China interzice exportul celor mai avansate tehnologii pentru producția de panouri solare

Autoritățile chineze au luat o decizie care ar putea afecta planurile europene de tranziție la energia solară.

De cata lumina solara au nevoie panourile solare – Panouri solare termice  si panouri fotovoltaice

Copiind practic embargoul american asupra tehnologiei de imprimare a semiconductorilor, Beijingul a reacționat interzicând exportul unora dintre cele mai avansate tehnologii din domeniul panourilor solare, scrie Asia Times. Guvernul chinez vrea ca astfel să își mențină dominația asupra pieței fotovoltaicelor.

La ora actuală, conform datelor Agenției Internaționale a Energiei, China are o cotă de peste 80% din toate procesele de producție a panourilor solare. În ultimul deceniu, țara a investit mai mult de 50 de miliarde de dolari în această industrie. Ca urmare, deși cererea a explodat și în China, peste jumătate din producție merge la export, aducând anual în jur de 30 de miliarde de dolari.

Producerea de panouri solare a avansat extrem de mult în ultimii ani, iar guvernul chinez a decis acum să interzică folosirea tehnologiilor sale avansate în afara țării – după ce s-a consultat cu reprezentanții industriei. Bejingul oprește astfel tendința companiilor locale de a deschide fabrici în state cu costuri chiar mai mici ale forței de muncă și fără taxe de import în SUA, ca Thailanda sau Malaysia. Principala temere a conducerii de partid nu e legată de Statele Unite sau de UE, ci de India, care ar putea deveni un concurent periculos.

Ce urmări va avea decizia guvernului chinez

Analiștii consultați de Asia Times spun că exporturile de panouri solare nu se vor reduce, însă nici nu vor crește pe măsura cererii, în condițiile în care nu se vor mai deschide fabrici noi în afara Chinei. În România, de pildă, în 2022, cererea a crescut de 5 ori, iar numărul prosumatorilor a ajuns, probabil, la 30.000.

În plus, prețurile fotovoltaicelor nu vor scădea, așa cum s-a întâmplat în ultimele decenii – și cum, cel mai probabil, se va întâmpla din nou dacă India va reuși să devină o concurență reală pentru chinezi pe această piață.

sursa

Complexul Memorial „Eternitate” va trece în gestiunea Primăriei Chișinău

Complexul Memorial „Eternitate” va trece în gestiunea municipalității, anunță primarul de Chișinău, Ion Ceban, care precizează că, despre acest fapt, a discutat ieri cu ministrul Apărării, scrie n4.md.

Am acceptat ca acest parc simbolic pentru cetățeni să fie la balanța Primăriei Chișinău. Am propus includerea subiectului pe agenda CMC și urmează astăzi să fie votată transmiterea obiectivului la balanța Primăriei, anterior, acesta fiind în gestiunea Ministerului Apărării”, a mai spus Ceban.

Cea mai spectaculoasă seră de plante exotice din România va avea palmieri de 20 de metri

Grădina Botanică din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea o seră pentru plante exotice, cea mai spectaculoasă din țară. Vizitatorii vor putea admira palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice, scrie adevarul.ro.

După o perioadă în care lucrările au fost blocate din cauza constructorului, autoritățile din Galați au anunțat luni, 15 aprilie 2024, că au fost reluate lucrările la Sera de plante exotice. 

„Din cauza unui constructor neserios, care nu şi-a făcut treaba şi nu a respectat termenele de finalizare, a trebuit să reziliem contractul și să reluăm procedurile de licitație, după ce am făcut și o expertiză tehnică în prealabil. În plus, suntem în proces cu vechiul constructor. Noul constructor, o firmă din Galați, a început deja să lucreze la sera de plante. Și este multă muncă de făcut, de la finalizarea închiderilor la realizarea tuturor amenajărilor interioare – instalații electrice, termice, sanitare, de climatizare, irigație și aspersie”, a anunțat Costel Fotea, președintele Consiliului Județean Galați.

În noua seră, vor putea fi admirați palmieri de aproximativ 20 de metri înălțime, precum și sute de plante exotice. De asemenea, va exista și un spațiu pentru expoziții temporare, unde elevii vor putea desfășura diverse activități didactice.

Sera va avea specii de cactuşi din Mexic, Brazilia, Peru, Venezuela, Argentina şi specii de aloe din Africa şi America de Sud. În corpul vertical al serei vor fi specii de curmali, cocotieri, Papaya si palmieri din Asia (China, Japonia, Laos, Indonezia), America de Nord (Florida si Colorado), din America de Sud (Mexic, Brazilia, Argentina, Guatemala), Madagascar, Malta şi Insulele Canare.

Sera de plante exotice va avea o suprafață de aproximativ 2500 metri pătrați, din care 1000 de mp pentru activităţi didactice. În noua seră vor fi transferate și cele aproximativ 300 de specii (2500 de plante) din sera existentă.

Obiectivul va fi unul de interes pentru comunitate, dar şi pentru judeţele învecinate precum Brăila, Tulcea, Vrancea, Vaslui şi Buzău.. Noua seră va atrage circa 300.000 de vizitatori anual. 

Transfăgărășanul ar putea fi redeschis luna viitoare, mai devreme ca de obicei

În porțiunea de drum din județul Argeş mai e putină zăpadă pe şosea, iar în Sibiu, între Bâlea Cascadă și Tunel, se lucrează cu utilaje, relatează tvrinfo.ro.

Anul acesta, deszăpezirea a început mai devreme cu aproape o lună, pentru că stratul de zăpadă nu mai e la fel de consistent ca altădată.

Operațiunea de curățare nu este foarte complicată, așa că secțiunea Piscu Negru-Bâlea Cascadă ar putea fi redeschisă curând.

În zona Bâlea Lac, din cauza temperaturilor foarte mari, se menține pericolul de avalanșă.

Trei zodii care se căsătoresc târziu. Iubesc libertatea
Articolul anterior
Cărţile ucrainene sunt arse în zonele ocupate de ruşi
Articolul următor