Cele mai influente femei din lume în anul 2020, conform Revistei Forbes

Revista Forbes a publicat topul celor mai influente femei din lume. Angela Merkel se menține pe prima poziție, fiind urmată de Christine Lagarde și Kamala Harris.

Angela Merkel

Angela Dorothea Merkel este prima femeie cancelar din istoria Republicii Federale Germania. A fost aleasă în această funcție în data de 22 noiembrie 2005 de către Bundestag, parlamentul german, realeasă pe 28 octombrie 2009, respectiv pe 17 decembrie 2013. În data de 14 martie 2018, a fost aleasă de Bundestag pentru a patra oară în funcția de cancelar federal.

Christine Madeleine Odette Lagarde

Christine Madeleine Odette Lagarde este o avocată din Franța și actuala directoare generală al Fondului Monetar Internațional. 

De-a lungul carierei sale politice, Lagarde a îndeplinit mai multe funcții oficiale în Franța, printre care cele de ministră a finanțelor, de ministră a agriculturii și de ministră a comerțului și industriei. Ea a fost prima femeie care a devenit ministrs unei economii G8 și este prima femeie care a devenit directoare generală a FMI.

Kamala Devi Harris

Kamala Devi Harris este o politiciană și avocată americană care ocupă funcția de senatoare a Statelor Unite pentru California din 2017. În anul 2021, va fi a 49-a persoană care deține poziția de vicepreședintă a Statelor Unite ale Americii.

Ursula Gertrud von der Leyen

Ursula Gertrud von der Leyen, născută Albrecht, este o politiciană creștin-democrată germană. Din decembrie 2013 până în iulie 2019, a îndeplinit funcția de ministră a apărării, în guvernele III și IV Angela Merkel (CDU).

În data de 2 iulie 2019, a fost nominalizată de Consiliul European pentru funcția de președintă a Comisiei Europene. În data de 16 iulie 2019, a fost votată de Parlamentul European. 

Ursula von der Leyen este a doua persoană din Germania care ajunge în fruntea Comisiei Europene după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.

Melinda Ann Gates

Melinda Ann Gates, DBE este femeie de afaceri din America, soția lui Bill Gates. Ea este o fostă angajată a Microsoft și cofondatoare a Fundației Bill & Melinda Gates. A lucrat la Microsoft, unde a fost directoare de proiect pentru Microsoft Bob, Encarta și Expedia.

Mary Barra

Mary Barra este prima femeie lider a companiei General Motors, care este unul dintre cei mai mari distribuitori de piese auto.

Nancy Pelosi

Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi este o politiciană americană, membră a Partidului Democrat din SUA. Din 3 ianuarie 2019, este președintă (speaker) a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii și este astfel al treilea om în stat. A fost aleasă în Congresul SUA pentru prima dată în 1987 din partea statului California, pe care îl reprezintă până în prezent.

Nancy Pelosi este prima femeie din istoria Statelor Unite, care deține funcția de președintă a Camerei Reprezentanților. Ca atare, Pelosi este cea de-a treia persoană în ordinea actuală a succesiunii din Statele Unite, fiind precedată doar de vicepreședintele Mike Pence. Nicio altă femeie, în istoria politică anterioară a Statelor Unite de 230 de ani (1776-2006), nu a fost atât de aproape de președinția țării.

Ana Patricia Botín

Ana Patricia Botín-Sanz de Sautuola O’Shea, DBE este o bancheră din Spania. În data de 10 septembrie 2014, ea a fost numită președintă executivă a grupului Santander, a patra generație a familiei Botín, care deține acest rol. Înainte de aceasta, a fost directoare generală a Santander UK, o funcție pe care a deținut-o din decembrie 2010.

Abigail Pierrepont Johnson

Abigail Pierrepont Johnson este o femeie de afaceri din America. Începând cu 2014, ea a fost președintă și directoare executivă a companiei americane de investiții Fidelity Investments (FMR) și președintă a companiei sale internaționale sindicale Fidelity International (FIL).

Gail Koziara Boudreaux

Gail Koziara Boudreaux este o femeie de afaceri și atletă din SUA. Pe parcursul activității sale, aceasta a fost în fucții de conducere la companiile Aetna, BlueCross BlueShield din Illinois și UnitedHealth Group.

sursa: www.diez.md

Premierul Recean a încurajat dezvoltarea potențialului turistic în localitățile de pe malul Nistrului

Premierul Dorin Recean a vizitat pensiunea „Căsuța din deal” din satul Pohrebea, care dispune de zece locuri de cazare. Proprietarul afacerii de familie, Ion Repida, a relatat că, deși a avut solicitări să plece peste hotare, acum, cinci ani, el a decis să rămână în Republica Moldova și să deschidă o casă rurală. 

Casa pe care a transformat-o în pensiune a fost părăsită încă în timpul războiului de pe Nistru. Pentru renovarea acesteia, întreprinzătorul a beneficiat și de granturi externe, care au permis construcția foișoarelor și a stației de epurare a apei. „Neam străduit să menținem farmecul ornamentelor locale, am dat o a doua viață casei, am avut vizitatori de peste hotare și solicitări de a găzdui filmări”, a menționat antreprenorul. 

La întâlnire au fost prezenți și alți antreprenori din domeniu, care au lansat afaceri de succes: „Casa familiei Iarmurati”, „Casa părintească” și pensiunea „Activis”. În discuții, premierul a mulțumit întreprinzătorilor și a încurajat valorificarea potențialului turistic al localităților pe malul Nistrului. Oficialul a menționat Programul guvernamental 373, care oferă posibilități de dezvoltare, inovare și extindere a afacerilor. „Vom fi și în continuare alături de cei care aleg să investească acasă și să dezvolte economia locală”, a accentuat prim-ministrul.

Recent, autoritățile au semnat o rezoluție pentru un turism durabil în Moldova, care să sprijine dezvoltarea regională integrată a sectorului și să sporească eforturile de stimulare a investițiilor, lansarea de noi afaceri, diversificarea produselor turistice și promovarea regiunilor frumoase din țară.

Generația Z, mai mult decât niște stereotipuri. Cine sunt și ce fac tinerii din ziua de azi

Când vorbim despre Generația Z, gândurile noastre se îndreaptă spre o serie de preocupări și stereotipuri legate de tinerii din ziua de azi. Smartphone-urile, rețelele sociale, anxietatea, și schimbările climatice sunt doar câteva dintre subiectele care par să definească experiența lor, scrie tvrmoldova.md.

Realitatea este însă nuanțată, iar uneori teribil de diferită față de ceea ce știm până acum, în multe privințe. Zoomerii sunt departe de a fi condamnați și se descurcă surprinzător de bine. La nivel global, aproximativ 2 miliarde de oameni s-au născut între 1997 și 2012 și, prin urmare, fac parte din „Generația Z”, arată jurnaliștii de la The Economist.

Este important să recunoaștem faptul că mare parte dintre cei cu vârste cuprinse 12 și 27 de ani din întreaga lume trăiesc în economii emergente. Acești tineri beneficiază de creșterea și răspândirea tehnologiei într-un mod care îi depășește adesea pe părinții lor. Sunt mai bogați, mai sănătoși și mai educați, și sunt optimiști în privința viitorului lor și al comunităților lor.

Cu toate acestea, există și aspecte mai puțin optimiste. În China, de exemplu, incertitudinea economică și presiunea asupra sistemului de învățământ superior au creat îngrijorări cu privire la viitorul tinerilor.

Preocupările tinerilor din ziua de azi

În pofida acestor provocări, Generația Z în lumea bogată se descurcă surprinzător de bine în ceea ce privește piața muncii. Generația Z nu doar că are locuri de muncă, dar se remarcă și în domeniul profesional. Abilitățile lor antreprenoriale și dorința de a urmări cariere în domenii precum știința, ingineria și medicina îi fac pe mulți dintre ei să fie prețuiți în economiile actuale.

În plus, salariile lor cresc într-un ritm mai rapid decât al predecesorilor lor, iar rata șomajului este la un minim istoric. Cu toate acestea, există și provocări evidente. Preocupările legate de schimbările climatice și impactul social al tehnologiei sunt doar două aspecte ale unei realități complexe cu care se confruntă Generația Z.

Anxietatea și depresia sunt în creștere în rândul tinerilor, iar impactul rețelelor sociale asupra sănătățîi mintale este subiectul unor dezbateri aprinse.

Cu toate acestea, există semne încurajatoare că tinerii din Generația Z încep să își regândească utilizarea rețelelor sociale și să își pună sănătatea mentală pe primul plan. În plus, angajamentul lor față de problemele sociale și politice arată că sunt gata să facă schimbări în lumea lor.

Generația Z este mult mai mult decât o simplă poveste despre smartphone-uri și anxietate. Sunt tineri înzestrați cu o serie de abilități și pasiuni care îi pregătesc să modeleze societatea într-un mod unic și neobișnuit. Este important să recunoaștem atât provocările, cât și succesele lor și să lucrăm împreună pentru a le oferi suportul și resursele de care au nevoie pentru a prospera în lumea modernă.

Incident în România. Un cortegiu funerar a fost fugărit de un urs. A fost la un pas să se transforme într-o tragedie colectivă

Un cortegiu funerar a fost fugărit de un urs. Incidentul a avut loc în localitatea Bordoșiu, județul Mureș. Evenimentul a fost la un pas să se transforme într-o tragedie colectivă, după ce un urs a gonit spre oameni.

Mai mult de 70 de persoane participau la înmormântarea din județul Mușreș, moment în care un urs s-a apropiat de acestea și a început să îi fugărească. Speriați de apariția animalului, localnicii, care nici nu știau că animalul a coborât din pădure, au fugit de la înmormântare.

„Caii au simţit. Am auzit ho, ho, ho. Zic că ăsta e ursul şi chiar ursul a fost”, povesteşte un bărbat. „Cum am mers cu mortul, a venit ursul. Cred că dacă eram mai puţini, intra în noi”, a spus un localnic care a participat la înmormântare, potrivit Observator.

Îngroziți de frică, cei prezenți la înmormântare au început să facă zgomot pentru a speria ursul, dar acesta s-a apropiat și mai mult, determinându-i să fugă. Cu toate acestea, ursul a renunțat și s-a întors în pădure. Familia a reluat ceremonia funerală imediat ce ursul s-a îndepărtat.

În ultimele zile tot mai mulți urși au fost surprinși în apropierea unor localități din țară. Pe 17 aprilie, un urs a fost văzut la Tâncăbești, județul Ilfov. Animalul sălbatic a tăiat calea unui șofer, iar acesta a sunat la 112 pentru a cere ajutorul poliției. La fața locului s-au dus jandarmii și pădurarii.

La finalul săptămânii trecute, un alt urs a ajuns în localitatea Ciolpani, Ilfov, iar autoritățile au trimis un mesaj RO-Alert către locuitorii din zonă să stea departe de urs și să nu îi dea de mâncare. „Tocmai ne-a sărit în fața mașinii un urs, la pădurea Ciolpani“, a scris o femeie sâmbătă pe Facebook.

A fost constituită o celulă de criză la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență, iar jandarmii au plecat în căutarea animalului.

Vera Brejneva și-a arătat casa în care locuiește cu Constantin Meladze
Articolul anterior
Cât durează până îşi face efectul vaccinul anti-Covid dezvoltat de Pfizer şi BioNTech
Articolul următor