Ciclonul care s-a abătut asupra României nu va afecta și Republica Moldova, deoarece acesta s-a extins în partea de vest, fiind resimțit în Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zonele montane. Trecerea acestui ciclon va aduce temperaturi scăzute în Republica Moldova și precipitații, a declarat Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteo al Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), informează MOLDPRES.
După temperaturi de vară de +30 de grade Celsius, vremea se răcește brusc. Va fi aproape cu 15 grade Celsius mai frig, astfel încât maximele termic epe timp de zi vor oscila între +13 și 18 grade Celsius. Răcirea vremii este cauzată de trecerea unui ciclon care aduce o masă rece de aer, explică meteorologii.
„Ne așteptăm să avem o vreme schimbătoare, am avut temperaturi destul de ridicate +30 de grade Celsius. În următoarele zile, vom avea o vreme destul de rece în legătură cu trecerea unui ciclon care va aduce o masă de aer mai rece și ne așteptăm ca această vreme rece să aducă și cantități de ploi. Cantitățile de ploi nu sunt atât de periculoase pentru că vor fi mai mult pe partea de nord și pe la hotarul țării noastre pentru că frontul acesta mai mult va afecta partea României cu precipitații însemnate de până la 70 de litri per metru pătrat”, a explicat Ghenadie Roșca, șeful Direcției prognoze meteo al SHS.
Temperatura aerului va continua să scadă luni, 30 septembrie. Ziua va fi ploioasă, maximele termice vor oscila între +13..+18°C, noaptea se vor înregistra +8..+13°C.
În România a fost emis Cod galben și Cod portocaliu de ploi în mai multe județe din Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și zone montane. Precipitațiile vor depăși 100 de litri pe metru pătrat. Autoritățile din Galați, județul cel mai puternic afectat de ultimele inundații, nu exclud inclusiv o evacuare preventivă a oamenilor.