China a devenit cel mai mare exportator de automobile din lume cu ajutorul Rusiei

China a doborât un nou record anul trecut la capitolul vânzărilor de mașini în străinătate, reușind să depășească Japonia, care până acum era cel mai mare exportator auto, potrivit Wall Street Journal. Momentul reprezintă o schimbare fundamentală pentru industria globală și nu ar fi fost posibil fără ieșirea de pe piața rusească a producătorilor auto din Occident.

În timp ce China a devenit un lider mondial în rândul producătorilor de mașini electrice, principalul factor care a contribuit la succesul exporturilor de mașini a fost creșterea uriașă a cererii pentru mașini tradiționale pe benzină sau motorină, în special din partea Rusiei, scrie digi24.ro.

Producătorii auto din China au ocupat imediat golul lăsat de ieșirea de pe piața rusă a companiilor din Occident, consecință a războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse împotriva Moscovei, și au vândut de cel puțin cinci ori mai multe mașini anul trecut decât cele 160.000 vândute în 2022, potrivit Asociației autoturismelor din China.

Asociația chineză estimează că 5,26 de milioane de mașini produse în China s-au vândut în străinătate anul trecut, ceea ce ar întrece cu aproape 1 milion numărul de exporturi de mașini produse în Japonia.

Japonia a exportat puțin sub 4 milioane de automobile în primele 11 luni ale anului 2023, potrivit ultimelor date oficiale publicate.

Exportul de mașini cu motoare cu ardere internă în țări precum Rusia sau Mexic, acolo unde cererea pentru astfel de mașini rămâne foarte mare, i-a ajutat pe producătorii auto din China care nu s-au adaptat destul de repede la noul val de mașini electrice.

Măsurile protecționiste ale Statelor Unite și Uniunii Europene, care s-au temut de o invazie a mașinilor electrice ieftine din China, au redus numărul de automobile importate din țara asiatică.

mașini-export-china-2
Foto: Profimedia Images

Următorul val de exporturi din China va include cel mai probabil o proporție mai mare de vehicule electrice și hibride.

Compania chineză BYD, care a întrecut Tesla ca număr de mașini electrice vândute în ultimul trimestru, a vândut în străinătate de cinci ori mai multe automobile în 2023, ajungând la 242.000 de mașini exportate.

Producătorii auto care au fabrici în China caută tot mai mult să exporte mașini fabricate în această țară.

Volkswagen va exporta pentru prima dată mașini produse în China, urmând să aprovizioneze piața europeană cu până la 60.000 de autoturisme electrice Cupra Tavascan fabricate în China.

Ford, care a pierdut mult teren pe piața mondială în fața producătorilor de mașini electrice din China, a anunțat că exporturile de mașini produse în China au crescut la 100.000 anul trecut.

În total, numărul de autoturisme produse în China și vândute pe piața internă și în străinătate a atins un nou record anul trecut: 25,5 milioane. Piața internă din China a cunoscut cea mai mare creștere din ultimii ani, alimentată de creșterea numărului de mașini electrice.

Ascensiunea Chinei în topul industriei globale de automobile reprezintă o victorie muncită din greu pentru politicile industriale ale Beijingului; rezultate similare au fost obținute și în cazul panourilor solare și al bateriilor.

2023 China Automobile Export Ranks First in The World, Yantai - 09 Jan 2024
Foto: Profimedia Images

În ultimii trei ani, China a depășit țări rivale care au dominat piața exporturilor auto de mulți ani, precum Japonia, Germania și Coreea de Sud.

În Rusia, mărcile chinezești au umplut showroom-urile și fabricile rămase goale după plecarea brandurilor europene, japoneze și sud-coreene.

China a exportat anul trecut cu 2 milioane mai multe mașini decât acum doi ani, iar peste 800.000 dintre aceste vânzări în plus se datorează exporturilor către Rusia, care au cunoscut o creștere de 545%, potrivit CNN.

Producătorul auto chinez Chery a devenit cel mai mare exportator anul trecut datorită mașinilor cumpărate de ruși, înregistrând un total de 900.000 de automobile vândute în străinătate – mai mult decât vânzările Tesla sau BYD de anul trecut.

Companiile chineze Geely, care deține Volvo, și Great Wall Motor au cunoscut și ele creșteri uriașe în privința numărului de mașini vândute în Rusia.

Aceste creșteri, însă, s-ar putea să nu poată fi susținute pe termen lung întrucât cererea de pe piața rusească de automobile a fost satisfăcută, iar stocul de mașini disponibile a crescut.

Zboruri întârziate și anulate pe Aeroportul Chișinău din cauza ceții dense

Ceața densă de aseară a dat peste cap orarul zborurilor de pe aeroportul din Chișinău. Două avioane care zburau spre Capitală au fost redirecționate la Bacău și la Suceava, deoarece nu au putut ateriza pe Aeroportul din Chișinău, scrie breakingnews.md.

Este vorba de avioanele care veneau din Dubai și Istanbul.Cursa dinspre Istanbul a fost redirecționată către Suceava, iar cea din Dubai spre Bacău.

Tabelul zborurilor al Aeroportului Internațional Chișinău a arătat că mai multe alte zboruri au atestat întârzieri, iar unele chiar au fost anulate. În prezent, traficul aerian de pe aeroport se desfășoară în condiții normale.

Amenzi de peste 10 milioane de lei, aplicate pentru coruperea electorală

Centrul Național Anticorupție informează că, până pe data de 20 decembrie curent, a aplicat amenzi în valoare de 10 350 000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47/1 Cod Contravențional – ”coruperea electorală pasivă”, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial

Este vorba despre amenzi de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei, per caz, persoanele fiind sancționate pentru pretinderea, acceptarea sau primirea, personal sau prin mijlocitor, a bunurilor, serviciilor, privilegiilor sau avantajelor sub orice formă, care nu i se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, în scopul exercitării sau al neexercitării unor drepturi electorale în cadrul alegerilor. 

În prezent, CNA continuă examinarea proceselor-verbale recepționate de la IGP, urmând să ia decizii pe marginea acestora. De notat că, persoana care a săvârşit fapta contravențională este liberată de răspundere contravenţională dacă s-a autodenunţat şi/sau a contribuit activ la descoperirea ori la contracararea săvârşirii faptei de corupere electorală.

Articolul 47/1  a fost introdus prin Legea nr.230 din 31.07.2024 și a intrat în vigoare pe 15.08.2024, iar competența a fost atribuită Centrului Național Anticorupție.

Republica Moldova va deschide un Consulat General în California, SUA

Republica Moldova va deschide al doilea Consulat General de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, la Sacramento, statul California. Acesta va deservi în special cetățenii moldoveni stabiliți în vestul SUA, transmite MOLDPRES.

Printre serviciile care vor fi oferite se numără eliberarea de acte, autentificarea documentelor, asistența în situații de urgență și alte servicii consulare esențiale. Totodată, Consulatul va contribui la consolidarea relațiilor culturale și economice dintre comunitățile moldovenești din SUA și Republica Moldova.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, urmare a vizitei recente în Statele Unite ale Americii a viceprim-ministrului Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, și a discuțiilor purtate cu oficiali ai Departamentului de Stat, autoritățile americane au comunicat acceptul pentru deschiderea unui Consulat General al Republicii Moldova la Sacramento, statul California.

„Această inițiativă reflectă angajamentul Republicii Moldova de a sprijini diaspora și de a facilita accesul la servicii consulare”, precizează MAE.

Noua misiune din Sacramento va completa activitatea consulatului care va fi deschis în Chicago și va extinde capacitatea de a răspunde nevoilor cetățenilor moldoveni din diferite regiuni ale Statelor Unite.

Care sunt ţările cu cea mai mare speranţă de viaţă în 2024
Articolul anterior
Rusia înaintează pe front: Ucraina construiește baricade și săpă tranșee în jurul orașelor
Articolul următor