Cele trei tipuri de certificate digitale Covid pentru călătorie în UE

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) din România a anunţat că a realizat cu succes testarea de interconectare cu grupul tehnic de lucru de la nivel european în privinţa certificatelor digitale UE privind Covid-19.

România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia.

Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene.

„Pentru implementarea certificatelor digitale UE în România, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România”, a anunţat STS într-un comunicat.

Ce date conţine certificatul digital UE?

Certificatul digital UE conține date de identificare esențiale – numele și prenumele, data nașterii, statul membru emitent, date medicale privind categoria pentru care se emite documentul, precum și un identificator unic al certificatului.

„După implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19 și din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2”, a mai spus STS.

Cum sunt emise ,,paşapoartele verzi”?

Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. „Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală.

Certificatele digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în spațiul european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare.

Următoarea etapă cuprinde finalizarea portalului securizat de unde cetățenii vor putea să își descarce certificatele digitale UE și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic.

Potrivit calendarului de lucru de la nivel european, certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie. Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE”, mai spune STS.

De la 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate pentru călătorie în UE

Certificatul verde digital ar trebui să fie funcţional de la 1 iulie. Totuși va urma perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru statele membre care au nevoie de mai mult timp pentru a le implementa, a adăugat comisarul european. Asta înseamnă mare parte din perioada turistică de vârf, respectiv lunile iulie şi august. „Începând 1 iulie, vor fi disponibile trei tipuri de certificate”, a declarat reporterilor Didier Reynders. Este vorba despre documente care atestă 1. vaccinarea anti-Covid, 2. un test negativ și 3. recuperarea din boală. Acestea vor fi valabile în toate țările UE, potrivit euobserver.

„Toate vor fi gratuite pentru toți cetățenii UE și vor fi disponibile în format digital”, a spus el. Certificatele pot fi, de asemenea, tipărite. Autoritățile din fiecare țară vor putea verifica validitatea unui certificat prin încărcarea cheilor de semnătură pe un gateway special al UE. Cu toate acestea, doar 17 state UE, plus Islanda, au testat până acum cu succes acest portal UE pentru verificarea certificatelor de călătorie. Cele 17 state ale UE sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Spania și Suedia. Alții au programat teste suplimentare în zilele următoare, inclusiv Letonia, Irlanda, Malta, Polonia, Portugalia și România.

Certificatul de vaccin va indica tipul de vaccin, când a fost administrat și doza. O persoană vaccinată cu o singură doză poate călători în continuare, dar fiecare stat membru va decide dacă o acceptă sau nu. De asemenea, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să accepte numai vaccinuri autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente. Dacă o persoană este vaccinată cu un tip de ser neautorizat de EMA, atunci fiecare stat membru va decide separat dacă o acceptă sau nu. Nu este clar încă pentru cât timp va fi valabil certificatul de vaccinare. „Nu știm încă daca va exista o a treia vaccinare, înca nu am ajuns acolo”, a spus Reynders.

Certificat de vaccinare Covid

Certificat de testare Covid

Certificat de recuperare post Covid

sursa

,,Între 400 și 1200 de euro pentru un permis de conducere”. Angajați ASP, reținuți astăzi de CNA

Centrul Național Anticorupție publică extrase din discuțiile examinatorilor, reținuți astăzi într-un dosar penal pornit pentru acte de corupție.

DOC/ Cele mai frecvente greșeli, comise la proba practică a examenului auto  – Ziarul de Gardă

De menționat că șase angajați din cadrul Agenției Servicii Publice, oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți de ofițerii Centrului Național Anticorupție pentru punerea în aplicare a unei scheme de colectare ilicită a sumelor bănești de la candidații pentru obținerea permisului de conducere. Potrivit CNA, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro.

1. Extras din discuția dintre doi examinatori

X – Ai lei la tine?
Y. – Ți-am spus că n-am.
X. – Ai euro?
Y. – În mașină sunt, trebuie să mă duc să iau.
X. – Ai în mașină?
Y. – 50 și vreo 400 de euro pot să găsesc matincă.
X – Cobori amu?
Y. – Î?
X – Cobori amu?
Y. – Ție amu îți trebuie? Hai să începem și am să-ți dau.
X – Apoi zic: amu ai la tine 400 ?
Y. – Da, da, da.
X – Aici la tine ai 400 ?
Y. – Nu, nu, acolo.
X.- Hai, du-te cu Andriuha. Dacă ceva îi dai lui, că el vrea să se ducă.
Y. – Și aceia tot? 50 și 400, așă să-i dau lui Andrei ?
X. – Da, da, da, da.

***

2. Extras din discuția dintre doi examinatori

Y. Tu la tine trebuie să ții.
Z. Eu așa am obosit, dacă sincer. Îți spun…
Y. Eu te înțeleg. Decât pe urmă să te…
Z. Că… b**a…
Y. …
Z. Apetiturile îs mari, b**a, dar…
Y. Nu se mânțănește nimeni de nimic.
Z. Dar trebuie să mai fie oleacă de, oleacă de tormoz, știi? Și chiar și dacă, c*** mă-sîi, vedeți. Dă-i în c***a mamii lor de lei…

Ucrainenii susțin că l-au identificat pe „ucigașul numărul 1”, colonelul rus care a dat ordinul de a bombarda teatrul din Mariupol

Colonelul rus Serghei Atroșcenko, 41 de ani, a dat ordin să fie bombardate teatrul de stat și maternitatea, în timpul ocupației Mariupolului de către forțele ruse, scrie site-ul ucrainean TSN, care preia comunitatea de investigații internaționale InformNapalm, transmite libertatea.

Petro Andriușcenko, consilierul în exil al primarului din Mariupol, oraș aflat sub control rusesc, a indicat numele lui Serghei Atroscenko, într-o postare pe canalul lui de Telegram.

„Ucigașul numărul unu al locuitorilor din Mariupol a fost identificat. Cel care a comandat și supravegheat bombardarea teatrului, a maternității și a spitalului de copii. Încă din primele săptămâni, am stabilit că avioanele care au bombardat Mariupol au decolat de pe aerodromul Primorsko-Ahtarsk”, a notat oficialul.

Atroșcenko este comandantul unității militare 75387, al 960-lea regiment de aviație de asalt al Federației Ruse, staționat pe aerodromul de la periferia orașului Primorsko-Ahtarsk, subliniază comunitatea internațională de informații InformNapalm.

S-a născut în orașul Ovruci, regiunea Jîtomîr, apoi a locuit în Lipețk, Voronej și la Gvardiske, în Crimeea ocupată.

Pe 16 martie 2022, teatrul din orașul Mariupol din sudul Ucrainei, pe atunci asediat de forțele ruse, a fost bombardat într-unul dintre cele mai șocante momente de până acum ale războiului.

În interiorul acestuia se adăpostiseră din calea obuzelor rusești, potrivit autorităților de la Kiev, sute de oameni. Bilanțul exact al morților încă nu este cunoscut, estimările variind până la 600 de morți.

Asediul forțelor ruse asupra Mariupolului, care a durat două luni, a distrus cea mai mare parte a orașului de 450.000 de locuitori din regiunea Donețk.

În prezent, orașul este controlat de Federația Rusă ca parte a așa-numite Republici Populare Donețk. Regiunea a fost anexată ilegal, alături de Luhansk, Herson şi Zaporojie, în septembrie.

Rușii au început demoleze ceea ce a mai rămas din clădirea instituției.

Lavrov: Mandatul contingentului rusesc de menținere a păcii din Transnistria își menține în totalitate actualitatea

Moscova se consideră responsabilă pentru cetățenii ruși din Transnistria, iar mandatul contingentului rusesc de menținere a păcii își menține în totalitate actualitatea. Acest lucru a fost afirmat într-un interviu acordat agenției TASS de către ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Russia's point of view

„În Transnistria, cred că trăiesc aproximativ 250.000 de cetățeni ruși. Desigur, suntem responsabili pentru ei. În primul rând, aceștia sunt membrii contingentului nostru de menținere a păcii și grupul de trupe care protejează un mare depozit de muniții la Colbasna. Și avem un mandat, care a fost acordat la vremea sa de toate părțile implicate. În opinia noastră, acest mandat își menține în totalitate actualitatea și ne vom ghida după el”, a declarat Lavrov, conform deschide.md.

De menționat că, recent, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că pretinsele ”atentate” de la Tiraspol, care ar fi fost organizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei, ar fi avut scopul de a discredita Federația Rusă și pacificatorii săi din regiune.

De ce este Iodul important în timpul sarcinii?
Articolul anterior
Cadavrele mai multor copii și femei, aduse de valuri pe o plajă din Libia. O organizație caritabilă bate alarma!
Articolul următor