Cetățenii români din străinătate lucrează și 4 ore în plus ca să facă față scumpirilor. Unii nu mai pot trimite bani acasă

Marile economii ale lumii dau primele semne de slăbiciune și pun presiune pe bugetele familiilor de cetățeni români plecați la muncă în străinătate.

11 Cele Mai Bune Locuri de Muncă în Străinătate (2022)

Inflația record din Marea Britanie, de exemplu, îi obligă pe români să lucreze mai multe ore pe zi, ca să poată supraviețui. Guvernul britanic a pregătit scheme de ajutor pentru cetățeni. Și românii pot primi sprijin financiar, însă trebuie să fie angajați cu forme legale în Regat.

Cristian Dumitrescu este șofer și lucrează de câțiva ani în Marea Britanie. Spune că abia face față cheltuielilor, iar în ultima perioadă nu a mai putut să trimită bani acasă. Lucrează mai mult, ca să-și poată achita facturile.

Cristian Dumitrescu: „Suntem nevoiți să muncim între 2 și 4 ore în plus pentru a acoperi cheltuielile. Deja începe să se simte foarte bine pentru că au început o grevă feroviară de 4 zile și prețurile la alimente au început să crească. Suntem nevoiți să muncim din ce în ce mai mult.”

Marea Britanie se confruntă cu presiuni suplimentare din cauza Brexitului, la care se adaugă impactul creșterii prețurilor la energie. Și lanțurile de aprovizionare sunt grav afectate. Unul dintre cele mai importante porturi britanice de mărfuri, Felixstowe, a intrat în grevă pentru următoarele 8 zile. Asta după ce, transportul Londrei și cel din sudul Angliei sunt afectate de greva angajaților de la metrou și calea ferată. Oamenii cer bani în plus pentru a face față scumpirilor.

Anna Stewart, CNN Londra: „Prețurile mari la energie continuă să joace un rol important. În ultimele 12 luni, prețul gazelor a crescut cu peste 95%, electricitatea cu peste 50% . Și acum prețurile împing în sus și alte categorii, în special la alimente. Toate prețurile la alimente și băuturile alcoolice au crescut cu 13 la sută în urmă cu un an.”

În fiecare lună alimentele s-au scumpit cu cel puțin două procente, iar unele lanțuri de supermarketuri au trecut la ieftiniri ale unor categorii de produse, astfel încât să mascheze impactul. Chiriile prea mari i-au determinat pe mulţi români să se mute din marile orașe. Alții au renunțat să mai plece în vacanță și își mai caută o slujbă. Cu toate acestea, în Regat continuă să vină muncitori români. Mulți pleacă inclusiv din Italia și Spania, țări unde economiile sunt grav afectate.

Delia Chiuzbaian, director Link Community Centre: „Sunt foarte mulți români care vin acum pentru întregirea familiei. De obicei, sunt cei care au fost lăsaţi acasă, în perioada pandemiei. Cei care vin și aplică pentru rezidență, nu sunt mereu acceptați.”

Guvernul alocă o serie de ajutoare financiare, însă banii îi primesc doar angajații care lucrează cu forme legale, adică își plătesc chiria și contribuțiile statului britanic. În plus, sunt oferite cursuri gratuite de limba engleză pentru șomeri.

Inflația în Marea Britanie a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, luna trecută a depășit 10 la sută. Banca Angliei avertizează că inflația ar putea depăși 13 procente în octombrie, iar voci tot mai numeroase cer măsuri urgente pentru a ţine în frâu costurile. Și economia Germania arată semne de slăbiciune. Luna trecută, inflația din Germania a crescut la 7,5%. Sunt țări în care trăiesc cele mai mari comunități de români. În Regatul Unit muncesc pentru un million. La fel și în Germania, unde aproape 900.000 de români lucrează permanent.

sursa: www.protv.ro

Eurovision 2023 Moldova: Zece artiști, calificați în etapa finală a concursului național

Zece interpreți continuă lupta pentru un bilet la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, unde urmează să aibă loc Eurovision Song Contest 2023 (ESC). Finaliștii au fost selectați sâmbătă, 28 ianuarie, în urma audițiilor live, relatează Moldova1.

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 2. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 3. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 4. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 5. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 6. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 7. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 8. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 9. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 10. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)

Lista interpreților admiși în etapa finală a concursului național Eurovision 2023:

 1. SunStroke Project – Yummy Mommy (55 puncte)
 1. Pasha Parfeni – Soarele și Luna (53 puncte)
 1. DONIA – Red Zone (52 puncte)
 1. Aliona Moon – Du-mă (49 puncte)
 1. OL – Why You Play It Cool (48 puncte)
 1. Surorile Osoianu – Bade, bădișor, bădiță (47 puncte)
 1. NÖRDIKA – Damn and down (45 puncte)
 1. Victor Gulick – Let’s dance (45 puncte)
 1. COSMINA – Indestructible (45 puncte)
 1. Corina Ivanov – When love’s real (44 puncte)
Captură video/M1
Sursa: Captură video/M1

Membrii juriului au fost:

 • Viola Julea, interpretă, dirijor de cor;
 • Ion Chiorpec, șef Radio Moldova Muzical;
 • Vasile Advahov, conducător artistic al Orchestrei Fraților Advahov, Artist al Poporului;
 • Liviu Știrbu, compozitor, Artist al Poporului;
 • Crudu Daniela, jurnalistă Moldova 1.

Participanții urmează să evolueze în Finala Națională din 4 martie, cu un show complet, care va include conceptul coregrafic și costumele scenice. Concurentul sau formația care va acumula cel mai mare punctaj, ne va reprezenta țara la Liverpool, unde se va desfășura Etapa Internațională a concursului muzical Eurovision Song Contest 2023.

Republica Moldova participă la Concursul Internațional Eurovision Song Contest din anul 2005, clasându-se pe locul șase cu piesa „Bunica bate toba” în interpretarea trupei Zdob și Zdub. Cel mai bun rezultat a fost obținut în 2017, când SunStroke Project s-a clasat pe locul trei, cu piesa „Hey Mamma”.

Cele două semifinale vor fi transmise, în direct, în datele de 9 și 11 mai, iar Marea Finală va avea loc în data de 13 mai 2023.

Grav accident în raionul Anenii Noi. Un autocar cu pasageri s-a răsturnat

Un autocar de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, a derapat de pe carosabil și s-a răsturnat. Accidentul s-a produs în această seară, în jurul orei 17:30, pe traseul care traversează localitatea Troița Nouă, raionul Anenii Noi.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Preliminar, potrivit poliției, accidentul a acut loc din cauza condițiilor meteo.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Un autocar plin cu pasageri s-a rasturnat, la Anenii Noi. Precizarile politiei - FOTO

Un autocar cu moldoveni s-a răsturnat în România. Cel puțin trei persoane au fost rănite

Un autocar în care se aflau opt persoane din Republica Moldova s-a răsturnat în România. Accidentul a avut loc astăzi după-amiază, în condițiile în care în nordul județului Galați viscolește puternic, iar șoferii, în special cei de pe vehicule mari sau transport persoane, au fost sfătuiți să nu plece la drum, scrie presa română.

Autocarul în care se aflau opt cetățeni din Republica Moldova a derapat și s-a răsturnat pe DE 581, la Berheci. În urma incidentului, cel puțin trei persoane au fost rănite.

Potrivit cadrelor medicale aflate la fața locului, răniții se află în stare stabilă. La locul incidentului au acționat o autospecială a ISU Galați, echipajul de descarcerare și echipajul SMURD tip B de la Detașamentul de Pompieri Tecuci.

O femeie din Marea Britanie s-a îmbătat și a comandat un taxi pentru a ajunge în Ucraina
Articolul anterior
Un grup clandestin de partizani ruși se află în spatele atacului cu bombă în care a murit fiica lui Dughin, susține un fost deputat din Duma de Stat
Articolul următor