Ciclonul care a lovit România aduce temperaturi scăzute în Republica Moldova

Ciclonul care s-a abătut asupra României nu va afecta și Republica Moldova, deoarece acesta s-a extins în partea de vest, fiind resimțit în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zonele montane. Trecerea acestui ciclon va aduce temperaturi scăzute în Republica Moldova și precipitații, a declarat Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), informează MOLDPRES.

După temperaturi de vară de +30 de grade Celsius, vremea se răcește brusc. Va fi aproape cu 15 grade Celsius mai frig, astfel încât maximele termic epe timp de zi vor oscila între +13 și 18 grade Celsius. Răcirea vremii este cauzată de trecerea unui ciclon care aduce o masă rece de aer, explică meteorologii.

Ne așteptăm să avem o vreme schimbătoare, am avut temperaturi destul de ridicate +30 de grade Celsius. În următoarele zile, vom avea o vreme destul de rece în legătură cu trecerea unui ciclon care va aduce o masă de aer mai rece și ne așteptăm ca această vreme rece să aducă și cantități de ploi. Cantitățile de ploi nu sunt atât de periculoase pentru că vor fi mai mult pe partea de nord și pe la hotarul țării noastre pentru că frontul acesta mai mult va afecta partea României cu precipitații însemnate de până la 70 de litri per metru pătrat”, a explicat Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteo al SHS.

Temperatura aerului va continua să scadă luni, 30 septembrie. Ziua va fi ploioasă, maximele termice vor oscila între +13..+18°C, noaptea se vor înregistra +8..+13°C.

În România a fost emis Cod galben și Cod portocaliu de ploi în mai multe județe din Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zone montane. Precipitațiile vor depăși 100 de litri pe metru pătrat. Autoritățile din Galați, județul cel mai puternic afectat de ultimele inundații, nu exclud inclusiv o evacuare preventivă a oamenilor.

Incident revoltător la Ciocana! O femeia a fost bătută în plină stradă de către soț. Aceasta a ajuns în stare gravă la spital

La data de 13 octombrie, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a recepționat de la IP „Serviciul național unic pentru apelurile de urgență 112”, la ora 15:17, un apel pentru acordarea asistenței medicale de urgență unei femei de 28 ani, pe motiv ,,agresată”, infoemează UNICA.MD, cu referire la Centrul Național de Asistență Urgență Prespitalicească.

Echipa de asistență medicală urgentă din cadrul SAMU Ciocana a ajuns în 7 minute la adresa indicată unde a depistat pacienta agresată în stradă de către soț. La interogare, femeia a spus că a fost lovită cu pumnii și picioarele. În timpul acordării asistenței medicale de urgență, soțul pacientei refuzând transportarea acesteia la spital a dat dovadă de un comportament neadecvat, devenind agresiv și a spart cu capul fereastra laterală a ambulanței.

Echipa de asistență medicală urgentă a solicitat ajutorul poliției care a sosit și a reținut agresorul. Organele de drept urmează să stabilească toate circumstanțele incidentului.

Pacienta în stare gravă a fost preluată de către altă echipă de asistență medicală urgentă și transportată la IMSP IMU și internată cu „Politraumatism. Traumă cranio-cerebrală. Comoție cerebrală. Fractură multiplă de coaste III-VII pe stânga. Contuzia țesuturilor moi a abdomenului, membrelor superioare și inferioare (13.10.2024)”.

IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească condamnă orice fel de acțiuni, care expun membrii echipelor AMU la riscuri în timpul deservirii solicitărilor. Vă comunicăm că în perioada lunilor ianuarie – octombrie 2024 au fost înregistrate peste 170 cazuri de agresiuni ale echipelor AMU, dintre care 144 verbale și 26 fizice.

În acest sens, IMSP CNAMUP condamnă orice act de agresiune și violență, asupra echipelor de asistență medicală urgentă, care sunt la datorie non-stop și îndeplinesc în situații dificile munca, activând cu profesionalism, devotament, empatie față de pacienți cu pericol eminent pentru sănătatea acestora, salvându-le viața.

Orașul Nisporeni a fost dotat cu tehnică modernă și echipamente pentru gestionarea deșeurilor

Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, a vizitat astăzi orașul Nisporeni, unde a participat la evenimentul dedicat dotării orașului cu tehnică modernă și echipamente destinate gestionării deșeurilor. Ministerul Mediului a alocat 1,5 milioane de lei pentru achiziționarea a aproximativ 1000 de tomberoane de diferite dimensiuni, precum și a unei autospeciale de compactare și transportare a deșeurilor. 

Începând cu luna aceasta, cetățenii din Nisporeni vor putea colecta deșeurile în mod separat, o inițiativă menită să contribuie la protecția mediului și la promovarea unui comportament responsabil în rândul cetățenilor.

Raionul Nisporeni, alături de raioanele Călărași și Ungheni, face parte din Regiunea de Management a Deșeurilor 5 (RMD 5), unde sunt înregistrate cele mai bune rezultate în cadrul proiectului național „Deșeuri solide în Republica Moldova”. 

Ministrul Mediului reiterează îndemnul către primari de a pregăti proiectele tehnice și documentația necesară pentru a aplica la finanțare din cadrul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului. Luna aceasta va fi lansat un nou apel în acest sens.

Au crescut exporturile de cireşe, mere şi prune pe piaţa europeană

Exporturile de cireșe moldovenești pe piața Uniunii Europene (UE) au crescut, în anul 2024, cu 1.200% sau de 12 ori, arată datele Asociației „Moldova Fruct”. Potrivit sursei, anul acesta ţara noastră a exportat 2.300 de tone de cireșe pe piața comunitară.

„Performanța reflectă faptul că de 12 ori mai multe cireșe moldovenești au ajuns pe mesele consumatorilor europeni într-un singur an. Fructul bun se cumpără repede. Dacă vindem în Europa, vindem oriunde în lume”,  a transmis „Moldova Fruct”, într-un comunicat.

Exporturile de mere, potrivit Asociaţiei „Moldova Fruct”, au crescut şi ele semnificativ, în ultimul an. Astfel, pe piața europeană au ajuns 21 de mii de tone de mere moldoveneşti.

De asemenea, prunele crescute în R. Moldova au înregistrat un real succes pe piața UE, datorită respectării standardelor de calitate, mai notează sursa.  

Rușii au lansat o serie de atacuri cu drone asupra Kievului
Articolul anterior
Lotul național de robotică a cucerit două medalii de aur la Olimpiada Mondială FIRST Global Challenge
Articolul următor