Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen european

Cetăţenii ruşi au pierdut de luni accesul la acordul privind vizele care le permitea să intre relativ uşor în Spaţiul Schengen european, potrivit DPA, preluat de agerpres.ro.

Consiliul European a adoptat săptămâna trecută o propunere de a suspenda acordul actual de facilitare a vizelor cu Rusia.

Măsura va reduce semnificativ numărul de noi vize emise ruşilor pentru Spaţiul Schengen, care include 22 de state din UE şi alte patru ţări europene.

Taxa de înscriere pentru viză Schengen va creşte de la 35 de euro la 80 de euro şi va fi nevoie de mai multe documente. Timpul de procesare a aplicaţiilor va fi mai lung şi vor exista restricţii în privinţa vizelor pentru intrări multiple.

Înăsprirea regulilor ar putea duce la respingerea aplicaţiilor de viză şi chiar la revocarea vizelor actuale. Liniile directoare ale UE pe oferă statelor membre puteri sporite în această privinţă, precum şi o bază pentru o examinare mai detaliată a aplicaţiilor.

În acelaşi timp, UE rămâne deschisă la aplicaţiile persoanelor care călătoresc din motive urgente, în special familiile cetăţenilor UE, jurnalişti, disidenţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Statele pot reduce sau elimina taxele de viză pentru membrii acestor categorii.

Acordul de facilitare a vizelor între UE şi Rusia a fost introdus în 2007, dar a fost suspendat pentru oameni de afaceri, reprezentanţi guvernamentali şi diplomaţi la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie. 

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Ministerul Finanțelor nu agreează ideea acordării unor facilități fiscale pentru agricultori: ”Încurajăm agricultorii să se asigure”
Articolul anterior
Benzina se ieftinește. De mâine va costa cu 13 bani mai puțin
Articolul următor