Cinci localități din țară intră în carantină strictă, din cauza numărului crescut de infectați

În raionul Ocnița se constată o creștere alarmantă a numărului de infectați cu noul coronavirus. Pentru a reduce răspândirea virusului, autoritățile au introdus un regim de carantină strictă pentru câteva localități din raion.

În raionul Ocnița, din totalul de 450 de cazuri pozitive de la începutul anului, 305 cazuri au fost înregistrate în luna februarie.

Totodată, timp de o săptămână, în perioada 15-21 februarie, în localitățile raionului s-a înregistrat o creștere a morbidității cu peste 85%.

Comisia teritorială extraordinară de sănătate publică Ocnița a luat decizia de a introduce Cod roșu de alertă pentru 5 localități din raion unde sunt înregistrate între 14 și 48 de cazuri active.

Totodată, în cele cinci localități – Lencăuți, Gîrbova, Bîrlădeni, Verejeni și Sauca, instituțiile școlare și preșcolare își sistează activitatea, la fel ca și celelalte instituții publice din localități și piețe agricole sau comerciale, cu excepția farmaciilor, Centrelor de Sănătate sau a Oficiilor Medicilor de Familie și unităților comerciale alimentare, pentru o perioadă de 14 zile, 23 februarie – 9 martie.

Elevii din cele cinci localități care studiază la cele două licee din orașul Ocnița, „Mihail Sadoveanu” și „Georghe Biruitorul” își vor desfășura orele în regim online până pe 4 martie.

Secția de terapie din cadrul Spitalului raional Ocnița va fi reprofilată în una pentru pacienții cu Covid-19.

Tot din 23 februarie, pe un termen de 14 zile își sistează activitatea Școala Sportivă, Casa de Creație, Școala de Arte și cercurile artistice ale copiilor de pe lângă Casa de Cultură din orașul Ocnița.

Instituțiile preșcolare din centrul raional la fel își sistează activitatea până pe 9 martie.

Conform deciziei, piețele comerciale și agricole din orașele Ocnița și Otaci, dar și din toate localitățile raionului, la fel, vor fi închise până pe 9 martie, cu posibilitatea de prelungire a termenului.

Activitatea transportului urban de călători în orașul Ocnița rămâne sistată până la 4 martie.

Un adolescent care și-ar fi satisfăcut poftele sexuale cu bunica sa riscă șase ani de închisoare

Procuratura informează despre finalizarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale de învinuire a unui tânăr de 18 ani, de comiterea infracțiunii de „viol, adică actul sexual neconsimțit, comis cu bună știință asupra unui membru de familie” (art. 171 alin. (2) lit. c) Cod penal), informează unica.md cu referire la un comunicat al Procuraturii Generale

Reieșind din actul de învinuire, la 28 decembrie 2023, în jurul orei 18:00, învinuitul, urmărind scopul satisfacerii poftei sexuale, a pătruns abuziv în locuinţa bunicii sale, amplasată într-un sat din centrul țării. Acolo, a imobilizat-o prin legarea membrelor superioare și a gurii şi profitând de imposibilitatea acesteia de a se apăra din cauza vârstei înaintate, a întreţinut cu ea acte și rapoarte sexuale neconsimțite.

Acesta și-a recunoscut integral vinovăția în comiterea infracțiunii.

În privinţa învinuitului a fost aleasă măsura preventivă obligarea de a nu părăsi țara pe un termen de 60 zile. Dacă acesta va fi recunoscut vinovat, el riscă o pedeapsă maximă de până la 6 ani de închisoare.

Preşedintele Columbiei interzice coridele

Președintele columbian Gustavo Petro a promulgat luni o lege care interzice coridele în țară, marcând astfel sfârșitul unei practici care era recunoscută de Constituție ca făcând parte din cultura națională, potrivit agenției AFP citate de g4media.ro.

În fața unei mulțimi adunate în arena de tauri din centrul orașului Bogota, redenumită Plaza Cultural La Santamaria, Gustavo Petro a sărbătorit adoptarea acestei legi, denumită „No more Olé”, menită să pună capăt, potrivit lui Petro, „dreptului de a ucide” animale ca formă de divertisment.

„Cultura, și cu atât mai puțin justiția, nu poate spune că este o cultură să ucizi ființe simțitoare, ființe vii, de plăcere”, a declarat Petro, referindu-se la o decizie a Curții Constituționale din 2018 care a permis luptele cu tauri în orașele și satele cu tradiție taurină.

Columbia se alătură astfel listei țărilor sud-americane care interzic coridele, precum Brazilia, Chile, Argentina, Uruguay și Guatemala.

În Ecuador, Franța, Mexic, Peru, Portugalia, Spania și Venezuela se organizează încă lupte cu tauri.

Se modifică regulile de intrare în Israel

Începând cu data de  1 august curent, Statul Israel modifică regulile de intrare pe teritoriul său pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv cetățenii Republicii Moldova, scrie stiripesurse.md.

Astfel, Statul Israel pune în aplicare sistemul ETA-IL https://israel-entry.piba.gov.il/ de verificare prealabilă și pre aprobare a intrării și șederii în Israel a cetățenilor străini. Până la 1 august,  sistemul are caracter pilot, iar odată cu prima zi a lunii august, va funcționa ca sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini care doresc să viziteze Statul Israel cu diverse scopuri.

Potrivit autorităților israeliene, cetățenii străini ai statelor cu regim fără de viză nu vor putea intra pe teritoriul Statului Israel fără aprobarea prealabilă prin sistemul ETA-IL. Cetățenii străini care aplică prin acest sistem în luna iulie, perioadă pilot a sistemului, primesc aprobarea ce va rămâne valabilă timp de doi ani de zile.

În perioada proiectului pilot, adică până la data de 1 august, aplicarea pentru intrarea în Statul Israel este gratuită, iar după – verificarea prealabilă în scopul aprobării intrării pe teritoriul Statului Israel va costa 25 de NIS, aproximativ 120 de lei moldovenești.

Expoziție uimitoare de 4.000 de Mărțișoare inedite la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Articolul anterior
În atenția cetățenilor care călătoresc: la intrarea în Republica Moldova NU este solicitat rezultatul negativ al testului Covid-19
Articolul următor