Chișinăuienii sunt rugați să folosească apa doar în scopuri menajere

Debitul apei în fluviul Nistru a scăzut până la 8,5 metri, iar în cazul în care situația va deveni critică „Apă-Canal Chișinău” va solicita deschiderea barajului Hidrocentralei Dubăsari.

Planul B: Cum poate fi evitată criza apei potabile

Specialiștii „Apă-Canal Chișinău” monitorizează în permanență debitul fluviului Nistru. Deși la gurile de captare se menține o cotă acceptabilă, nivelul apei este aproape de unul critic. În același timp, stația de pompare a apei care asigură capitala și suburbiile continuă să activeze în regim normal, iar consumatorii sunt asigurați non-stop cu servicii de apă și canalizare, transmite Anticorupție.md.

Operatorul municipal de apă și canalizare recomandă în această perioadă consumul de apă doar în scopuri menajere, pentru a evita disfuncționalități ale serviciului prestat. Pentru scopuri agricole sau alte activități gospodărești, cum ar fi udatul gazonului sau al plantelor din gospodăria proprie, spălatul trotuarelor/aleilor și al mașinilor, umplerea piscinelor etc., suntem îndemnați să utilizăm apa din alte surse (fântâni, reutilizarea apei de ploaie etc.).

Ieri, autoritățile au anunțat măsuri sporite de economisire a apei. Una din ele îi va obliga pe operatorii de aprovizionare cu apă să monitorizeze prizele de apă și să ajusteze orarele de livrare a apei. Astfel, furnizarea va fi întreruptă în intervalele 09:00 – 12:00 și 18:00- 21:00 pentru refacerea rezervei de apă în condiții de secetă. Totodată, operatorii au fost obligaţi să ajusteze presiunea în conducte la nivelul minim optim de transportare, cu asigurarea livrărilor către consumatori.

Persoanelor fizice li se va interzice, în intervalul 8:00- 21:00, irigarea gazoanelor, plantelor din gospodăriile proprii, spălatul trotuarelor, aleelor, mașinilor, umplerea piscinelor.

Republica Moldova se află sub cod roşu de secetă hidrologică. Serviciului Hidrometeorologic de Stat avertizează că până la 29 iulie în râuri se va menține scurgerea scăzută a apei, iar până la sfârșitul săptămânii se prevăd precipitații în centrul și nordul țării, dar acestea nu vor  îmbunătăți esential situația.

Haos în centrul Capitalei din cauza protestelor!

S-a creat un adevărat haos, la această oră, în centrul Capitalei din cauza protestelor susținătorilor Partidului Politic ”Șor”.

Informăm șoferii că pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt traficul este restricționat, în special perimetrul străzilor Maria Cebotari- Sfatul Țării.

Pentru că transportul public este redirecționat, rugăm în special părinții să însoțească copiii, pentru a evita dezorientarea, rătăcirea și expunerea riscului acestora.

”Rugăm șoferii să evite centrul capitalei. Îi vom informa imediat ce traficul va fi reluat.”, anunță Poliția cu puțin timp în urmă.

Polițiștii au intervenit și au eliberat o bandă de circulație (spre sectorul Buiucani) pentru a elimina dificultatea în deplasare a serviciilor de urgență și să poată să se deplaseze copiii în siguranță dinspre instituțiile de învățământ.

De la începutul întrunirii, 24 de participanți, printre care 15 minori fără însoțitori, au fost conduși la inspectorat pentru identificare.

Una dintre persoane se afla în căutare.

VIDEO! Protest cu îmbrânceli și scandal între susținători PAS și cei ai lui ȘOR, în fața Parlamentului: ”Poliția, interveniți!”

Îmbrânceli și scandal între un grup de bărbați, susținători ai guvernării PAS și participanții la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Deputata Marina Tauber a calificat acțiunea grupului de bărbați drept „tentativă de omor” împotriva protestatarilor, scrie unimedia.info.

În imaginile video putem vedea cum un grup de bărbați s-a îndreptat spre mulțime și a început să îi împingă cu violență pe participanții la miting, care scandau „Jos Maia Sandu”.

Drept răspuns, manifestanții au început să strige „Jos provocatorii!”.

Totodată, deputata Marina Tauber a declarat că ar fi vorba despre 20 de bărbați, care au provocat aceste violențe, acuzând poliția că nu a intervenit la timp, pentru evitarea situației date.

Mai mulți oameni au venit astăzi, în centrul Capitalei, pentru a participa la mitingul organizat de Mișcarea Pentru Popor. Mulțimea, echipată cu pancarte, se deplasează în mod organizat spre Parlament și scandează „Jos, Maia Sandu!”.

Așa ceva mai rar! Mesaje de scuze pentru incomoditățile create pe un șantier din Capitală: ”Pardon”

Așa ceva mai rar! Lucătorii unui șantier deschis recent în Capitală au decis să-și ceară scuze pentru incomoditățile create trecătorilor într-un mod inedit! E vorba de niște lucrări de construcție demarate în Centrul Chișinăului, pe strada pietonală Eugen Doga.

Mai exact, șantierul a fost înconjurat cu panouri care conțin mesaje prin intermediul cărora executorul lucrărilor își cere scuze de la trecători pentru eventualul dieranj creat pe parcursul executării acestora.

Vă prezentăm scuzele noastre de rigoare pentru eventuale incomodități. Pardon

Ne vom strădui să lucrăm ca albinuțele și să deranjăm la minim

În curând se va crea mai mult spațiu pentru emoții de neuitat.

Sunt mesajele afișate pe panourile respective.

Trecătorii sunt surprinși! Aceștia au spus pentru unica.md, că deși, de regulă, oamenii sunt nemulțumiți de zgomote și incomodități în cazul unor astfel de lucrări, cu asemenea mesaje frumoase nemulțumirea trece. Reacțiile lor au fost pozitive.

”E plăcut că își fac griji și chiar își cer scuze. Mai rar așa ceva!”, a declarat o trecătoare.

”Când vezi asemenea mesaje, nici nu te mai deranjează nimic”, susține un bărbat.

”E un gest frumos! Înseamnă că le pasă și de trecătorii care se plimbă pe pietonală.”, a spus o tânără.

Antony Blinken va vorbi cu Lavrov: prima discuție oficială SUA-Rusia de la începutul războiului
Articolul anterior
Ceremonie funerară de rămas bun de la Ioan-Cristi Vlad, la teatrul ,,Eugene Ionesco”. Tânărul actor va fi înmormântat astăzi la Bălți
Articolul următor