Charles al III-lea va fi proclamat astăzi rege în cadrul unei ceremonii istorice

Charles al III-lea va fi proclamat în mod oficial rege, în cadrul unei ceremonii istorice care va avea loc sâmbătă dimineață la Palatul St James, anunță BBC.

Regele Charles al III-lea a ținut primul său discurs în calitate de suveran, la o zi după ce mama lui, Regina Elisabeta, a decedat.

Un val de alte proclamații va avea loc în toată Marea Britanie până duminică. Ceremonia vine după ce regele s-a angajat să urmeze exemplul „scumpei sale mame”, într-un prim discurs emoționant, transmite mediafax.ro.

Vineri seară, regele a transmis națiunii „durerea profundă” pricinuită de pierderea mamei sale, lăudându-i căldura, umorul şi „abilitatea infailibilă de a vedea întotdeauna ce e mai bun în oameni”.

Regele a promis să servească naţiunea cu acelaşi „devotament de nezdruncinat” ca şi regretata regină în timpul domniei sale de 70 de ani.

Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul de Aderare se ţine cât mai curând posibil după moartea unui suveran pentru a face o proclamare oficială a succesorului.

Cum se va desfaşura ceremonia

În cadrul consiliului, regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea reginei şi va depune un jurământ de a păstra Biserica Scoţie, deoarece în Scoţia există o diviziune a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, soţia lui Charles de 17 ani, care are acum titlul de regină consort, şi fiul regelui, William, noul prinţ de Wales.

Prima proclamare publică va avea loc de la balconul Friar Court din Palatul St James din Londra, la ora locală 11:00, un moment care este de obicei însoţit de un fast multisecular, cu trompetişti care cântă şi salve de tun trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamarea oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate ulterior.

Regele a recunoscut că viaţa sa s-a schimbat acum, spunând că nu va mai putea să ofere „atât de mult din timpul şi energia mea” organizaţiilor caritabile şi problemelor pe care le-a susţinut timp de decenii ca moştenitor al tronului.

Monarhul, în vârstă de 73 de ani, a declarat că speră ca, în ciuda durerii pricinuite de moartea reginei, oamenii din Marea Britanie şi din Commonwealth „să-şi amintească şi să se întărească din lumina exemplului ei”.

O ceremonie de proclamare a aderării Regelui Carol al III-lea va avea loc, de asemenea, sâmbătă, la Ottawa.

Ceremonia va avea loc la ora 10.00 EDT (14.00 GMT) la Rideau Hall, reşedinţa oficială a guvernatorului general, reprezentantul monarhului în Canada, potrivit  The Guardian .

Canada a încetat să mai fie o colonie a Marii Britanii în 1867, dar a rămas în Imperiul Britanic până în 1982 şi este încă membră a Commonwealth-ului.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Caz șocant în raionul Nisporeni. Un copil de 7 ani a fost găsit fără suflare, iar mama sa a ajuns la spital
Articolul anterior
După anunțul companiei aeriene de la noi, cetățenii din Rusia ar putea călători spre Europa prin Moldova
Articolul următor