Cercetătorii moldoveni au obținut 14 medalii, din care 8 de aur, la expoziția europeană de creativitate și inovație „Euroinvent-2020”

Cercetătorii moldoveni și-au prezentat cu brio invențiile la expoziția europeană de creativitate și inovație „EUROINVENT-2020” care a avut loc la Iaşi. 14 medalii, dintre care 8 de aur, au câștigat oamenii de știință, care muncesc la Universitate de Stat din Moldova.

separator

Roman Rusnac în vârstă de 28 de ani este colaborator științific la USM şi a fost unul dintre cei mai tineri câștigători la această ediţie. Împreună cu un grup de cercetători, au inventat o nouă substanță sintetică care poate trata cancerul.

Invenția a fost premiată cu medalia de aur. Şi Vladislav Blonschi, mândria Facultății de Chimie, s-a ales cu câteva premii pentru noile sale metode de studiere a calităţii apei.

Printre câștigătorii din acest an este o singură femeie – doctorul în științe bilogice Alina Trofim.

Matematicianul și fizicianul Sergiu Vatavu implementează un proiect științific în valoare de două milioane de lei. Micul său laborator este unul dintre cele mai moderne din țară.

Să faci știință în țara noastră nu este atât de uşor. Astfel, majoritatea cercetătorilor sunt nevoiți să aplice la proiecte internaționale. Așa a procedat și Veaceslav Sprâncean, cercetător la Facultatea de Fizică.

Ediţia din acest an a expoziției EUROINVENT a adunat peste 400 de participanți din 30 de țări. Aceştia și-au prezentat proiectele online.

sursa: www.publika.md

OMS: Datele arată o încetinire a răspândirii epidemiei de coronavirus în majoritatea regiunilor
Articolul anterior
Mai multe școli din Ialoveni riscă să nu se redeschidă
Articolul următor
Alte articole interesante