Celebrități de renume internațional care s-au născut la Chișinău

Ar putea părea surprinzător, dar mai multe personalități remarcante de renume internațional, din domeniul artelor, cinematografiei, televiziunii, au văzut lumina zilei la Chișinău.

separator
Portalul Orasulmeu.md a realizat o listă a celebrităților internaționale născute la Chișinău.

Regizorul american Lewis Milestone s-a născut la Chișinău în 1895. Familia lui emigrează în 1912 în SUA. În 1919 Melistone obține cetățenia Statelor Unite ale Americii. După o perioadă de peregrinări ajunge să lucreze la Hollywood. De menţionat este că faimosul regizor a vizitat de mai multe ori Chişinăul.

Interpreta franceză Sarah Gorby este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1900, în capitala Basarabiei. La 17 ani a plecat la Iaşi, pentru a studia muzica. Apoi, s-a mutat la Roma, iar mai apoi la Paris. În anii ’30 ai secolului trecut era foarte populară în America Latină şi SUA datorită cântecelor evreieşti, ruseşti, țigăneşti şi româneşti pe care le interpreta.

Soprana Maria Cebotari este originară din Chişinău. Artista s-a născut în 1910 într-o familie modestă de basarabeni. După finalizarea studiilor la conservatorul din orașul natal, este angajată la Teatrul de Artă din Moscova. Maria Cebotari este considerată una dintre cele mai mari soprane din lume.

Mai puţin cunoscută în Republica Moldova, ilustratoarea şi pictoriţa Elisabeth Ivanovsky este o personalitate remarcabilă în lumea artei franceze. Elisabeth Ivanovsky s-a născut la Chişinău în 1910. Este cunoscută în Franţa şi Belgia pentru ilustraţiile de pe copertele cărţilor pentru copii.

Radu Poclitaru, fondatorul teatrului „Kiev Modern Balet”, este născut la Chişinău în 1972. De la vârsta de 4 ani artistul a practicat dansurile, iar mai târziu studiat la instituţii de profil din Chişinău, Moscova, Kiev, Minsk şi Odesa. Radu Poclitaru a fost dansator la Teatrul Mare de Operă şi Balet din Belorusia, a dansat la Teatrul Bolişoi din Moscova şi a fost coreograf la ceremonia de inaugurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din Sochi.

Svetlana Toma, născută la Chişinău în 1947, este o actriță din Republica Moldova stabilită în Federaţia Rusă. Artista este cunoscută pentru interpretarea rolului Radei din filmul Șatra (1975).

Actriţa, dansatoarea şi cîntăreaţa franceză Nita Raya este născută la Chişinău în 1915. În 1926 familia actriţei s-a mutat la Paris. În Franţa actriţa este cunoscută pentru filmele Ignance (1937), Le Rois du Sport (1937) şi Le roi des gangsters.

Iurie Nicolaev – prezentator sovietic și rus la radio și televiziune, actor. Artist al Poporului din Federația Rusă. Iurie Nicolaev s-a născut pe 16 decembrie 1948 în RSS Moldovenească, orașul Chișinău.

Avigdor Lieberman – politician israelian, ministru de Externe în trei guverne israeliene, deputat al Knessetului, lider al partidului politic „Casa noastră – Israel”. S-a născut pe 5 iulie de 1958 la Chișinău.

Svetlana Criucicova – actriță sovietică și rusă de teatru și film. Artistă a Poporului din RSFSR (1991), laureată a două premii „Nika”. Este născută la 22 iunie 1950 la Chișinău, Republica Sovietică Socialistă Moldova.

Elmira Scripcenco – campion European (2001), campioană multiplă a Moldovei și Franței la șah, maestră internațională. Este născută la Chișinău, pe 17 februarie 1976.

Harry (Gregori Simon) Koșnițki – Maestru International ICCF (Federației Internaționale la Șah prin Corespondență, 1972). S-a născut pe 6 octombrie 1907, la Chișinău.

Grigori Mișonznik – pictor, născut în anul 1902 la Chișinău.

Liubovi Gruzinova– compozitor, poet. S-a născut și a crescut la Chișinău.

Adrian Mustea – prima violă în orchestra Operei de Stat din Bavaria. Muzicianul s-a născut la Chișinău, în 1988.

Ilia Oleinikov – actor sovietic și rus de estradă, comic, prezentator TV, laureat al premiului „Taffy” (1996), Artist al Poporului din Rusia. Este născut la 10 iulie 1947, la Chișinău.

Câţi primari a avut Chişinăul
Articolul anterior
Un motociclis a fost spulberat de un camion, la Telenești. Șoferul nu l-ar fi observat
Articolul următor
Alte articole interesante