Cetățenii moldoveni care s-au odihnit în Turcia, rămân blocați la granița cu Bulgaria

Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău dau asigurări că întreprind toate demersurile necesare pentru a-i ajuta pe cetăţenii moldoveni care au rămas blocaţi la graniţa dintre Turcia şi Bulgaria.

separator

Este vorba de trei şoferi şi 33 de oameni care s-au odihnit pe litoralul Mării Egee, Turcia, transmite publika.md.

Conaţionalii noştri nu pot ajunge acasă, deoarece, în timp ce moldovenii se aflau în vacanţă, din cauza pandemiei de COVID-19, autoritățile de la Sofia au interzis intrarea pe teritoriul Bulgariei în perioada 15 – 31 iulie, inclusiv tranzitarea ţării.

„Ambasada noastră este în contact cu autoritățile bulgare ca să le permită tranzitarea. Nu putem estima răspunsul autorităților bulgare pentru că este deja competența colegilor din Bulgaria care examinează fiecare caz în parte. Misiunea noastră diplomatică de la Sofia întreprinde toate măsurile de rigoare ca să asiste cetățenii noștri aflați în dificultate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Daniel Vodă.

Totodată, administratorul companiei de transport în gestiunea căreia se află autocarul, susţine că ştia despre restricţiile de circulaţie impuse de autorităţile bulgare, dar spune că, prin respectarea unei proceduri, autocarele au putut traversa frontiera bulgară chiar şi după data de 15 iulie.

„Autocarul a plecat din Istanbul acum 24 de ore. În condiţiile pandemiei de COVID-19, am transmis datele personale ale pasagerilor şi ale şoferilor Consulatului Moldovei în Bulgaria, aşa cum făceam anterior. Noi ştiam. Autocarele noastre au trecut frontiera şi după data de 15 iulie”, a spus reprezntantul companiei de transport, Victor Sarioglo.

Pasagerii au înnoptat într-un hotel din apropierea frontierei.

Orașul în care localnicii au acces gratuit la piscine în zilele caniculare

Vecinii bulgari pătimesc din cauza valului de caniculă. În sudul Bulgariei, pompierii se luptă cu incendii de vegetație, iar în nord-vest sunt prognozate temperaturi de 43 de grade Celsius. Atmosfera este sufocantă și la croați.

Termometrele de la intrarea într-o piscină publică din Zagreb indică 35 de grade Celsius. Este neobișnuit de cald pentru capitala Croației, motiv pentru care autoritățile locale au decis ca, timp de trei zile, accesul la cele cinci bazine din oraș să fie gratuit, conform stirileprotv.ro.

Apa are 27 de grade Celsius și este perfectă pentru cei dornici să se bălăcească în voie.

Cinci mii de persoane au ajuns la piscinele publice din Zagreb weekendul trecut. Potrivit estimărilor, în acest final de săptămână, numărul se va dubla.

Și bulgarii dau piept cu temperaturi greu de suportat. La Sofia sunt așteptate astăzi 36 de grade Celsius. Primăria a trimis cisterne ca să ude din plin bulevardele circulate și a creat puncte unde sunt împărțite sticle cu apă. În alte regiuni ale țării este și mai cald. Vor fi maxime de 43 de grade în următoarele zile.

Bulgaria se află sub un val de caniculă încă din iunie – considerată cea mai călduroasă lună din 1930, de când se fac măsurători oficiale. 

Două femei s-au înecat în râul Nistru

În ciuda avertismentelor repetate, o nouă tradegie s-a produs la scăldat în Nistru. Două femei, de 29 de ani și de 19 ani, ambele din regiunea transnistreană, au murit înecate.

Primul caz s-a produs ieri, în localitatea Chițcani. Femeia de 29 de ani era pe malul apei împreună cu copilul ei de 3 ani, cu sora sa și mai mulți prieteni și se știe că au consumat alcool. Femeia a intrat în apă împreună cu un prieten și doi minori dar imediat a dat semne că se îneacă. Bărbatul care o însoțea a ajutat copii să ajungă la mal, iar când a revenit, victima dispăruse deja sub apă, potrivit TVR Moldova.

Al doilea caz s-a produs după lăsarea întunericului. Femeia de 19 ani se afla la o aniversare împreună cu mai mulți prieteni și, desi au consumat alcool, au intrat în apă adâncă. Bărbații au fost luati de curenti și au fost salvați de un pescar. Doar tânăra s-a dus sub apă și nu a mai putut fi salvată.

Amenajarea amfiteatrului din sectorul Ciocana este aproape gata. Cum pot locuitorii orașului să-și petreacă timpul aici

Primăria Chișinău anunță că lucrările de construcție ale unicului Amfiteatru din sectorul Ciocana au fost finalizate, urmând a fi instalat sistemul de irigare și amenajat spaţiul verde.

Chișinău: Construcția Amfiteatrului din sectorul Ciocana, finalizatăFoto: chisinau.md

Amfiteatrului din bd. Mircea cel Bătrân 4/3 a fost creat de la zero, iar zona adiacentă a fost amenajată cu două terenuri de joacă și unul de fitness, spațiu unde doritorii pot juca șah, zone de odihnă pentru copii și maturi și a fost instalat mobilier urban. Totodată au fost instalate camere de supraveghere video și sistemul de iluminat public.

Reparate au fost și scările care duc către I.P. L.T. „Gaudeamus” şi amenajate rampe de acces pentru persoanele cu necesităţi speciale. Au fost create noi căi de acces spre scuarul cu amfiteatru.

Amfiteatrul deja găzduieşte diferite evenimente culturale în aer liber.

gallery images

Nunțile și cumetriile, interzise până la sfârșitul verii. Ce petreceri sunt permise în restaurante?
Articolul anterior
O fetiță de 3 ani este cea mai tânără victimă a infecției Covid-19 în Belgia
Articolul următor