Chișinăul va găzdui cel mai mare Festival Internațional de Literatură din Sud-Estul Europei

Cea de-a doua ediție FILIT Chișinău – Festivalul Internațional de Literatură și Traducere, se va desfășura în perioada 26 – 29 septembrie, în mai multe locații din Chișinău. Evenimentul va reuniva reuni prozatori, poeți, traducători și jurnaliști din țară și din străinătate (din țări precum România, Irlanda, Spania, Polonia, Austria, Danemarca, Germania, Franța, Ucraina), alături de poeți, traducători, editori, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri culturali, jurnaliști, artiști din mai multe țări europene, informează Unica.md.

Tradițional festivalului, Trenul Literaturii va porni joi, pe 26 septembrie, ora 11:40, din Gara Socola Iași, care va uni simbolic cele două capitale ale Moldovei – Iași și Chișinău. Trenul caravană va ajunge la Chișinău la ora 16:10. Deschiderea oficială a Festivalului o va face Andrei Pleșu, critic și jurnalist din România, la întâlnirea cu publicul, la Teatrul Fără Nume.

În program:

Pe 27 septembrie, la Teatrul Fără Nume, John Boyne (Irlanda), autorul cărții „Băiatul cu pijamale în dungi” va prezenta publicului cartea.

Pe 28 septembrie, la Teatrul Fără Nume, va avea loc întâlnirea cu Franzobel (Austria), autorul romanului „Pluta Meduzei”.

Duminică, 29 septembrie, scriitorul Joseph Maria Miro invită publicul la Teatrul Fără Nume.

În cadrul festivalului vor avea loc ateliere de creație pentru copii, ateliere de scriere, discuții cu scriitori și traducători.

Link de înregistrare la eveniment AICI!

UIMITOR! Sectorul IT și-a triplat contribuția la PIB, iar Republica Moldova devine hub tehnologic global

În 2023, sectorul IT din Moldova și-a triplat ponderea în PIB față de 2015, un salt impresionant care se datorează companiilor rezidente Moldova Innovation Technology Park (MITP). Cu o contribuție de aproape 80% la întregul sector IT național, rezidenții MITP sunt motorul acestei creșteri accelerate. Aceasta este una dintre principalele concluzii prezentate la cea de-a șasea ediție a evenimentului SUM IT UP, cu genericul „Global Connect”. Evenimentul a reunit experți, lideri de industrie, investitori și inovatori, ilustrând evoluția Moldovei către statutul de hub tehnologic global.

Evoluția spectaculoasă a MITP în context global

În prezent, Moldova Innovation Technology Park are peste 2000 de companii rezidente, ceea ce reprezintă o creștere de șase ori în ultimii 7 ani. Cea mai mare creștere a numărului de noi companii, 380 la număr, s-au alăturat Parcului în anul 2024, datorită extinderii listei de activități eligibile în cadrul acestuia. Dintre cele 1605 companii înființate de la lansarea Parcului IT, 178 sunt companii cu investiții străine provenind din 33 de țări. 

„Primele 7 țări cu cel mai mare număr de investitori atrași de regimul fiscal avantajos oferit de MITP sunt România, Ucraina, SUA, Germania, Rusia, Regatul Unit și Turcia. România și Ucraina ocupă primele locuri, influențate de criza regională și schimbările în politicile fiscale. România este pe primul loc, iar creșterea semnificativă a început în 2023, după ce beneficiile fiscale pentru specialiștii IT din România au fost anulate, determinând astfel multe companii să se orienteze către Moldova. Companiile din Ucraina au crescut brusc în Moldova începând cu 2022, după izbucnirea războiului. Moldova a devenit un loc sigur și stabil pentru afacerile locale și internaționale. Această atracție este consolidată și de extinderea termenului garanției de stat până în 2035 și a funcționării Parcului IT până în 2037, oferind companiilor siguranță pe termen lung”, a declarat Marina Bzovîi, Administratoarea MITP. 

Moldova, lider regional

În prima jumătate a anului 2024, veniturile rezidenților Parcului IT au fost de 365 de milioane de euro, iar prognozele sugerează că aceste venituri ar putea ajunge la 800 de milioane de euro până la sfârșitul anului. În 2023, 62% dintre rezidenți au raportat o creștere a veniturilor comparativ cu anul anterior.

În 2023, Moldova a înregistrat cea mai mare creștere a exporturilor de servicii IT față de 2015, comparativ cu țările vecine și concurenții regionali precum Ucraina, România, Estonia și Letonia. Exportul de servicii IT al Moldovei a crescut de zece ori în comparație cu 2015. Astfel, Moldova a devenit lider regional. 

Moldova este o țară cu un potențial extraordinar de inovare și dezvoltare a produselor digitale. Avem oameni talentați și oportunitatea de a transforma țara într-o destinație regională de top pentru produse și servicii tech de cel mai înalt nivel. Moldova Innovation Technology Park joacă un rol esențial în această transformare. Acum, mai mult ca oricând, putem face afaceri mai simplu și mai eficient acasă, oferind oportunități atractive atât pentru antreprenorii locali, cât și pentru investitorii străini. Pentru a ne asigura că rămânem competitivi și capabili să facem față schimbărilor tehnologice globale, urmează să alocăm 5 milioane de euro în bugetul din anul următor pentru a dezvolta startup-uri în domeniu. Acesta este un semnal clar că Guvernul sprijină inovația și se angajează să atragă mai multe investiții străine”, a declarat Prim-Ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean. 

Potrivit datelor privind creșterea PIB-ului pentru al doilea trimestru și pentru primul semestru al anului 2024, se atestă o ușoară recuperare și o accelerare comparativ cu trimestrul anterior, dar ce aș dori să subliniez este creșterea sectorului TIC. Pentru primul semestru, s-a înregistrat o creștere de 7,9%. Mai important, contribuția sectorului TIC la PIB se apropie de 8% – un indicator clar că acest sector este în plină expansiune. Nu este un vârf temporar, ci o creștere constantă și încrezătoare. Este remarcabil că aproximativ 30.000 de persoane generează un impact atât de semnificativ. Acum, obiectivul nostru este să replicăm acest ritm în întreaga economie. Farmecul constă în capacitatea soluțiilor digitale de a transforma alte industrii și cred cu tărie că putem realiza acest lucru”, susține Dumitru Alaiba, Ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării.

Sectorul TIC: Motorul transformării economice în Moldova

Pentru prima dată în cadrul unei ediții SUM IT UP, s-a discutat despre poveștile de succes ale companiilor rezidente MITP care au fost achiziționate de jucători internaționali. Este vorba de companiile Cegeka, Pentalog și Amdaris. Tot în premieră, evenimentul a găzduit o alee specială unde rezidenții MITP și-au expus produsele inovatoare. Printre companiile prezente s-au numărat Langly, Parkopedia, ViarLive și Racheta Production, oferindu-le participanților ocazia de a explora parcursul acestor branduri în expansiunea pe piețele internaționale.

„Sunteți în avangarda a ceea ce urmează. Aici, mi-au fost prezentate câteva aplicații care deja sunt folosite, iar unii dintre rezidenții MITP își prezintă software-ul în San Francisco, în Silicon Valley. Aceste soluții se bucură de interes, lucru care este o inspirație pentru toată lumea. Produsele moldovenești, soluțiile IT din Moldova sunt acum răspândite peste tot. De fapt, am aflat că există soluții IT moldovenești chiar și pe tramvaiele din San Francisco. Asta este cu adevărat impresionant”, a menționat Ali L. Ezzatyar, Director Adjunct al Misiunii USAID Moldova. 

Peste 22.000 de angajați în sectorul IT și cele mai mari salarii din economie

Până în prezent, peste 22.000 de persoane sunt angajate în cadrul companiilor rezidente. De altfel, în 2023, 33% dintre rezidenții MITP au raportat o creștere a numărului de angajați față de anul precedent. Un alt indicator este faptul că 4,4% dintre angajații din Moldova lucrează în sectorul TIC, al doilea cel mai mare procent dintre toate țările europene, după Estonia. Totodată, în ultimii ani, numărul angajaților străini a crescut substanțial, ajungând în 2023 să fie de 10 ori mai mare decât în 2018. 

Salariile din sectorul IT sunt cele mai mari din economie, iar salariul mediu lunar în cadrul Parcului IT este de 2.280 de euro. Conform PayWell 2023, 81% din costurile companiilor IT sunt cheltuieli legate de plata angajaților. În plus, aceste companii oferă beneficii și bonusuri pentru a atrage și a păstra specialiști, iar valoarea medie anuală a acestor beneficii este de 1.000 de euro.

SUM IT UP: Global Connect – powered by MITP a avut loc în cadrul “StrategEast State and IT Eurasian Forum”, parte a Moldova Business Week 2024, organizat de Agenția de Investiții din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării. 

SUM IT UP este un eveniment bianual lansat în 2021, organizat de Moldova Innovation Technology Park, care prezintă evoluția sectorului IT local și impactul său asupra dezvoltării economice sustenabile.  

Realizările remarcabile ale fermierilor care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din țara noastră, celebrate în cadrul unei Gale importante

PRIAevents, în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei AlimentareAgenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) și având ca parteneri principali: Kaufland Moldova și Federatia Nationala a Fermierilor, va desfășura mâine, 20 septembrie, PRIA GALA FERMIERILOR din MOLDOVA într-o locație deosebită în Chișinău – Community Business Center, un eveniment unic, care mai ales în acest an, în premieră, este conceput pentru a celebra și aplauda realizările remarcabile ale acelor fermieri care aduc o contribuție semnificativă la agricultura din Republica Moldova, care sunt exemple de urmat, informează unica.md.

”Vom recunoaște eforturile și contribuția fermierilor moldoveni care au investit capital, timp, muncă, cunoștințe și energie pentru agricultura Republicii Moldova, vom aprecia inovația, diversitatea portofoliului, creșterea, orientarea către comunitate, crearea locurilor noi de muncă. Vom fi atenți și la tinerii fermieri, dar și la femeile din agricultură și nu numai, în toamna anului 2024 într-o locație deosebită din Chișinău. Va fi o zi minuantă cu multe cunosținte de business pe care le vom acumula, networking, dar ne vom bucura și de produsele partenerilor: companii cosmetice, companii vinuri, companii telecom, companii care vând masini, companii care fac prăjituri, bomboane, produse ale fermierilor, haine și nu numai, care se vor câștiga la TOMBOLA pentru participantii la eveniment.” anunță organizatorii.

Agricultura este vitală pentru întreaga lume.
Republica Moldova acordă o atenție deosebită acestui sector, cel mai important al economiei sale.

Fermierii au unul dintre cele mai importante roluri pentru omenire și pentru economie.

Gala Fermierilor din Republica Moldova este un eveniment major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană.

Premiile recunosc și recompensează excelența, încurajează inovarea și creează un mediu de lucru care inspiră creativitatea și schimbul de bune practici. Apreciem, de asemenea, crearea locurilor de muncă, implicarea în comunitate, tinerii fermieri, femeile din agricultură.

Dezbatem alături de fermieri, autorități si companii conexe si găsim cele mai bune soluții pentru aceste momente de încercare, dar descoperim și oportunitățile pe care le pot avea, mai spus organizatorii

PRIA GALA FERMIERILOR DIN REPUBLICA MOLDOVA este un eveniment UNIC în Moldova, major pentru agricultură și o sărbătoare a tot ceea ce este minunat în agricultura moldoveană..

Cantina liceului unde s-au intoxicat 65 de elevi din Chișinău a fost închisă pentru verificări

Cantina Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, unde 65 de elevi s-au intoxicat, și-a sistat activitatea. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunță că a inițiat verificări, transmite IPN.

Până la finalizarea anchetei epidemiologice cantina și-a sistat activitatea. Potrivit ANSA, responsabilitatea privind siguranța alimentelor le revine, în exclusivitate, operatorilor din domeniul alimentar.

În context, instituția solicită agenților economici din domeniu să achiziționeze materia primă doar de la furnizorii de încredere, care dețin certificate de calitate sau certificatul sanitar-veterinar. De asemenea, este obligatoriu să respecte condițiile de igienă în blocurile alimentare, să respecte regimul termic de păstrare a materiei prime, în funcție de gradul de perisabilitate a acestora, precum și să respecte vecinătatea depozitării produselor, pentru a exclude contaminarea încrucișată.

Un angajat al Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău și 65 de elevi din clasele a X-XII-a s-au intoxicat cu alimente. Adultul, dar și 20 dintre elevi au fost internați la spital. Potrivit Ministerului Sănătății, starea copiilor și a angajatului liceului este satisfăcătoare, iar cea a elevului din reanimare este gravă, dar stabilă.

UIMITOR! Sectorul IT și-a triplat contribuția la PIB, iar Republica Moldova devine hub tehnologic global
Articolul anterior