Chișinăuienii critică aplicația Tranzy care arată timpul de sosire a transportului public în stații

Primăria Chișinău abia de anunțase miercuri, 15 martie curent, că deja poate fi utilizată noua aplicație mobilă care arată călătorilor timpul de sosire a transportului public în stații, au fost aduse primele critici.

Modificarea itinerarului rutei municipale de troleibuz nr. 35 „str. V.  Alecsandri – orașul Durlești” -

Cunoscătorii, or călătorii care erau de ceva vreme în așteptarea acesteia au testat-o imediat ca să poată spune că au depistat mai multe informații eronate, discordanțe sau bug-uri, transmite realitatea.md.

Spre exemplu, activistul civic Rodion Gavriloi a povestit pe contul său de Facebook că a urmărit troleibuzul nr. 38 din stație.

„Troleibuzul a venit și a plecat, iar aplicația arăta în continuu aceeași informație – că va sosi peste 9 minute”.

Astfel, aplicația nu-ți arată în timp real pe hartă unitățile de transport de pe o anumită rută; nu poți vedea pe hartă (sau în alt loc) câte unități de transport sunt pe o anumită rută și nu are tangență cu unitățile de transport din timp real.

Pe lângă faptul că autoritățile municipale au avut nevoie de 11 luni de implementare, deși conform caietului de sarcini scria 60 de zile, unii călători s-au arătat indignați că nici măcar nu este dezvoltată la noi. Tranzy este utilizată în două orașe din România: Cluj-Napoca și Iași.

Din cele 400 de localizatoare GPS, 374 au fost instalate în unitățile de transport public, iar altele 26 urmează încă să fie instalate.

„Total de acord cu cele spuse. Nu este comodă și întortocheată. … Testez aplicația asta de vreo 2 săptămâni, și 38-ul cam în toate cazurile îl arată corect. Altceva e că uneori apare ori un bug ori nuș ce că arată un troleu fantomă, care cică ar trebui să vină în 1/2/3 minute după unul care numai ce a plecat, posibil că ai nimerit și tu pe un bug de ăsta”, au comentat alți internauți sub postarea lui Rodion Gavriloi.

Până nu demult, unii călători utilizau aplicația Easy Way implementat prin compania Dekart, doar că s-a finalizat contractul și nu a mai fost prelungit. În același timp, pe fundalul criticilor, în comentariile aceleiași postări, șeful Regiei Transport Electric Chișinău (RTEC), Dorin Cimil, ar fi dat de înțeles că va fi activă și precedenta aplicație, cel mai probabil, peste o săptămână.

Alexandru Stratan, rector ASEM: Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional 

Rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, Alexandru Stratan depune zilnic efort alături de colegii săi ca să mențină un nivel ridicat al educație și să pregătească noi specialiști înalt calificați în sectorul economic. La baza prosperității unei țări stă o economie solidă, dezvoltată de profesioniști bine pregătiți.  

Domnul Stratan își dorește ca instituțiile de învățământ din Republica Moldova să fie orientate mai mult către colaborările cu instituțiile din țările europene, către schimburi de experiență și proiecte de dezvoltare. Alinierea la valorile și standardele europene va contribui nemijlocit la recunoașterea diplomelor moldovenești și peste hotarele țării.

„Uniunea Europeană este suportul de care avem nevoie pentru a perfecționa sistemul educațional prin expertiza partenerilor europeni și alinierea la standardele educaționale europene”, a declarat rectorul ASEM.

Statutul de țară membră a marii familii europene aduce beneficii nu doar pentru sistemul educațional, dar și pentru antreprenorii locali. 

„Pentru mediul de afaceri este o posibilitate de a accesa o piață comună de peste 500 de milioane de consumatori, atragerea investițiilor străine directe, crearea de noi locuri de muncă, aici, la noi acasă și sporirea competitivității produselor autohtone”,  susține Alexandru Stratan. 

Videoul cu declarațiile rectorului Alexandru Stratan poate fi vizualizat AICI.

Parcurile din Chișinău, verificate după incidentul tragic cu cei doi copii electrocutați la Botanica în timp ce se jucau

Temperaturile extreme înregistrate în ultimele zile în Republica Moldova ar putea fi cauza tragediei din sectorul Botanica, unde doi copii au fost electrocutați în timp ce se jucau în parc. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău a confirmat pentru Teleradio-Moldova că specialiștii examinează această ipoteză, în timp ce autoritățile așteaptă rezultatele anchetei inițiate după incident. Între timp, toate parcurile din capitală sunt verificate de specialiști, scrie radiomoldova.md.

„Așteptăm rezultatele anchetei. Este un caz tragic. Aseară toți colegii responsabili s-au întrunit în ședință. Ținând cont că am avut temperaturi de peste 40 de grade mai multe zile la rând, specialiștii spun că ar fi situație în legătură și cu acest fapt. S-au luat măsuri imediate de securizare. Așteptăm rezultatele anchetei. Sperăm că nu fie politizat acest caz”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Chișinău, Vasile Chirilescu, pentru Teleradio-Moldova.

Potrivit lui, responsabilii de la Spații Verzi au inițiat verificări în toate parcurile din capitală.

Amintim că doi copii, de 6 și 11 ani, au fost electrocutați în seara zilei de 18 iulie, în timp ce se jucau în parcul de la intersecția străzii Sarmisegetusa cu bulevardul Cuza Vodă din sectorul Botanica al capitalei. Potrivit IGP, preliminar, copiii se jucau în parc, iar la un moment dat ar fi atins niște fire care au produs un scurt circuit. Minorii au fost preluați de ambulanță. Cu regret, fetița de 11 ani a decedat.

Pe cazul dat a fost inițiat un proces penal în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele.

Vacanță cu final tragic: cinci copii și-au pierdut viața în luna iunie. Închiderea grădinițelor ar fi o cauză

În prima lună de vacanță, 65 de copii din Republica Moldova au fost implicați în situații de risc, mai mult de jumătate dintre aceștia fiind copii mici, cu vârste de până la 7 ani. Ala Revenco, președinta Asociației Obștești „Părinți Solidari”, consideră că închiderea grădinițelor pe timp de vară contribuie semnificativ la creșterea numărului de cazuri, scrie radiomoldova.md.

Conform datelor Inspectoratului General al Poliției, dintre cei 65 de copii afectați, 31 aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani. În 40 de cazuri, minorii au căzut de la înălțime, de pe tobogane și copaci. În alte 4 cazuri, copiii s-au înecat. Majoritatea incidentelor, 38 la număr, s-au produs în condiții casnice.

Din păcate, cinci copii și-au pierdut viața, iar 18 au suferit traumatisme în această perioadă.

 Ala Revenco a explicat că inclusiv închiderea grădinițelor pe timp de vară pune părinții într-o situație dificilă, mulți fiind nevoiți să își modifice programul de muncă sau să renunțe complet la locul de muncă pentru a avea grijă de copii.

Peste 75 la sută dintre grădinițele din Republica Moldova și-au suspendat activitatea pe perioada verii, arată datele Ministerului Educației și Cercetării (MEC). Din cele 1.421 de grădinițe care activează în țara noastră, 515 și-au închis ușile pentru mai mult de 40 de zile. Aproape jumătate din ele nu oferă nicio alternativă pentru părinții încadrați în câmpul muncii. Secretara de stat Valentina Olaru a declarat, recent, pentru Teleradio-Moldova, că primăriile sunt cele care decid perioada de vacanță a grădinițelor din țara noastră, și nu Ministerul Educației.

Mărturia emoționantă a bunicii moldoveanului ucis de ruşi în Ucraina: ”Şi-a dat viaţa pentru noi”
Articolul anterior
Premierul l-a avertizat pe ministrul Educaţiei să fie atent la expresiile din noile manuale
Articolul următor