Celebrele inele din jurul lui Saturn ar putea fi rămășițele unei luni

Celebrele inele din jurul lui Saturn ar putea fi rămășițele unei luni care a fost distrusă de gravitația planetei, potrivit unei cercetări publicate în revista Science. Teoria unui satelit interior distrus de gravitația gigantului gazos, acum 100-200 de milioane de ani, explică și tinerețea relativă a inelelor, relatează The Guardian citat de digi24.ro.

Cercetarea, bazată pe datele din ultima etapă a misiunii Cassini a Nasa, sugerează că Saturn ar fi putut fi lipsită de inele în aproape toată existenţa sa de 4,5 miliarde de ani. Dar, în urmă cu aproximativ 160 de milioane de ani, o lună interioară s-a apropiat prea mult de gigantul gazos, ceea ce a făcut ca aceasta să se desprindă şi să îşi deseneze propria orbită într-o dâră de fragmente de gheaţă sfărâmată. Ipotetica lună pierdută a fost supranumită Chrysalis. „La fel ca o crisalidă de fluture, acest satelit a fost mult timp adormit şi a devenit brusc activ, iar inelele au apărut”, a declarat Jack Wisdom, profesor de ştiinţe planetare la Massachusetts Institute of Technology şi autor principal al studiului.

Profesorul Scott Tremaine, de la Institutul pentru Studii Avansate din Princeton, care nu a fost implicat în cercetare, a descris descoperirile ca fiind „remarcabile” datorită potenţialului lor de a rezolva mai multe enigme separate despre Saturn cu „o singură ipoteză îndrăzneaţă, dar plauzibilă”. Echipa lui Wisdom şi-a propus iniţial să explice de ce Saturn este înclinat cu aproximativ 27 de grade pe axa sa.

Modelele teoretice au indicat că înclinarea se datorează probabil faptului că Saturn este prins într-o rezonanţă gravitaţională cu Neptun. Dar aceste tipuri de modele sunt adesea sensibile la schimbări mici într-o gamă largă de variabile. Pe măsură ce misiunea Cassini, care a orbitat în jurul lui Saturn din 2004 până în 2017, a completat detaliile, de la compoziţia interioară a lui Saturn până la dinamica celor 83 de sateliţi ai planetei, explicaţia iniţială s-a prăbuşit. Aceste noi detalii au sugerat că Saturn a ieşit, la un moment dat în trecut, din sfera de influenţă a lui Neptun. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să caute potenţiale evenimente perturbatoare care ar fi putut provoca acest lucru. Scenariul lunii pierdute a oferit o potrivire neaşteptat de clară a datelor. „Ne-am propus să încercăm să explicăm înclinarea lui Saturn”, a declarat Wisdom.

„Dar am descoperit că a trebuit să propunem un satelit suplimentar şi apoi să scăpăm din nou de satelit”. Wisdom şi colegii săi au efectuat simulări pentru a determina proprietăţile ipoteticei luni. Acestea au sugerat că, în urmă cu 100 de milioane şi 200 de milioane de ani, Chrysalis a intrat într-o zonă orbitală haotică şi a experimentat o serie de întâlniri apropiate cu lunile lui Saturn, Iapetus şi Titan. În cele din urmă s-a apropiat prea mult de Saturn, iar această întâlnire dramatică a sfâşiat luna în fragmente, lăsând în urma sa un inel plin de resturi. Pierderea lui Chrysalis ar explica înclinarea actuală a lui Saturn şi a inelelor sale.

De asemenea, ar fi în concordanţă cu măsurătorile proprietăţilor chimice ale inelelor, care le datează la o vechime de aproximativ 100 de milioane de ani, dar pe care unii le respinseseră deoarece nu era clar cum s-ar fi putut materializa inelele atât de târziu în istoria planetei. „Cred că oferim un argument destul de convingător” , a declarat Wisdom. „Nu vom şti niciodată cu siguranţă dacă un satelit suplimentar a fost prezent cândva în sistemul Saturn, dar explicarea [mai multor] enigme cu o singură ipoteză este un randament destul de bun al investiţiei”, a spus Tremaine. Inelele lui Saturn cântăresc aproximativ 15 milioane de trilioane de kilograme şi sunt alcătuite aproape în întregime din gheaţă. Aproximativ 95% din aceasta este apă pură, în timp ce restul este format din roci şi metale.

Veste bună! Noi granturi pentru dezvoltarea afacerilor inițiate de femei

52 de start-upuri conduse de femei, din 22 de raioane ale republicii, vor primi finanțare nerambursabilă de până la 165 mii lei din partea statului pentru inițierea și dezvoltarea unei afaceri, scrie bizlaw.md.

În 30 septembrie, beneficiarele ultimului Apel de proiecte din cadrul Programului Femei în Afaceri au semnat contracte de finanțare nerambursabilă cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. (ODA).  Valoarea totală a granturilor constituie 6,86 mil. lei, ceea ce va stimula investiții în economia națională de circa 9,59 mil. lei și va contribui la crearea sau menținerea a 261 locuri de muncă. 

La concursul proiectelor investiționale au fost depuse în format online 153 de aplicații ale companiilor conduse de femei de pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

63% din numărul total al proiectelor investiționale sunt din domeniul prestării serviciilor (servicii fotografice și cinematografice; servicii de consultanță în inginerie, azil de bătrâni,  activități educaționale, servicii în domeniul de sănătate și asistență socială; servicii de consultanță pentru afaceri și management; hotel și servicii de cazare, activități recreative, servicii turistice, servicii didactice), alte 20 la sută își vor desfășura activitatea în industria prelucrătoare (prelucrarea fructelor și legumelor; fabricarea articolelor de îmbrăcăminte și accesorii; industria alimentară/ fabricarea produselor de panificație), iar 17 la sută sunt din agricultură și zootehnie (creșterea legumelor; apicultură; cultivarea plantelor aromatice, fermă de păsări).

Totodată, o parte din companiile selectate pentru finanțare vor dezvolta afaceri inovative: producerea pungilor ecologice din bumbac și spunbond; prestarea serviciilor de publicitate și reprezentare media; activități de creație artistică – olărit; activități de editare a cărților; kinetoterapie, fizioterapie și masaj; creșterea arbuștilor de goji.

Programul Femei în Afaceri a fost implementat de ODA în perioada 2016- 2022. Prin intermediul Programului au fost instruite peste 1200  femei în domeniul antreprenorial și ghidate în elaborarea proiectelor investiționale, iar 762 proiecte investiționale au fost finanțate în sumă cumulativă de 113,95 milioane lei. La ora actuală, Ministerul Economiei în comun cu ODA examinează posibilitatea de a veni cu o variantă îmbunătățită a Programului.

Un tren nuclear rusesc ar fi pornit spre Ucraina. Putin ar putea testa o armă nucleară în Marea Neagră, avertizează NATO

Președintele Vladimir Putin vrea să-și demonstreze disponibilitatea de a folosi arme de distrugere în masă, printr-un test nuclear la granițele Ucrainei, relatează The Times, care precizează că NATO și-a avertizat membrii să fie în alertă.

Kremlinul este pregătit de o escaladare semnificativă, deoarece Rusia pierde teren pe câmpul de luptă. Temerile legate de sugestiile anterioare ale lui Putin că ar putea recurge la astfel de tactici au crescut luni, după apariția unor informații despre un tren operat de divizia nucleară secretă cu destinația Ucraina, notează stiriletvr.ro

Konrad Muzyka, un analist de apărare din Polonia, a declarat că trenul, depistat în centrul Rusiei, era legat de cea de-a 12-a direcție principală a Ministerului rus al Apărării și că era „responsabil pentru munițiile nucleare, depozitarea, întreținerea și transportul acestora către unități”.

O sursă înaltă din domeniul apărării a spus pentru The Times că o demonstrație a pregătirii lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea avea loc în Marea Neagră.

Submarinul „Belgorod”

Deși credea că o asemenea demonstrație de forță ar fi mai probabilă, sursa a precizat că „nu este imposibil” ca Putin să tragă cu o armă nucleară tactică în Ucraina. Dacă va alege să facă acest lucru, se va confrunta cu un risc semnificativ. „Ar putea rata și să lovească accidental un oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina, cum ar fi Belgorod”, a subliniat sursa.

Sursa citată de The Times au declarat că NATO a trimis un raport membrilor și aliaților săi „alertându-i asupra faptului că se așteaptă ca Rusia să testeze torpila cu capacitate nucleară Poseidon, posibil în Marea Neagră, pe care o controlează. În timp ce oficialii de la Washington elaborează posibile scenarii de răspuns, NATO a raportat că submarinul nuclear K-329 Belgorod se îndreaptă spre Arctica, după ce a devenit operațional în iulie.”

Submarinul „Belgorod”, care ar fi „dispărut” de la baza sa din Siberia și s-ar îndrepta spre Arctica, are o lungime impresionantă de 185 de metri, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni și transportă torpile Poseidon ce pot avea încărcătură nucleară.

Cu 20 de metri lungime și 2 metri diametru, aceste torpile, denumite și „arma Apocalipsei”, sunt de 30 de ori mai mari decât unele obișnuite și au o rază de acțiune de 10.000 de kilometri.

Profesorul Andrew Futter, expert în arme nucleare la Universitatea din Leicester, a spus că submarinul nuclear ar putea îndeplini diverse funcții tactice și este mult mai mult decât o simplă platformă de livrare nucleară. El a sugerat că, la fel ca în cazul trenului, Rusia încearcă să trimită un avertisment Occidentului să nu mai amestece în conflict.

Kaliningrad

Exercițiile tactice ale formațiunilor de rachete ale Flotei Baltice ce folosesc sistemele de rachete Iskander-M au început luni în regiunea Kaliningrad. Rachetele Iskander, capabile să tragă atât rachete de croazieră, cât și rachete balistice, inclusiv cu focoase nucleare, „vor efectua mai multe serii de lansări asupra țintelor critice ale inamicului convențional”, potrivit Interfax.

Sistemele vor trebui să practice „încărcarea muniției”, precum și retragerea înainte de o posibilă lovitură de răzbunare. În acest scop, „soldații vor exersa un complex de sarcini cu schimbări repetate ale pozițiilor de tragere” – explică Marina Rusă.

Totodată, în Marea Baltică, vor avea loc exerciții aeriene și tactice, în cadrul cărora echipajele avioanelor Su-24, Su-30SM, Su-30SM2 și Su-27 vor trebui să exerseze lovirea lansatoarelor de rachete de croazieră și a bombardierelor strategice inamice, a bazelor, precum și „găsirea și urmărirea” submarinelor adverse.

Kremlinul l-a dat afară pe generalul-colonel Alexander Juravliov de la comanda operațiunilor din nord-estul Ucrainei

Rusia l-a demis pe comandantul districtului sau militar vestic, a anuntat luni agentia de presa RBC, ultimul dintr-o serie de inalti oficiali care au fost concediati dupa o serie de infrangeri si umilinte in razboiul din Ucraina.

RBC a precizat ca generalul-colonel Alexander Juravliov va fi inlocuit de generalul-locotenent Roman Berdnikov. Nu a existat o confirmare oficiala a acestei schimbari, care a fost raportata si de alte site-uri de stiri, scrie Reuters.

Districtul militar vestic este unul dintre cele cinci care alcatuiesc fortele armate ale Rusiei. Demiterea lui Juravliov urmeaza pierderilor dramatice suferite de Rusia in nord-estul Ucrainei luna trecuta si recuceririi de catre Ucraina, sambata, a orasului Liman, pe care Rusia il folosea ca un important centru logistic in regiunea Donetk.

Preluarea de catre Ucraina a initiativei in razboiul de sapte luni a provocat consternare din partea celor de la Kremlin si o rara ridiculizare publica a varfurilor de comanda ale Rusiei.

Saptamana trecuta, Ministerul Apararii a declarat ca ministrul adjunct responsabil cu logistica, generalul Dmitri Bulgakov, a fost inlocuit.

In august, agentia de stiri de stat RIA a raportat ca comandantul flotei din Marea Neagra a fost demis dupa o serie de umilinte, inclusiv scufundarea navei sale de razboi principale si pierderea a opt avioane de razboi intr-un atac asupra unei baze rusesti din Crimeea.

sursa: www.aktual24.ro

3 diete dovedite științific. Care sunt regimurile alimentare care chiar funcționează
Articolul anterior
VIDEO! Elon Musk pregătește lansarea roboților umanoizi Optimus. Aceștia vor ajunge și în casele oamenilor, ca să tundă iarba și să facă sex
Articolul următor