Centrala nucleară Zaporojia, bombardată înainte de raportul ONU

Organismul de supraveghere nucleară al ONU urmează să prezinte marţi un raport privind centrala nucleară Zaporojia din Ucraina, la o zi după ce bombardamentele au întrerupt furnizarea de energie electrică pentru a doua oară în două săptămâni şi au iscat temeri privind o catastrofă, scrie Reuters, preluată de mediafax.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat de bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, unde oficialii au anunţat că au întrerupt alimentarea cu energie electrică luni şi au scos din funcţiune singurul reactor rămas în funcţiune.

Incidentul a avut loc în timp ce forţele ucrainene şi-au intensificat contraatacurile în sud şi est, ridicând steagul naţional într-un oraş din provincia Herson, regiune sudică ocupată de Rusia încă din primele zile ale războiului.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), citând informaţii furnizate de Ucraina, a declarat că linia electrică de rezervă a centralei a fost oprită pentru a stinge un incendiu, dar că linia în sine nu a fost deteriorată şi va fi reconectată.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU a declarat că centrala are suficientă energie electrică pentru a funcţiona în siguranţă şi că va fi reconectată la reţea odată ce energia de rezervă va fi restabilită.

Prezenţa AIEA la centrală a fost redusă la doi membri ai personalului. Şeful AIEA, Rafael Grossi, va publica marţi un raport privind Ucraina, inclusiv centrala, iar apoi va informa Consiliul de Securitate al ONU, a precizat AIEA.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat luni că se apropie o „catastrofă radioactivă” şi a declarat că bombardamentele au arătat că Rusiei „nu-i pasă ce va spune AIEA”.

Preocupările nucleare se adaugă la lupta energetică dintre Moscova şi Occident. Preţurile europene la gaze au crescut luni, deoarece Rusia a ţinut închisă principala sa conductă de gaze către Germania, ceea ce a adus temeri legate de o iarnă grea pentru consumatorii şi întreprinderile de pe continent.

Moscova dă vina pe întreruperea reparaţiilor şi întreţinerii echipamentelor, cauzată de sancţiunile occidentale, pentru oprirea fluxului de gaze prin Nord Stream 1, principala sa conductă către Germania. Rusia trebuia să redeschidă conducta sâmbătă, dar acum spune că o scurgere de petrol a forţat închiderea acesteia pe termen nelimitat.

Directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov, a declarat marţi pentru Reuters că Nord Stream 1 nu va relua livrările până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte. Siemens Energy a declarat sâmbătă că nu a fost însărcinată să efectueze lucrări de reparaţii şi că scurgerea raportată de Gazprom nu va afecta funcţionarea conductei.

Europa şi Statele Unite acuză Rusia că foloseşte energia ca pe o armă.

Kremlinul a avertizat luni Occidentul că va riposta după ce miniştrii de finanţe din Grupul celor şapte au convenit săptămâna trecută asupra unui plafon pentru a exercita presiuni asupra Rusiei în legătură cu acţiunile sale din Ucraina.

Kievul a făcut luni cea mai îndrăzneaţă afirmaţie de până acum privind succesul pe câmpul de luptă în contraofensiva sa de o săptămână împotriva forţelor ruseşti din sud. După zile de tăcere cu privire la noua lor ofensivă, oficialii ucraineni au postat online o imagine cu trei soldaţi ridicând steagul albastru şi galben al Ucrainei pe un acoperiş, presupus a fi în Vysokopyllya, în nordul oraşului Herson.

Comandamentul de sud al Ucrainei a declarat marţi că patru depozite de muniţii ruseşti au fost distruse în trei districte din regiunea Herson în ultimele 24 de ore.

Podurile peste râul Dnipro au fost bombardate, a adăugat acesta.

Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele de pe câmpul de luptă.

Într-o recunoaştere rară a contraofensivei ucrainene, agenţia de ştiri TASS a citat luni un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson care a declarat că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost suspendate din cauza situaţiei de securitate.

Statul major al Ucrainei a declarat luni târziu că forţele ruse au fost respinse într-o zonă nespecificată din apropierea Kramatorsk – oraş cheie din estul regiunii Doneţk.

Luni seară, un atac cu rachete al forţelor ruse a distrus un depozit de petrol în districtul Kryvorizsky din regiunea Dnipropetrovsk, au declarat autorităţile.

Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, o etichetă pentru care Ucraina a făcut presiuni, dar despre care Moscova a avertizat că ar rupe legăturile cu SUA.

Serviciile secrete americane au evaluat că Moscova cumpără muniţie de artilerie din Coreea de Nord, în condiţiile în care sancţiunile încep să reducă capacitatea Rusiei de a susţine operaţiunea militară, a relatat luni New York Times.

Cetățenii, ademeniți la protestele Partidului ”Șor” cu ”salarii” cuprinse între 400 lei și 100 euro pe zi. Formaţiunea politică ar lua bani de la o grupare infracţională

Între 400 de lei moldoveneşti şi 100 de dolari! Atât primesc unii participanţi la acţiunile de protest din faţa Parlamentului şi Preşedinţiei, organizate de partidul politic „Şor”, informează procurorii anticorupţie. În prezent, sunt cercetate sursele de finanţare a protestului în cadrul dosarului penal deschis pe baza suspiciunilor că această formaţiune politică ar lua bani de la o grupare infracţională, scrie TVR Moldova.

Fiecare participant la acţiunile de protest din centrul oraşului Chişinău ar avea roluri bine definite. În funcţie de sarcinile pe care le au de îndeplinit, aceştia ar primi între 400 şi 600 de lei, la o manifestatie de stradă. Mai mult ar încasa cei care acceptă să rămână peste noapte în corturi – între 60 şi 100 de dolari. Banii sunt achitaţi pentru fiecare zi de protest, ne-au declarat procurorii anticorupţie.

”Zilnic, Procuratura Anticorupție recepționează diferite sesizări şi informații cu privire la finanțarea din surse obscure a protestului organizat de Partidul Politic „Şor” în faţa sediului Parlamentului şi Președinției. Toate aceste sesizări sunt examinate şi verificate în conformitate cu legislația procesual penală. Potrivit informațiilor investigate, unii protestatari sunt plătiți cu sume de bani ce variază între 400 lei şi 100 dolari SUA” se menţionează în răspunsul oferit pentru TVR Moldova de Procuratura Anticorupţie.

Luni, preşedintele Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că protestele organizate de partidul politic „Şor” în faţa Parlamentului şi Preşedinţiei sunt finanţate cu bani furaţi. O poziţie similară a avut şi Anastasia Taburceanu, consilierul de comunicare al premierului. 

Partidul politic „Şor” este subiectul unei dosar penal instrumentat de Procuratura Anticorupţie privind finanțarea ilegală a formaţiunii şi a campaniei sale electorale pentru alegerile locale din 21 noiembrie, anul trecut. 

Reprezentanţii partidului ar fi falsificat rapoartele contabile pentru primul semestru al anului 2022, iar persoane din conducere ar fi acceptat finanțarea ilegală, din partea unui grup infracţional organizat. Cinci persoane au statut de învinuit, printre care şi deputatul Marina Tauber, care este în arest la domiciliu, iar altele două au statut de bănuit. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi riscă până la cinci ani de închisoare.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

National Records of Scotland a dat publicității joi certificatul de deces al Reginei Elisabeta a II-a și, potrivit acestuia, ea a murit de bătrânețe.

Cauza oficială a morții a Reginei Elisabeta a II-a. Ce scrie în certificatul de deces

În certificat sunt precizate data morții – 8 septembrie – și locul – Castelul Balmoral din Scoția, potrivit BBC, citează digi24.ro.

Documentul a fost semnat de fiica ei, Prințesa Anne. Moartea Reginei a fost înregistrată în Aberdeenshire, pe 16 septembrie, de către grefierul șef al Scoției, Paul Lowe.

În certificatul de deces au fost menționate și numele părinților ei, regele George al VI-lea și Elizabeth Bowes-Lyon.

În seara de 8 septembrie, Palatul Buckingham a transmis un comunicat prin care anunța moartea Reginei Elisabeta a II-a, după 70 de ani de domnie: „Regina a murit în pace în această seară, la Balmoral”.

Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare: „Voi merge să-mi iau citația”

Parlamentarul rus Nikolai Valuev, fost boxer profesionist și campion mondial WBA la categoria grea, a declarat presei din Rusia că a primit o convocare la centrul de recrutare pentru a merge pe frontul din Ucraina, scrie presa digi24.ro

 Cel mai celebru boxer rus a primit ordin de mobilizare. Actualul deputat: „Voi merge să-mi iau citația”

„A venit la toți (citație pentru mobilizare – n.red.) și mie mi-a venit și voi merge la comisariat. Colegii mei sunt foarte bravo. Cine este înregistrat în Duma de Stat, a primit citația aici, la mine a venit acasă și trebuie să merg acolo, dar încă n-am reușit, am avut foarte multe ședințe în afara orașului. Citația mi-a venit chiar înainte de plecarea în Donbas și eu nu eram acasă, dar săptămâna viitoare voi merge, obligatoriu, să mă prezint la comisariatul militar”, a declarat Nikolai Valuev.

Cine este Nikolai Valuev

Nikolai Valuev a devenit cunoscut în lumea boxului mai ales pentru greutatea și înălțimea sa (2,13 m și 150 de kg). A boxat la categoria grea timp de 16 ani, între 1993 și 2009.

A fost campion mondial între 2005 și 2007 și în 2009, dar a pierdut titlul mondial în fața britanicului David Haye în așa-numita luptă „David Vs Goliat”.

După ce s-a pensionat în 2009, Valuev a intrat în politică și s-a alăturat partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin. În 2011 a devenit membru al Dumei de stat din Rusia.

O controversă la începutul carierei sale politice a fost legată de faptul că a fost nevoie să i se facă un scaun special în care să stea atunci când mergea la parlament, având în vedere mărimea lui uriașă.

În 2010, medicul lui Valuev a spus că îl trata pentru „probleme grave ale oaselor și articulațiilor”.

A fost nevoit să sufere două operații care au necesitat șase luni pe margine și a confirmat în 2013 că sfatul medicului este principalul motiv pentru care nu s-ar întoarce în ring. Presa britanică observă însă că acest lucru nu a împiedicat armata rusă să-l cheme pe front.

Mai multe lemne pentru fiecare gospodărie: A fost extinsă limita de vânzare de la 3 la 5 metri steri
Articolul anterior
Accident grav la Ialoveni. Cinci oameni au ajuns la spital
Articolul următor