fiind urmată de Christine Lagarde și Kamala Harris.

Angela Merkel

Angela Dorothea Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție în data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă pe 28 octombrie 2009, respectiv pe 17 decembrie 2013. În data de 14 martie 2018, a fost aleasă de Bundestag pentru a patra oară în funcția de cancelar federal.

Christine Madeleine Odette Lagarde

Christine Madeleine Odette Lagarde este o avocată din Franța și actuala directoare generală al Fondului Monetar Internațional. 

De-a lungul carierei sale politice, Lagarde a îndeplinit mai multe funcții oficiale în Franța, printre care cele de ministră a finanțelor, de ministră a agriculturii și de ministră a comerțului și industriei. Ea a fost prima femeie care a devenit ministrs unei economii G8 și este prima femeie care a devenit directoare generală a FMI.

Kamala Devi Harris

Kamala Devi Harris este o politiciană și avocată americană care ocupă funcția de senatoare a Statelor Unite pentru California din 2017. În anul 2021, va fi a 49-a persoană care deține poziția de vicepreședintă a Statelor Unite ale Americii.

Ursula Gertrud von der Leyen

Ursula Gertrud von der Leyen, născută Albrecht, este o politiciană creștin-democrată germană. Din decembrie 2013 până în iulie 2019, a îndeplinit funcția de ministră a apărării, în guvernele III și IV Angela Merkel (CDU).

În data de 2 iulie 2019, a fost nominalizată de Consiliul European pentru funcția de președintă a Comisiei Europene. În data de 16 iulie 2019, a fost votată de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen este a doua persoană din Germania care ajunge în fruntea Comisiei Europene după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.

Melinda Ann Gates

Melinda Ann Gates, DBE este femeie de afaceri din America, soția lui Bill Gates. Ea este o fostă angajată a Microsoft și cofondatoare a Fundației Bill & Melinda Gates. A lucrat la Microsoft, unde a fost directoare de proiect pentru Microsoft Bob, Encarta și Expedia.

Mary Barra

Mary Barra este prima femeie lider a companiei General Motors, care este unul dintre cei mai mari distribuitori de piese auto.

Nancy Pelosi

Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi este o politiciană americană, membră a Partidului Democrat din SUA. Din 3 ianuarie 2019, este președintă (speaker) a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și este astfel al treilea om în stat. A fost aleasă în Congresul SUA pentru prima dată în 1987 din partea statului California, pe care îl reprezintă până în prezent.

Nancy Pelosi este prima femeie din istoria Statelor Unite, care deține funcția de președintă a Camerei Reprezentanților. Ca atare, Pelosi este cea de-a treia persoană în ordinea actuală a succesiunii din Statele Unite, fiind precedată doar de vicepreședintele Mike Pence. Nicio altă femeie, în istoria politică anterioară a Statelor Unite de 230 de ani (1776-2006), nu a fost atât de aproape de președinția țării.

Ana Patricia Botín

Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O’Shea, DBE este o bancheră din Spania. În data de 10 septembrie 2014, ea a fost numită președintă executivă a grupului Santander, a patra generație a familiei Botín, care deține acest rol. Înainte de aceasta, a fost directoare generală a Santander UK, o funcție pe care a deținut-o din decembrie 2010.

Abigail Pierrepont Johnson

Abigail Pierrepont Johnson este o femeie de afaceri din America. Începând cu 2014, ea a fost președintă și directoare executivă a companiei americane de investiții Fidelity Investments (FMR) și președintă a companiei sale internaționale sindicale Fidelity International (FIL).

Gail Koziara Boudreaux

Gail Koziara Boudreaux este o femeie de afaceri și atletă din SUA. Pe parcursul activității sale, aceasta a fost în fucții de conducere la companiile Aetna, BlueCross BlueShield din Illinois și UnitedHealth Group.

sursa: www.diez.md

Medicului care a operat-o pe Anastasia Nichita vine cu o reacție la acuzațiile sportivei

Medicul ortoped-traumatologul care a operat-o pe Anastasia Nichita în Moldova în luna iunie, a reacționat la acuzațiile Anastasiei. Acesta a afirmat că intervenția chirurgicală a fost realizată cu succes, însă decizia de a nu trata ligamentele a fost luată pentru a permite sportivei să concureze la Jocurile Olimpice. El a mai adăugat că această alegere a fost luată împreună cu logodnicul și antrenorul ei, Valeriu Mircea, scrie realmedia.md

„Da, eu am operat-o pe Anastasia în iunie, înainte de Jocurile Olimpice. Avea meniscul și ligamentele încrucișate rupte. Am făcut doar operația la menisc. Problema era că, dacă operam și ligamentele, Anastasia nu ar mai fi putut participa la Olimpiadă. Eu i-am spus clar lui Valeriu Mircea că ligamentele trebuiau operate, însă el m-a rugat să nu îi spun despre această problemă Anastasiei pentru că ar fi renunțat la competiție. Da, am văzut că a mers acum să se opereze în Germania și e dreptul ei. Totuși, mă doare să aud astfel de acuzații,” a adăugat medicul.” a declarat medicul pentru realmedia.md.

„Anastasia este pacienta mea de peste 10 ani și mereu am avut o relație profesională bună. Îmi pare rău că acum se simte astfel, dar adevărul este că am făcut maximul posibil în circumstanțele date,” a concluzionat medicul.

Primii moldoveni și-au exprimat votul pentru alegerile prezidențiale

Primii doi cetățeni ai Republicii Moldova deja au votat la alegerile prezidențiale. Este vorba despre votul prin corespondență, iar alegătorii sunt tocmai din Canada, anunță Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Executivului.

„Primele două voturi exprimate sunt a cetățenilor noștri din Canada care au expediat plicurile sigilate la sediul Ambasadei”, a declarat Daniel Vodă, în urma ședinței Guvernului.

Potrivit lui Daniel Vodă, aceste plicuri sigilate urmează a fi expediate înapoi la Chișinău, la Comisia Electorală Centrală, pentru a fi contabilizate de rând cu celelalte. 

Așa va arăta buletinul de vot la alegeri:

  1. Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor;
  2. Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune Solidaritate;
  3. Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru;
  4. Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei;
  5. Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni;
  6. Ion Chicu, desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării;
  7. Andrei Năstase, desemnat de un grup de cetățeni;
  8. Victoria Furtună, desemnată de un grup de cetățeni;
  9. Octavian Țîcu, desemnat de Blocul electoral „Împreună”;
  10. Tudor Ulianovschi, desemnat de un grup de cetățeni;
  11. Natalia Morari, desemnată de un grup de cetățeni.

Evghenia Guțul și alți lideri găgăuzi au fost adăugați pe lista de sancțiuni UE

Conform unui reportaj făcut de europaliberă.org Uniunea Europeană (UE) a inclus pe lista celor sancționați pentru încercări de destabilizare a Republicii Moldova încă cinci persoane și o entitate.

Este vorba despre:

  • Evghenia Guțul, guvernatoarea UTA Găgăuzia. Ea este criticată în documentul care motivează sancțiunea pentru asocierea cu politicianul fugar Ilan Șor, dar și pentru că a vizitat Rusia fără să fi avut un mandat constituțional, s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și i-a cerut sprijin pentru Găgăuzia;
  • Iuri Cuznețov, șef-adjunct al departamentului pentru relații externe de la Comrat, este sancționat mai ales pentru asocierea cu Guțul;
  • Nelli Parutenco este fondatoarea și directoarea organizației Evrazia. Fosta casieră a partidului lui Ilan Șor este sancționată pentru că este în fruntea unei organizații care face propagandă rusească inclusiv în rândul minorilor;
  • Ilia Uzun, președinte-adjunct al Comitetului Executiv al Găgăuziei, membru al Adunării Populare, este sancționat inclusiv pentru că s-a întâlnit cu Șor în Israel pentru a discuta despre alegerea lui Guțul ca guvernatoare, dar și pentru că a plănuit și a luat parte la demonstrații împotriva autorităților moldovene, în organizarea lui Șor și a asociaților lui;
  • Mihail Vlah, guvernator-adjunct și consilier cu presa al lui Guțul, este acuzat cam de aceleași lucruri ca Uzun, plus de participare la o demonstrație violentă;
  • Evrazia, organizație necomercială autonomă pentru promovarea cooperării internaționale, intră pe lista de sancțiuni a UE pentru activitatea sa de propagandă, dar și pentru rolul jucat în canalizarea dinspre Șor și o bancă rusească a banilor destinați unor persoane din autonomia găgăuză.

Vera Brejneva și-a arătat casa în care locuiește cu Constantin Meladze
Articolul anterior
Cât durează până îşi face efectul vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer şi BioNTech
Articolul următor