Cetățenii moldoveni care pot călători în Italia fără restricții

În contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19, Italia a adoptat noi măsuri de intrare în țară a cetățenilor străini, printre care și cei din R. Moldova. Restricțiile intră în vigoare de astăzi, 14 octombrie, și sunt valabile până pe 13 noiembrie. 

Astfel, potrivit autorităților italiene, rămâne interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimile 14 zile au vizitat sau tranzitat teritoriul unui șir de state, inclusiv și Republica Moldova.

Noutatea este că cetățenii Republicii Moldova posesori a unui permis de ședere eliberat până la data de 9 iulie 2020 în conformitate cu Directiva 2003/109/CE a Consiliului European din 25 noiembrie 2003, precum și membrii familiilor acestora, pot intra pe teritoriul Italiei chiar dacă în ultimile 14 zile au vizitat Republica Moldova.

Așadar, potrivit acestei excepții, persoanele au obligația de a prezenta transportatorului la momentul îmbarcării, sau oricărei altei persoane desemnate să efectueze controalele, un certificat care atestă că în cele 72 de ore anterioare intrării pe teritoriul național, au fost supuse unui test molecular sau antigenic, efectuat cu ajutorul unui tampon și cu rezultat negativ. La intrarea în Italia aceștia vor semna o declarație și vor fi obligați să să izoleze la domiciliul acestora pentru o perioadă de 14 zile.

Totodată, printre alte măsuri restrictive prevăzute de noul decret adoptat de guvernul de la Roma în contextul luptei cu pandemia provocată de COVID 19 se regăsesc interzicerea petrecerilor private în interior sau în aer liber (excepție maxim de 30 de persoane pentru nunți și înmormântări), „recomandarea strictă” de a evita primirea în ospeție a mai mult de șase persoane pentru cine sau alte ocazii. 

Restaurantele și barurile vor trebui să se închidă la ora 24.00, dar de la 21:00 va fi interzis consumul în picioare. Sunt interzise excursiile școlare și competițiile și activitățile legate de sporturile de contact de natură amatorială.

De asemenea, purtarea măștilor este obligatorie oriunde s-ar afla persoanele, inclusiv în spații deschise, cu excepțiile prevăzute anterior (la domiciliu, în timpul practicării sportului, copii sub șase ani și bolnavii care suferă de maladii și la care purtarea măștilor le-ar putea agrava boala). 

sursa: www.stiri.md

Accident groaznic lângă Sărătenii Vechi, cu 240 km/h
Articolul anterior
Mulțime de oameni în centrul capitalei, la inaugurarea sărbătorii de hram
Articolul următor
Alte articole interesante