Cetățenii ruși care spun deschis că sunt împotriva războiului sunt forțați să demisioneze

Rușii care au postat pe rețelele sociale mesaje împotriva războiului din Ucraina au fost supuși presiunilor pentru a-și șterge mesajele.

Rușii care spun deschis că sunt împotriva războiului, forțați să demisionezeFoto: Profimedia

Celor care au refuzat li s-a cerut să demisioneze de la locul de muncă și au fost amenințați că, în caz contrar, vor fi concediați, relatează BBC, conform digi24.ro.

Pentru profesorul de geografie Kamran Manaflîi, în vârstă de 28 de ani, totul a început cu o postare pe Instagram.

„Nu vreau să fiu o reflectare a propagandei de stat. Am propria mea opinie! O mulțime de profesori au. Și știți ce? Nu este la fel cu opinia statului”, a scris el pe platforma socială, cu doar câteva zile înainte ca aceasta să fie restricționată în Rusia.

S-a simțit obligat să posteze după o ședință a angajaților la școala sa din centrul Moscovei, în care lui și colegilor lui li s-a spus cum să vorbească cu elevii despre situația din Ucraina și să nu se abată de la poziția guvernamentală.

La două ore după postare, a primit un telefon de la directorul școlii, care i-a cerut să șteargă imediat mesajul sau să-și dea demisia.

„Nu am vrut să-l șterg. Mi-am dat seama imediat că nu are rost să mă cert, așa că m-am gândit că cel mai bine este să-mi dau demisia”, a povestit el.Publicitate

„După 2 zile, am fost informat că am fost concediat pentru comportament imoral la locul de muncă. Pentru mine, cel mai ciudat lucru este că ei consideră că exprimarea unei opinii personale este imorală”, a spus Manaflîi.

După ce Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, zeci de mii de ruși, în special din Moscova și Sankt Petersburg, și-au exprimat opoziția față de așa-numita „operațiune militară specială”, semnând petiții, postând pe rețelele sociale sau participând la mitinguri împotriva războiului. 

Răspunsul statului a fost dur: a reținut mii de protestatari și a introdus o nouă lege prin care răspândirea de informații „false” despre armata rusă poate fi pedepsită cu până la 15 ani de închisoare.

În ciuda riscului, pentru Katia Dolinina, invazia Ucrainei a fost momentul în care nu a mai putut să tacă. Manager a două săli de cinema ale lanțului de cinematografe Moskino, afiliat statului, Dolinina a semnat o scrisoare deschisă împotriva „operațiunii militare speciale”, alături de mai multe personalități din lumea culturală.

La scurt timp după semnarea scrisorii, Dolinina a primit un telefon de la șeful ei. Acesta i-a cerut să-și retragă semnătura sau să demisioneze și i-a spus că, dacă refuză, va fi concediată.

„Am simțit că nu mai contează. Oricum, nu știu cum aș mai fi lucrat. După ce a început această operațiune specială, nu mai simt nicio motivație”, a spus ea.

A demisionat fără zgomot, a spus ea, pentru că era îngrijorată că altfel angajatorii ei vor găsi un pretext să o concedieze, ceea ce i-ar face mai multe probleme în viitor.

Pentru Anna Levadnaia, medic pediatru și influencer cu peste două milioane de urmăritori pe Instagram, întâlnirea în care a aflat că trebuie să demisioneze nu a fost deloc prietenoasă.

Era în vacanță în străinătate când a început invazia Rusiei în Ucraina. În acea zi, a postat pe Instagram: „Nu am ales agresivitatea. Mi-e frică pentru noi toți”.

Levadnaia a mai spus că familia ei are rădăcini în Ucraina și a cerut ca „acest iad” să se termine cât mai curând posibil.

Câteva zile mai târziu, Levadnaia a aflat de la colegi că directorul centrului medical i-a criticat comentariile împotriva războiului în timpul unei conferințe cu peste 100 dintre colegii săi. Ea a primit o înregistrare video a evenimentului.

„M-au criticat public. Au spus clar că cineva care nu sprijină scopurile guvernului nu ar trebui să lucreze la o instituție de stat”, a povestit ea.

La scurt timp după aceea, i s-a cerut să-și scrie demisia, sub amenințarea concedierii.

Scrisoarea ei a constat dintr-o singură propoziție, în care a explicat că ar fi „imposibil să-și continue munca”.

Kamran Manaflîi și mii de alți ruși au hotărât că singura opțiune era să părăsească Rusia. Dar nu toată lumea poate sau vrea să facă acest pas.

„Nu orice rus care nu este de acord cu propaganda Kremlinului poate părăsi această țara. Suntem încă aici. Mai avem speranță. Încercăm să nu renunțăm”, a spus Katia Dolinina.

Circul din Chișinău prinde o nouă viață. La ce etapă este reconstrucția

Clădirea Circului din Chișinău va prinde în curând o nouă viață. Foto-reporterul Elena Covalenco a suprins momentul când muncitorii montau noile geamuri, scrie realitatea.md

Amintim că în anul 2023 au început lucrările de conservare pentru clădirea Circului din Chișinău. Compania de construcții, selectată în urma licitației lansată de PNUD, a început lucrările de reparație a acoperișului.

Edificiul Circului din Chișinău are o valoare arhitecturală deosebită, iar în anul 2022 a fost inclus în Registrul Monumentelor Ocrotite de Stat. Totodată, PNUD a lansat competiția pentru selectarea companiei care va executa lucrările de înlocuire a fațadei vitrificate a Blocului A al Circului Chișinău.

Totodată menționăm că Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, a alocat peste 1.800.000 euro, care au acoperit costurile pentru expertiza tehnică detaliată, pentru proiectare și pentru lucrări de reparație/conservare în prima etapă. Acestea vor împiedica degradarea clădirii Circului din cauza factorilor externi. Costul estimat pentru finalizarea tuturor lucrărilor de conservare a întregului complex este estimat acum la peste 11.000.000 de euro. Acest lucru ar putea fi realizat în viitor prin bugetul național sau finanțare suplimentară din partea partenerilor de dezvoltare.

Percheziții la Vulcănești: Polițiștii au ridicat mai multe arme și muniții

Ofițerii Direcției investigații „Sud” a INI au efectuat  percheziții domiciliare în raionul Vulcănești la două persoane cu vârstele de 45 și 48 de ani, suspectate că ar deține ilegal arme, precum și alte obiecte folosite la acțiuni de braconaj în zona de sud a țării.

În urma acțiunilor întreprinse la domiciliile celor doi bărbați, polițiștii au depistat și ridicat o armă lungă cu țeava lisă de model necunoscut, o armă lungă cu țeava lisă de model TOZ BM calibrul 16×70 mm, o armă lungă cu țeavă lisă de model Fabarm XLR HP de calibrul 12×76 mm, o armă lungă cu țeava lisă de model CIFSAN CSP-555 calibrul 12×76 mm, o armă lungă pneumatică de model GAMO și cartușe de calibrul 12 mm, unele dintre ele fără acte de provenință și cu  încălcări la deținere  și păstrare.

Preliminar, munițiile erau adaptate și folosite de către suspecți pentru vânătoarea animalelor sălbatice, în lipsa autorizației corespunzătoare și în perioada interzisă.

Bunurile au fost transmise pentru efectuarea expertizei balistice și traseologice, pentru stabilirea faptului dacă acestea au fost folosite și în comiterea altor infracțiuni.

Bunurile au fost ridicate, iar polițiștii continuă cercetările sub toate aspectele legale, pentru  stabilirea  circumstanțelor  în care armele  au fost dobândite, inclusiv acțiuni procesuale de stabilire a scopului păstrării acestora și a altor persoane implicate.

Conform legislației în vigoare, persoanele vinovate riscă închisoare de la 2 la 7 ani, cu privarea de dreptul de deținere sau port şi folosire a armei.

Doi bărbați din Căușeni, reținuți după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori moldoveni suma de 5.000 de euro

Polițiștii anunță reținerea a doi bărbați din Căușeni, după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori din Moldova suma de 5.000 de euro.

Ofițerii Direcției combaterea criminalității organizate și cei de  urmărire penală a INI, de comun cu procurorii  PCCOCS,  anunță reținerea a doi bărbați din Căușeni, după ce ar fi pretins în Germania de la doi muncitori din Moldova suma de 5.000 euro.

Mai mult, aceștia i-au amenințat cu moartea și cu un adaos de a câte 1.000 euro lunar pentru eventuale întârzieri. Iar ca să devină mai convingători, i-au vândut BMW-ul uneia din victime la o stație de dezmembrare a automobilelor, în contul datoriei inventate, după ce și l-au însușit fără știrea lor, din curtea unei rude unde era parcat.

Motivul șantajului ține de refuzul celor doi tineri muncitori din Căușeni cu vârste de 21 și 23 de ani, pe care bănuiții i-au invitat în Germania – în calitate de curieri pentru diverse mărfuri – să devină implicați în trafic de droguri. Mai exact, sosiți la Berlin, chiar în prima zi, cei doi tineri au observat că pachetul pe care li l-au adus spre transportare doi cetățeni ai Albaniei conține de fapt droguri de diferite tipuri.

Neplăcut surprinși, aceștia au părăsit la parcare mașina primită pentru curierat, cu marfa în ea, și-au luat pașapoartele din apartamentul în care au fost cazați și au revenit în Moldova. A urmat o avalanșă de amenințări din partea celor doi bănuiți, care însă au fost denunțați autorităților de tinerii invitați la muncă.

Drept reacție, odată cu revenirea în Moldova a bănuiților, la sfârșitul lui martie 2024, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliile acestora, sub conducerea procurorilor PCCOCS și cu sprijinul angajaților „Fulger.” De la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, suporturi cu informații care prezintă interes cauzei penale, substanțe cu miros specific, asemănătoare  cu droguri, precum și un număr de înmatriculare a automobilului vândut, care aparținea unuia din tinerii invitați la muncă.

Prin urmare, cei doi bănuiți cu vârste de 23 și 31 de ani au fost reținuți, iar procurorii PCCOCS examinează probele în vederea solicitării aplicării arestului preventiv pentru 30 de zile. Menționăm, anterior unul din ei a fost în vizorul oamenilor legii pentru alte infracțiuni. Investigațiile în dosarul anunțat acum continuă, timp în care ambii beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Germania anunță un acord pe termen lung cu Qatarul pentru furnizarea de energie ,,fără Putin”
Articolul anterior
Ucraina: 93% dintre locuitori cred în victorie, 89% sunt împotriva armistițiului temporar cu Rusia
Articolul următor