Celebrități de renume internațional care s-au născut la Chișinău

Ar putea părea surprinzător, dar mai multe personalități remarcante de renume internațional, din domeniul artelor, cinematografiei, televiziunii, au văzut lumina zilei la Chișinău.

separator
Portalul Orasulmeu.md a realizat o listă a celebrităților internaționale născute la Chișinău.

Regizorul american Lewis Milestone s-a născut la Chișinău în 1895. Familia lui emigrează în 1912 în SUA. În 1919 Melistone obține cetățenia Statelor Unite ale Americii. După o perioadă de peregrinări ajunge să lucreze la Hollywood. De menţionat este că faimosul regizor a vizitat de mai multe ori Chişinăul.

Interpreta franceză Sarah Gorby este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1900, în capitala Basarabiei. La 17 ani a plecat la Iaşi, pentru a studia muzica. Apoi, s-a mutat la Roma, iar mai apoi la Paris. În anii ’30 ai secolului trecut era foarte populară în America Latină şi SUA datorită cântecelor evreieşti, ruseşti, țigăneşti şi româneşti pe care le interpreta.

Soprana Maria Cebotari este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1910 într-o familie modestă de basarabeni. După finalizarea studiilor la conservatorul din orașul natal, este angajată la Teatrul de Artă din Moscova. Maria Cebotari este considerată una dintre cele mai mari soprane din lume.

Mai puţin cunoscută în Republica Moldova, ilustratoarea şi pictoriţa Elisabeth Ivanovsky este o personalitate remarcabilă în lumea artei franceze. Elisabeth Ivanovsky s-a născut la Chişinău în 1910. Este cunoscută în Franţa şi Belgia pentru ilustraţiile de pe copertele cărţilor pentru copii.

Radu Poclitaru, fondatorul teatrului „Kiev Modern Balet”, este născut la Chişinău în 1972. De la vârsta de 4 ani artistul a practicat dansurile, iar mai târziu studiat la instituţii de profil din Chişinău, Moscova, Kiev, Minsk şi Odesa. Radu Poclitaru a fost dansator la Teatrul Mare de Operă şi Balet din Belorusia, a dansat la Teatrul Bolişoi din Moscova şi a fost coreograf la ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Sochi.

Svetlana Toma, născută la Chişinău în 1947, este o actriță din Republica Moldova stabilită în Federaţia Rusă. Artista este cunoscută pentru interpretarea rolului Radei din filmul Șatra (1975).

Actriţa, dansatoarea şi cîntăreaţa franceză Nita Raya este născută la Chişinău în 1915. În 1926 familia actriţei s-a mutat la Paris. În Franţa actriţa este cunoscută pentru filmele Ignance (1937), Le Rois du Sport (1937) şi Le roi des gangsters.

Iurie Nicolaev – prezentator sovietic și rus la radio și televiziune, actor. Artist al Poporului din Federația Rusă. Iurie Nicolaev s-a născut pe 16 decembrie 1948 în RSS Moldovenească, orașul Chișinău.

Avigdor Lieberman – politician israelian, ministru de Externe în trei guverne israeliene, deputat al Knessetului, lider al partidului politic „Casa noastră – Israel”. S-a născut pe 5 iulie de 1958 la Chișinău.

Svetlana Criucicova – actriță sovietică și rusă de teatru și film. Artistă a Poporului din RSFSR (1991), laureată a două premii „Nika”. Este născută la 22 iunie 1950 la Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldova.

Elmira Scripcenco – campion European (2001), campioană multiplă a Moldovei și Franței la șah, maestră internațională. Este născută la Chișinău, pe 17 februarie 1976.

Harry (Gregori Simon) Koșnițki – Maestru International ICCF (Federației Internaționale la Șah prin Corespondență, 1972). S-a născut pe 6 octombrie 1907, la Chișinău.

Grigori Mișonznik – pictor, născut în anul 1902 la Chișinău.

Liubovi Gruzinova– compozitor, poet. S-a născut și a crescut la Chișinău.

Adrian Mustea – prima violă în orchestra Operei de Stat din Bavaria. Muzicianul s-a născut la Chișinău, în 1988.

Ilia Oleinikov – actor sovietic și rus de estradă, comic, prezentator TV, laureat al premiului „Taffy” (1996), Artist al Poporului din Rusia. Este născut la 10 iulie 1947, la Chișinău.

Șeful unui ocol silvic și un pădurar, trimiși în judecată pentru furt de lemn

Procuratura raionului Anenii Noi a finalizat urmărirea penală și a transmis în instanță dosarul penal privind învinuirea șefului unui ocol silvic și a unui pădurar pentru delapidare. Aceștia sunt acuzați de însușirea ilegală a masei lemnoase și de prejudicii cauzate statului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

foto simbol

În perioada 2022-2023, cei doi au efectuat lucrări silvo-tehnice, manipulând datele privind diametrul cioatelor arborilor tăiați. Prin aceste acțiuni, au diminuat în mod eronat volumul masei lemnoase evidențiate, însușindu-și 235,13 m³ de lemn de foc din specia frasin, 9,45 m³ din specia stejar și 15,33 m³ de crengi, cu o valoare totală de peste 350 000 lei. Masa lemnoasă astfel obținută a fost ulterior vândută unor persoane din localitățile apropiate, iar sumele de bani rezultate au fost însușite de către învinuiți.

În timpul investigațiilor, organul de urmărire penală a identificat și recuperat 70 de metri steri de lemn de la cumpărători.

Faptele celor doi au fost încadrate conform art. 191 alin. (2) lit. b), c) și d) din Codul Penal, adică delapidarea averii străine, cu folosirea situației de serviciu, comise de două persoane cu cauzarea de daune în proporții considerabile,. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă o amendă de până la 67 500 lei sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani. De asemenea, ar putea fi lipsiți de dreptul de a ocupa funcțiile deținute sau de a desfășura activități în domeniul silvic pe o perioadă de până la 5 ani.

Procuratura va depune tot efortul pentru a combate în continuare infracțiunile care afectează patrimoniul natural al țării.

În Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării. Cui îi vine ajutor

Din 2024, în Republica Moldova există Serviciul Echipa Mobilă în toate raioanele țării, deși la început de an acesta era disponibil doar în 18 raioane. Serviciul este unul esențial în special pentru persoanele cu dizabilități. Acesta prevede că o echipă de specialiști se deplasează la domiciliul unde există persoane care necesită servicii de recuperare, reabilitare și incluziune. Informațiile au fost prezentate de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, transmite MOLDPRES.

Potrivit oficialului, reforma RESTART, intrată în vigoare la 1 ianuarie a acestui an, a avut drept scop extinderea și îmbunătățirea accesului la servicii sociale.

„Principalele investiții au fost necesare pentru colegii și colegele din prima linie. Astfel, au fost procurate 98 de mașini, toți asistenții sociali au fost asigurați cu calculatoare, tablete și acces la internet. De asemenea, a fost creat Centrul Digital de Inovare Socială. Astfel, se monitorizează mai bine modul în care sistemul de asistență socială oferă suport familiilor aflate în situații dificile, lucru realizat prin intermediul managementului de caz”, a subliniat Alexei Buzu.

Ministrul a specificat că, la începutul anului 2024, erau la evidență aproximativ 3 200 de cazuri în baza de date națională, iar la sfârșit de an cifra este de 27 000.

„Estimăm că trebuie să ajungem la 60 000 de cazuri, iar acesta va fi obiectivul nostru pentru 2025. Un alt serviciu foarte important este Serviciul Social de Îngrijire la Domiciliu, în care a crescut numărul de beneficiari cu 900 de persoane, fără a cheltui bani suplimentari din bugetul de stat. În prezent, există aproape 14 000 de beneficiari în toată țara, cel mai mare număr din ultimii ani. Serviciul este destinat persoanelor în vârstă, singure. În cadrul acestuia, asistenții sociali vin la domiciliu și ajută la efectuarea igienei personale, prepararea bucatelor, cumpărături și altele”, a remarcat Alexei Buzu.

Oficialul a spus că o prioritate pentru minister este protecția copilului. „A fost triplat numărul de specialiști din prima linie în domeniul protecției drepturilor copilului: pe lângă cei 46 de specialiști, au fost angajați încă 150 de specialiști noi. La începutul anului 2024, doar 44% dintre copiii ai căror părinți erau plecați peste hotare aveau instituită custodia, o formă de protecție juridică pentru copii. La sfârșitul anului, această cifră a crescut la 93%”, a menționat Alexei Buzu.

La fel, în 2024, a fost dublată indemnizația unică la naștere, ajungând la 20 000 de lei. „În 2022, a fost instituită o indemnizație lunară de 1 000 de lei pentru fiecare copil până la vârsta de 2 ani, indiferent dacă părinții sunt sau nu asigurați. Aceste indemnizații au fost pentru prima dată în 2024 oferite automat, proactiv, fără ca părinții să fie nevoiți să depună o cerere”, a precizat Alexei Buzu.

De asemenea, potrivit ministrului, anul acesta, au fost făcuți pași importanți pentru prevenirea violenței asupra femeilor și pentru a asigura un răspuns mai adecvat și eficient în cazurile de violență. „Agenția Națională pentru Prevenirea și Combaterea Violenței în Familie și asupra Femeilor a devenit funcțională. Totodată, a fost creată, pentru prima dată, funcția de specialist/specialistă în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie și reabilitării victimelor infracțiunilor”, a remarcat Alexei Buzu.

Potrivit oficialului, în anul 2025, ministerul va continua „să sprijine persoanele cu nevoi speciale, va lupta pentru drepturile fiecărui copil aflat în sărăcie sau abandon și va consolida sistemul de protecție socială”. 

Trei bărbați care au răpit și violat o femeie pe malul unui lac, trimiși în judecată

Procurorii, în comun cu ofițerii de poliție, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a trei bărbați din centrul țării, acuzați de răpirea unei femei și violul acesteia, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit învinuirii înaintate de acuzatorii de stat, la 06 septembrie 2024, pe timp de zi, acuzații au întreținut acte sexuale forțate cu femeia, atât la domiciliul unuia din învinuiți, aplicând violența fizică și psihică, cât și pe malul unui lac, unde au transportat victima în stare inconștientă.

Acuzații au refuzat să facă declarații pe caz.

Potrivit prevederilor Codului penal, ei riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de până la 25 de ani.

Reamintim că, potrivit rapoartelor de activitate a Procuraturii, în anul 2023, de către procurori, au fost remise în instanța de judecată 131 cauze de viol, în 2022 – 130 cauze, în 2021 – 155 cauze, 2020 – 153 cauze, 2019 – 152 cauze.

Carla’s Dreams revine cu o piesă nouă
Articolul anterior
Inaugurarea sărbătorii Hramul orașului Chișinău. Video!
Articolul următor