Cetățenii vor afla valoarea compensației la sfârșitul acestei săptămâni

Autoritățile spun că fac tot posibilul ca cetățenii să aibă o claritate în privința valorii compensației la energie, până la finele acestei săptămâni. Plățile monetare vor varia între 300 și 800 de lei și vor fi calculate individualizat. Gospodăriile cu venituri mici vor avea compensații mai mari, celelalte vor primi plăți mai mici sau în general s-ar putea să nu se califice pentru compensații, bunăoară, în cazul celor ale căror venituri depășesc 30 de mii de lei pe lună, a precizat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder la emisiunea „Zi de Zi” de la Radio Moldova. Cei care se vor califica pentru compensații nu vor primi mai puțin de 300 de lei, a subliniat ea, relatează Radio Moldova.

„Nimeni nu va fi exclus doar fiindcă nu există buget, dacă are necesitatea și corespunde criteriilor care urmează să fie aprobate în detalii săptămâna aceasta în ședință de Guvern. Nu se pune problema că oamenii nu vor primi compensații fiindcă nu există buget. El a fost gândit, a fost planificat. Noi am făcut simulări, inclusiv pe numărul de cazuri de anul trecut, care este unul similar. Nu există surprize, noi știm la ce să ne așteptăm și tot ce se întâmplă e în limita așteptărilor pe care le-am avut”, a notat Corina Ajder.În decembrie, când intră în vigoare tariful majorat la gazele naturale, valoarea compensațiilor va fi ajustată, a precizat Corina Ajder. Ajustări se vor face și dacă, eventual, se va majora tariful la energia termică.„Vom face modificările necesare în cadrul legal pentru a asigura că oamenii nu achită mai multe pentru aceste facturi, doar pentru că s-a majorat tariful. Vom compensa mai mult pentru a ne asigura că nici o gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel achitat în sezonul precedent”, a adăugat secretara de stat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale.Amintim că peste 700 de mii de gospodării s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md. În acest an, plățile nu vor fi direct în factură, ci vor fi transferate pe card sau la poștă. Compensațiile pentru luna noiembrie vor fi achitate la mijlocul lunii decembrie.

Primăria din Bălți a redus programul de lucru pentru economisirea energiei electrice

Primăria municipiului Bălți a decis să modifice programul de lucru al angajaților pentru a reducere consumul de energie electrică în contextul stării de urgență, scrie IPN.

Potrivit unei dispoziții semnate de primarul Alexandr Petkov pe 13 ianuarie 2025, noul program intră în vigoare imediat și stabilește un interval orar fix, între 08:00 și 16:30, cu o pauză de masă de 30 de minute, între 12:00 și 12:30.Decizia vine ca răspuns la recomandările Comisiei pentru Situații Excepționale, din 27 decembrie 2024, prin care au solicitat autorităților publice să adopte măsuri pentru economisirea resurselor energetice.Primăria a suspendat, de asemenea, toate graficele individuale de lucru stabilite anterior.Autoritățile locale mulțumesc cetățenilor pentru înțelegere și colaborare în această perioadă, subliniind că măsurile adoptate au scopul de a sprijini funcționarea eficientă a instituției în condiții dificile.Primarul a subliniat că măsura este temporară și adaptată situației excepționale.

Crește consumul de energie: Astăzi a constituit cu 18% mai mult decât ieri

Energocom estimează pentru astăzi o creștere cu 18% a consumului de energie electrică pe malul drept al Nistrului, în comparație cu ziua de duminică, transmite IPN.

Cifra este mai mare și decât lunea trecută, cu 2%.

Energocom informează că a rezervat capacitatea comercială necesară la hotarul cu România, pentru a suplimenta cererea internă de electricitate cu importuri.Astfel, pentru data de 13 ianuarie, Republica Moldova își va asigura necesarul de energie electrică de la centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de la instalațiile locale de energie regenerabilă, precum și cu electricitatea importată, pe bază de contracte bilaterale și de pe bursă, notează sursa.

Republica Moldova va apela marți la energie de urgență, în intervalul 16:00-19:00

Pentru 14 ianuarie se planifică un consum de energie electrică pe malul drept al râului Nistru similar cu cel din data de 13 ianuarie. Din cauza limitei de capacitate a interconexiunii cu România (cumulat pe Piața pentru ziua următoare și pe Piața intrazilnică) nu a fost posibilă rezervarea integrală a capacității, anunță Energocom, citat de IPN.

Prin urmare, în intervalul orelor 16:00-19:00, pentru a-și acoperi prognozele de consum, Republica Moldova va apela la energie de urgență.„Pentru a nu avea deconectări de energie, operatorul de transport Moldelectrica va solicita de la operatorul de transport din România Transelectrica energie ca să poată să fie acoperit necesarul de consum. Deconectări nu vom avea”, a precizat pentru IPN consilierul directorului Energocom, Victor Bînzari.Cetățenii sunt îndemnați să reducă consumul de energia electrică pentru a putea micșora presiunea pe întreg sistemul.Potrivit Energocom, restul electricității necesare pentru data de 14 ianuarie va fi livrată de centralele de termoficare din Chișinău și Bălți, de centralele de energie regenerabilă, precum și suplimentată cu energia importantă, atât în baza contractelor bilaterale, cât și de pe bursă.

A cincea zi de proteste masive în Georgia
Articolul anterior
Vladimir Putin, comentariu ironic despre renumărarea voturilor în România
Articolul următor