Cinci copii, cu vârste cuprinse între 8 și 17 ani, au murit într-un accident violent, în New York, după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un copac și apoi a luat foc, potrivit New York Post.
Mașina era condusă de un adolescent de 16 ani, care, la un moment dat, a pierdut controlul volanului, s-a izbit violent de un copac și a luat foc. Toți copiii din mașină erau rude și se îndreptau spre casă.
În urma impactului devastator, au murit șoferul de 16 ani, alți trei băieți și o fată, au declarat autoritățile.
Singurul supraviețuitor al accidentului este un copil de 9 ani, care a reușit să iasă singur din mașină, fiind transportat ulterior la Centrul Medical Westchester pentru îngrijiri medicale. Micuțul era în stare stabilă.
Este posibil ca șoferul să fi adormit la volan, conform informațiilor din presă.
„Șase copii se aflau în mașină, însă doar unul a supraviețuit. Durerea pe care o simțim nu poate fi exprimată în cuvinte. Nu am vrea să se întâmple asta nimănu”, a spus Billips, unul dintre tați.
Polițiștii fac cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la producerea acestui accident.
Află ce evenimente sunt planificate în luna mai
Gală de operă și balet „DE ZIUA EUROPEI”
Cu ocazia celebrării „Zilei Europei”, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” va prezenta un Concert „Gala de Operă și Balet” susținut de soliști de operă și balet, corul și orchestra teatrului, sub bagheta dirijorului Denis Ceaușov. În program vor răsuna momente muzicale, creații din repertoriul compozitorilor clasici mondiali.
Când? 5 mai, ora 18:00
Unde? Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”
HAMLET este una din cele mai mari piese de teatru din toate timpurile, și poartă trena destinului, dezvăluind o crimă prin trădare de dragul bogăției și puterii.
Vino la aniversarea actorului și comediantului Gheorghe Urschi, care împlinește 75 de ani. În cadrul spectacolului de aniversare vor fi prezentate momente celebre din cariera sa, scheciuri și povestiri amuzante, iar spectatorii vor avea ocazia să se bucure de talentul și umorul inegalabil al lui Gheorghe Urschi.
Toți iubitorii de muzică rock și metal, care vor să se bucure de un spectacol deosebit, într-o atmosferă incendiară, atunci HARMASAR va poftește la un boț de gălăgie!
O producție teatrală de neratat! Veniți să vedeți un spectacol profund și emoționant, despre corupție și ambiție într-o societate aflată în plină transformare.
Пегий пёс, бегущий краем моря (Câine căluș, care aleargă de-a lungul mării)
Cu o poveste universală despre viață și moarte, spectacolul Пегий пёс, бегущий краем моря te va surprinde prin profunzimea și sensibilitatea sa, prin limbajul poetic și metaforic care îți va dezvălui o lume de emoții și sentimente puternice.
„ЛАБИРИНТ ЧУДЕС” Современный шоу-спектакль для всей семьи
„Labirintul miracolelor” este un nou spectacol interactiv, aventurile așteaptă la fiecare pas. Vino împreună cu copii și începeți o aventură memorabilă!
Circul ”Panda și Elefant” vine la Chișinău cu un program exclusivist. Acrobați de talie mondială, show cu lasere și lumini, clovni, animăluțe vesele și multe alte surprize.
„Осторожно, Фиксики!” este un spectacol pentru copii inspirat din celebrul serial de televiziune „Фиксики”. Copiii vor avea ocazia să se bucure de aventurile amuzante și educative ale micilor personaje „Фиксики”, care explorează lumea științei și tehnologiei. Nu ratați această ocazie de a vă distra alături de copiii voștri și de a învăța împreună cu ei!
Piesa „Titanic, Vals” spune povestea tragică a unei iubiri neîmplinite și a unui tânăr ofițer de pe vaporul Titanic, care își îndeplinește cu devotament și eroism datoria chiar și în cele mai grele momente. Nu ratați această ocazie de a vă bucura de o piesă clasică a teatrului românesc.
O activitate de a te relaxa creativ cu familia ta! La atelierul de ceramică vom împărtăși o atmosferă plăcută, zâmbete și bucurie de creativitate, un cuvânt bun, mâini pricepute, precum ceai, cafea și dulciuri!
Iar pentru cei ce preferă să-și planifice din timp weekend-ul venim cu o recomandare specială. Vino să ne conectăm cu trecutul și natura alături de Subcarpați, în cadrul unui concert LIVE incredibil.
Hai pe 20 mai, începând cu ora 20:00, la Grădina Botanică, să descoperim cine suntem și de unde venim!
Biletele sunt disponibile pe iTicket, deci nu mai aștepta și achiziționează-ți acum! Apropo, pentru tine și gașca de prieteni avem și o oferta! Ia acum 5 bilete la preț de 4!
Îți mulțumim pentru că ai citit recomandările noastre de evenimente și sperăm că ai găsit ceva care să te inspire pentru weekendul ce vine. Pentru a afla mai multe detalii despre evenimentele prezentate și pentru a cumpăra bilete, vizitează site-ul iTicket.md sau blogul iTicket unde poți afla și mai multe detalii interesante.
Gata cu certificatele de constatare a virginităţii emise la cererea persoanelor fizice, peste Prut
Certificatele de constatare a virginităţii emise la cererea persoanelor fizic au fost eliminate oficial în România, în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Justiţiei, publicat în Monitorul Oficial, scrie news.ro.
”Astfel, examinarea genitală pentru constatarea virginităţii se mai poate efectua doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor, şi nu la cererea persoanelor fizice, aşa cum s-a întâmplat până de curând. Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste – considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii o încălcare a drepturilor omului – printr-o campanie socială naţională de eliminare legislativă a acestor certificări. #DeNetestat a atras peste 40.000 de semnături, în urma petiţiei online demarate, şi a generat un puternic impact mediatic, la nivel naţional şi internaţional, fiind premiată, totodată, cu mai multe premii internaţionale”, potrivit unui comunicat al agenţiei de creaţie DDB România care, în parteneriat cu Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), a lansat campania socială DeNetestat, vizând eliminarea acestor teste.
Până în prezent, în unităţile de medicină legală din România se puteau face două tipuri de teste de verificare a virginităţii femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală şi cele realizate la cerere, de către părinţi – în special, de către taţi. În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităţilor aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Examenele au fost realizate în diverse unităţi de medicină legală din ţară, din toate judeţele.
Considerată o procedură intruzivă, care poate genera efecte fizice şi psihologice nefaste asupra femeilor, practica testării virginităţii în rândul femeilor, la cererea unor persoane fizice, a fost eliminată oficial, în urma ordinului comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Justiţiei, publicat marţi, în Monitorul Oficial.
Ordinul de eliminare a testelor de virginitate vizează modificarea “Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale”, conţinute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact asupra psihicului femeilor.
”Prin acest ordin este eliminată practica testării virginităţii femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă, prin examinarea integrităţii himenale, a constatării stării de virginitate, precum şi a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate. e acum, testele de certificare a virginităţii, în cazul femeilor, se vor putea realiza numai în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităţilor. Totodată, vor fi posibile doar stabilirea capacităţii sexuale, a vârstei, conformaţiei sau dezvoltării fizice a unei persoane, precum şi constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naştere, lăuzie”, se arată în comunicat.
În iunie 2022, agenţia de creaţie DDB România, membră a thegroup, în parteneriat cu Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (V.I.F.), au tras un semnal de alarmă asupra existenţei acestui tip de testare medico-legală abuzivă şi traumatizantă, la care puteau fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginităţii.
Printr-o paralelă între examenul maturităţii (examenul de BAC) şi examenul de verificare a virginităţii, supranumit şi „examenul cu două degete”, care încă se mai practica, în momentul respectiv, în unităţile de medicină legală din România, a fost lansată campania socială DeNetestat, proiect realizat pro bono, care şi-a propus să elimine legislativ aceste teste de virginitate, considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) o încălcare a drepturilor umane. Potrivit OMS, nu există dovezi ştiinţifice că metoda poate dovedi dacă o femeie ori o tânără a avut sau nu act sexual vaginal. Medical vorbind, inspecţia himenului are o precizie mai mică de 10% în ceea ce priveşte determinarea virginităţii în cazul fetelor şi femeilor examinate. Aşadar, testul este practic inutil, iar procedura poate provoaca traume celor examinate.
Campania #DeNetestat a constat într-un film emoționan în care protagonista este o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC. În cadrul filmului, tânăra povesteşte despre anxietatea cu care se confruntă deseori, înaintea examenelor pe care urmează să le susţină.
Subiectul campaniei a fost lansat în dezbatere pe agenda publică, în vara lui 2022, şi a fost urmat de o petiţie online de eliminare a acestor examinări, adresată Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Medicină Legală. Peste 40.000 de semnături au fost colectate în cadrul acestei petiţii, desfăşurate pe platforma organizaţiei non-guvernamentale Campaniamea.Declic.ro, în doar o săptămână de la lansarea campaniei. Totodată, la nici o săptămână de la lansarea proiectului, Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din Bucureşti (INML) a anunţat că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă.
Cum să îi încurajăm pe copii să lase telefonul deoparte și să doarmă suficiente ore pe noapte
Mulţi copii petrec destul timp cu telefonul şi îşi neglijează somnul. Deși poate fi ușor ignorat sau trecut cu vederea în rutina noastră zilnică, nu poate fi subestimat impactul pe care îl are somnul îl are asupra sănătății noastre mentale și fizice. Insomnia și alte tulburări de somn pot fi cauzate de o varietate de factori, cum ar fi stresul, anxietatea, un program de lucru aglomerat sau o dietă necorespunzătoare.
Cu toate acestea, o rutină zilnică și respectarea unui program de somn de minim 8 ore pe noapte, poate aduce multe beneficii pentru sănătatea noastră, spun specialiștii, scrie clicksanatate.ro.
Potrivit profesorului internațional de yoga Dana Țupa, fondatoarea PURNA Yoga – prima școală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance din Statele Unite, educația cu privire la somn și importanța lui ar trebui să fie discutată frecvent în școli și în familie.
“Copiii și adolescenții sunt adesea privați de somn din cauza programelor lor încărcate dar și a tentațiilor tehnologiei moderne. Învățarea despre cum să-și organizeze timpul și să-și stabilească o rutină de somn sănătoasă, îi poate ajuta să își mențină sănătatea fizică și mentală pe termen lung. Un program regulat de somn poate ajuta la stabilizarea ritmului circadian al corpului, care reglează momentele de veghe și somn. Dacă nu respectăm un program regulat de somn, ne putem confrunta cu tulburări de somn, precum insomnie, apnee în somn sau sindromul picioarelor neliniștite. Aceste tulburări de somn pot afecta nu numai sănătatea noastră fizică, ci și performanța noastră cognitivă, emoțională și socială”, declară cunoscutul profesor de yoga. În plus, specialistul consideră că o rutină regulată de somn poate ajuta și la reglarea nivelurilor de hormoni care, influențează apetitul și nivelul de stres. Prin respectarea unei rutine de somn, putem reduce nivelul de stres și crește nivelul de energie și concentrare, somnul adecvat putând avea un impact pozitiv asupra sistemului imunitar, iar persoanele care dorm suficient fiind mai puțin susceptibile la boli și infecții.
8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii
1. Creează o rutină zilnică de somn: “În primul rând, este important să îi învățăm pe copii și adolescenți să își creeze o rutină zilnică de somn. Stabilește o oră fixă de culcare și de trezire, și încurajează-i să își urmeze programul în fiecare zi, inclusiv în weekend sau în vacanță. Aceasta va ajuta organismul lor să se obișnuiască cu un program regulat de somn și le va îmbunătăți calitatea somnului”, explică profesorul de yoga Dana Țupa.
2. Creează un spațiu de dormit liniștit: “Asigură-te că adolescentul sau copilul tău are un spațiu de dormit liniștit și confortabil. Încurajează-l să își personalizeze camera astfel încât să se simtă confortabil și relaxat. De asemenea, este important să se evite sursele de lumină și zgomot, și să se mențină o temperatură confortabilă în cameră”, declară specialistul..
3. Încurajează activitățile fizice și relaxarea: „Activitățile fizice regulate și relaxarea pot contribui la un somn mai bun. Încurajează copiii și adolescenții să facă exerciții fizice în timpul zilei, dar evită exercițiile intense înainte de culcare. Acestea pot fi făcute împreună cu părinții seara, reprezentând și un moment de conectare, de activitate făcută în familie. De asemenea, îi poți încuraja să facă tehnici de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau respirația profundă, înainte de culcare”, spune Dana Țupa.
4. Evită expunerea la ecrane înainte de culcare: “Telefonul, tableta, televizorul sau calculatorul pot interfera cu somnul și pot perturba ritmul circadian al organismului. Încurajează copiii și adolescenții să evite utilizarea ecranelor, cel puțin o oră înainte de culcare. În loc de aceasta, poți încuraja lectura unei cărți, ascultarea unei muzici relaxante sau practicarea unei tehnici de relaxare”, continuă specialistul.
5. Folosește întunericul pentru a produce hormonul somnului. Întunericul complet este esențial pentru a produce melatonina, hormonul responsabil de reglarea ritmului circadian și somnului. De aceea, este important să creăm un mediu cât mai întunecat în camera noastră înainte de a ne culca. Deși pare tentant să lăsăm o lumină aprinsă sau să folosim dispozitive luminoase în timpul nopții, acestea pot interfera cu producția naturală de melatonină a corpului nostru. “Expunerea la lumină înainte de culcare poate suprima producția de melatonină și poate întârzia somnul. Prin urmare, este recomandat să facem întuneric total în camera noastră, ajutând astfel la creșterea producției de melatonină, facilitând adormirea și menținerea somnului continuu, pe parcursul nopții. Este recomandat să evităm dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare, să păstrăm o temperatură confortabilă în cameră și să reducem zgomotul și lumina cât mai mult posibil. În final, dormitul în întuneric complet poate fi una dintre cele mai eficiente și simple metode pentru a îmbunătăți calitatea somnului și a reduce riscul unor probleme de sănătate legate de somn precum insomnia sau somnul agitat”, explică profesorul de yoga Dana Țupa.
6. Îmbunătățirea obiceiurilor de somn ale copiilor prin exemplul părinților. Este adevărat că modelele de comportament ale părinților sunt puternice și pot influența obiceiurile copiilor. Prin urmare, este important ca părinții să fie conștienți de propriile lor obiceiuri de somn și să încerce să le îmbunătățească, înainte de a le impune copiilor lor. “În loc să impună reguli și să aplice consecințe, părinții ar putea să discute cu copiii lor despre importanța unui somn regulat și să le demonstreze prin propriul exemplu cum să își mențină un program de somn sănătos. De asemenea, ar putea să își implice copiii în stabilirea unui program de somn, pentru a le oferi o ocazie de a lua decizii și de a se simți implicați. În cele din urmă, este important să înțelegem că somnul este o nevoie fiziologică esențială și că îmbunătățirea obiceiurilor de somn poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și stării de bine a copiilor noștri”, conchide profesorul internațional de yoga Dana Țupa.