Chișinăul cere Londrei extrădarea politicianului Cavcaliuc

Moldova a depus rapoarte la Ministerul de Externe britanic care ar fi mărturie despre implicarea liderului partidului de opoziție PACE în scandaluri de corupție, relatează ziarul, conform Adevarul.

Gheorghe Cavcaliuc. Foto: Arhiva Adevărul

Gheorghe Cavcaliuc. Foto: Arhiva Adevărul

Guvernul Republicii Moldova a cerut autorităților britanice extrădarea liderului partidului de opoziție PACE (Partidului Acasă Construim Europa), Gheorghe Cavcaliuc, care locuiește la Londra, a scris joi ziarul The Times, citând documente care au intrat în posesia sa. Potrivit acestuia, autoritățile moldovenești au transmis la Ministerul de Externe britanic rapoarte care ar fi mărturie despre implicarea lui Cavcaliuc în scandaluri de corupție. Aceste materiale au fost întocmite de avocați și activiști din Moldova și Marea Britanie, care cer înghețarea conturilor politicianului în băncile britanice. 

Cavcaliuc, care a condus anterior Inspectoratul General al Poliției Republicii Moldova, a numit aceste acuzații „absolut false”. Ministerul de Externe a refuzat să comenteze rapoartele despre cererea Chișinăului de extrădare către acesta a opoziției moldovenești.

Potrivit publicației, politicianul s-a mutat în Marea Britanie în 2020. În noiembrie 2021, o instanță din Chișinău a emis un mandat de arestare preliminară pe numele lui Cavcaliuc pentru o perioadă de 30 de zile. Politicianul este acuzat de huliganism, incitare la violență și fabricare de dosare penale. The Times a subliniat că Interpolul a refuzat să îl înscrie pe Cavcaliuc pe lista internațională de urmăriți deoarece conduce un partid de opoziție, ceea ce înseamnă că acesta ar putea fi un caz politic.

Cavcaliuc a spus că a fost victima persecuției politice din partea autorităților moldovenești. El a negat, de asemenea, acuzațiile privind legăturile sale cu Kremlinul, amintind că a fost reținut pe un aeroport din Moscova în 2021 și i-a fost refuzată intrarea în Rusia. El a subliniat că partidul PACE este „pro-european și pro-NATO”. 

,,Un om deosebit, un prieten adevărat, un coleg de nădejde…”

Poliția de Frontieră aduce un omagiu polițistului Serghei Muntean, care și-a pierdut viața în atacul provocat de un cetățean străin pe teritoriul Aeroportului Chișinău.

Identitatea polițistului de frontieră, ucis în atacul de la Aeroport, a  fost confirmată. Cine este Serghei Munteanu - NewsMaker

,,Un om deosebit, un prieten adevărat, un coleg de nădejde, un polițist de frontieră dedicat profesiei a plecat dintre noi…

Recunoștință eternă eroului nostru, inspector post-mortem Muntean Serghei…”, se arată în mesajul Poliției de Frontieră.

Precizăm că, două persoane au decedat în urma unui atac cu armă de foc la Aeroportul Internațional Chișinău. Incidentul s-a întâmplat după ce unui cetățean din Tadjikistan de 43 de ani i-a fost interzisă intrarea în Republica Moldova din considerente de securitate. În timpul însoțirii sale către zona de tranzit pentru a fi returnat, acesta a împușcat mortal un polițist de frontieră și un angajat din securitatea aeroportuară, cu arma sustrasă de la un angajat al poliției de frontieră. 

Rusia cere ca navele cu cereale ucrainene să părăsească Marea Neagră

Rusia nu vede niciun temei pentru a prelungi acordul care a permis Ucrainei să-şi reia exporturile de cereale prin porturile sale maritime după ce armata rusă a împiedicat folosirea acestora odată cu războiul pornit în februarie 2022.

Rusia cere ca navele cu cereale ucrainene să părăsească Marea Neagră

Prin urmare Ministerul rus de Externe a transmis marţi că navele ce transportă cereale ucrainene trebuie să părăsească Marea Neagră până la 17 iulie, data când expiră acordul, transmite Agerpres.

Ministerul rus de Externe subliniază că partea rusă face tot posibilul ca verificările acestor nave în porturile turce să fie efectuate în aşa fel încât să poată ieşi din Marea Neagră până la data menţionată.

În aceeaşi declaraţie, MAE rus afirmă că acordul a permis furnizarea de cereale ucrainene către ţările bine hrănite, nu către cele care au cel mai mult nevoie de ele. Cele cinci ţări cele mai sărace – Etiopia, Yemen, Afganistan, Sudan şi Somalia – au primit doar 2,6% din cerealele ucrainene exportate prin Marea Neagră, în timp ce situaţia exporturile de cereale ruseşti a continuat să se înrăutăţească din cauza sancţiunilor occidentale.

Rusia a ameninţat în mod reperat că se va retrage din respectivul acord, reclamând faptul că nu a fost respectată componenta înţelegerii care priveşte eliminarea restricţiilor pentru exporturile sale de cereale şi îngrăşăminte, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei după agresiunea acesteia contra Ucrainei. Rusia a acceptat ultima dată prelungirea acordului cu încă două luni, începând de la jumătatea lunii mai.

„În aceste condiţii, este evident că nu există nicio bază pentru a continua mai departe Iniţiativa Mării Negre”, concluzionează MAE rus, argumentând că nu există niciun progres asupra seriei de cereri pe care Moscova le-a transmis Occidentului, inclusiv cea referitoare la reconectarea Băncii agricole ruse de stat la sistemul internaţional de plăţi SWIFT.

Într-un comentariu separat, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a descris drept inaplicabilă o propunere a UE despre care presa a relatat zilele trecute şi care face referire la crearea unei filiale speciale a acestei bănci care să fie conectată la SWIFT.

Val de ironii pe rețele: Soldat rus, surprins fugind gol pușcă după ce și-a abandonat tancul

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum un tanchist rus a rămas în costumul lui Adam după ce și-a abandonat vehiculul de luptă avariat, un incident care a stârnit numeroase ironii pe platformele social media.

Soldat rus, surprins fugind gol pușcă după ce și-a abandonat tancul

Înregistrarea video a fost distribuită inițial pe canalul de Telegram ucrainean Karymat, administratorii acestuia notând sarcastic că un soldat rus își pierde pantalonii în timp ce fuge și cade într-un șanț, transmite Hotnews.ro.

Deși înregistrarea filmată din dronă este foarte neclară în prima parte, ea pare într-adevăr să arate că soldatul rus nu era chiar gol-pușcă în momentul în care și-a abandonat vehiculul de luptă alături de camarazii săi, împleticindu-se însă în jurul secundei 00:05, înainte de a cădea în desiș.

În pofida numeroaselor glume privind o presupusă stare de ebrietate a militarului rus, cea mai plauzibilă explicație a faptului că acesta era pe jumătate dezbrăcat în momentul abandonării tancului ține de temperaturile ridicate din interiorul vehiculului de luptă în condițiile în care în ultimele zile unele regiuni din Ucraina au înregistrat temperaturi medii de peste 30 de grade Celsius în cursul după-amiezii.

Din păcate, prima parte a filmării nu surprinde lovitura care a dus la abandonarea atât de precipitată a tancului rusesc, și restul echipajului său părând la fel de grăbit să se îndepărteze cât mai rapid de el.

Ținând cont că vehiculul de luptă nu este în flăcări și nu pare foarte puternic avariat, este posibil ca el să fi fost lovit cu o dronă kamikaze sau să fi intrat într-un câmp de mine antipersonal și apoi să fi fost atacat de către soldații ucraineni cu arme de calibru mic.

Revista The New Voice of Ukraine notează de asemenea că nu este clar ce s-a întâmplat în cele din urmă cu echipajului tancului.

Unul dintre cei mai mari actori de la Hollywood a anunțat că suferă de cancer
Articolul anterior
Tarifele la gaze vor scădea la toamnă
Articolul următor