Un colind foarte frumos, unul foarte vechi și autentic, a văzut lumina zilei și a ,,reînviat” grație Nataliei Kaluian, o tânără interpretă de muzica populară, cu o voce aleasă, din Basarabia istorică, astăzi teritoriul Ucrainei, la hotar cu România. ,,Am încercat să aduc în fața dumneavoastră un colind foarte vechi, autentic din Cartal, exact atmosfera Crăciunului de altădată, când tinerii mergeau în cete la colindat”, ne mărturisește Natalia, tânăra interpretă care a făcut o surpriză frumoasă pentru românii de pretutindeni.
Natalia Kaluian este câștigătoare a multor festivaluri de folclor din România și din străinătate. Tânăra interpretă este dovada incontestabilă că folclorul românesc trebuie promovat și valorificat de către tânăra generație. Basarabeancă de origine, Natalia s-a născut pe malul Dunării, în Cartal, Raionul Reni, în Sudul Basarabiei istorice, azi, în Ucraina.
La vârsta de 4 ani a luat Premiu Mare pentru interpretarea unui cântec popular românesc și de atunci a participat la toate spectacolele la care a fost invitată. Merge să cânte peste tot în țară și peste hotare, iar publicul a ajuns să o îndrăgească.
,,Mi-am dorit de câțiva ani la rând să înregistrez aceste colinde minunate si să fie auzite de toată lumea, ne reprezintă satul care este plin de tradiții și obiceiuri. Un sat de români pe malul Dunării, ce are o colecție bogată de colinde tradiționale rămase de la bătrâni și transmise generațiilor tinere. Colindele au diferite denumiri: colindul de popă, colindul de flăcău, colindul de dimineaţă, colindul de tineri, colindul de casă, colind de fată mică etc”, ne mărturisește tânăra interpretă.

Sunt colinde tradiţionale specifice zonei dintre Dunăre şi Marea Neagră.
,,După absolvirea școlii din sat am plecat să-mi continui studiile muzicale la Chișinău, în Republica Moldova, la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, unde am fost admisă să studiez cobza (un instrument foarte vechi şi unic) și de atunci, practic, a început pasiunea mea pentru artă și pentru tradițiile românești. După absolvirea Colegiului am urmat facultatea la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice „Gavril Muzicescu”, tot din Chișinău, la Secția Canto-Popular. Am colaborat cu Ansamblul etnofolcloric „Ţărăncuţa”, cu Ansamblul „Opincuţa”, iar după Licență am continuat şi studiile de Master, specialitatea „Patrimoniul Cultural și Manifestări Artistice”, ne povestește Natalia.
Iată câteva dintre premiile obținute de către tânăra interpretă la concursuri și festivaluri: 2011-2019 Premiul I-II-Festivalul “Talentele tale Ucraina”; Premiul I – Festivalul “ Zirocica” Ucraina; 2011 – Premiul II, Festivalul “În Gradina cu Flori multe”; Cernăuți 2016-2017 Premiu Special – Festivalul –Concurs Național pentru soliști profesioniști “Mariana Drăghicescu”; Premiu III- Festivalul “Viei și Vinului” Mehedinți; Diplomă de Participare – Festivalul–Concurs Internațional de muzică populară “Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”; Brăila Premiul III- Festivalul–Concurs de muzică populară “Munte,munte, brad frumos” Baia de Aramă 2018-2019; Premiul Special – Festivalul-Concurs Internațional de muzică populară pentru tineri interpreți “Maria Lătărețu” Târgiu Jiu; Premiul Special-Festivalul–Concurs Național de muzică populară “Ponoare-Ponoare” Mehedinți; Premiul I -Festival-Concursul International de muzica populară, pentru Românii de Pretutindeni “Benone Sinulescu” Ediția-I-II Italia (Roma).