Cinci posturi de televiziune din țară, avertizate pentru ținuta lingvistică în programele de știri și dezbateri

Mai multe posturi de televiziune din R. Moldova au fost avertizate public de către Consiliul Audiovizualului (CA). Este vorba despre posturile „Moldova 1”, „Prime”, „N4”, „RTR Moldova” și „NTV Moldova”, scrie deschide.md.

Potrivit CA, serviciile media audiovizuale de televiziune au încălcat prevederile art. 19 alin. (2) din Codul serviciilor media audiovizuale. Mai exact, furnizorii nu au respectat normele ortografice, ortoepice, morfologice și sintactice ale limbii române și ale celorlalte limbi de difuzare în cadrul programelor audiovizuale.

Monitorizarea posturilor TV privind ținuta lingvistică sub aspectul corectitudinii exprimării a avut loc în colaborare cu Viorica Molea, conferențiar universitar, dr. hab. în filologie. Obiectul monitorizării a constituit exprimarea orală a jurnaliștilor în cadrul emisiunilor: buletine de știri, talk-show-uri politice, programe de divertisment, în perioada iulie-august 2022. Erorile atestate au fost grupate în conformitate cu cele cinci norme de bază ale limbii române: fonologică, lexico-semantică, morfologică, sintagmatică sau sintactică și stilistico-funcțională.

Viorica Molea, conferențiar universitar, dr. hab. în filologie, după prezentarea rapoartelor de monitorizare, a formulat următoarele concluzii: „Putem spune că situația limbii române nu este de invidiat, dar nici nu reprezintă o catastrofă. Vreau să menționez că, în comparație cu două decenii în urmă, în anumite privințe, chiar s-a îmbunătățit mult. Este vorba de dicția prezentatorilor, a moderatorilor, de vocabularul mult mai bogat, de prezența de spirit a multora dintre ei în situații neprevăzute. Este de la sine înțeles că în emisiunile în direct și consumul de energie este considerabil mai mare, și riscul de a produce mesaje confuze, cu dezacorduri este iminent. Totuși, nimeni nu-i absolvă  pe cei responsabili de emisiuni de erorile comise, întrucât anume ei propagă, în cea mai mare parte, limba română standard, normată, pe care trebuie s-o vorbească majoritatea oamenilor. 

O concluzie care stă la suprafață ar fi că în emisiunile elaborate, pregătite minuțios de redactori, editori, se atestă mai puține greșeli, dar și acestea sunt de gravitate mică și medie, pe când în cadrul emisiunilor în direct (live) frecvența diverselor erori este mult mai mare. Totodată, în acest caz, sunt atestate mai multe greșeli gramaticale și stilistice, care, deseori, denaturează mesajul și-l fac ininteligibil.

Monitorizarea calității limbii române în textul, discursul media (rostit sau scris) ar avea mai mult de câștigat, dacă s-ar efectua cu regularitate, nu sporadic, să zicem, o dată la trei luni sau chiar o dată pe lună. S-ar forma niște deprinderi (forțate, la început, dar temeinice cu timpul) de a elabora în detaliu fiecare emisiune și nu prea ar fi loc de improvizări”.  

La rândul său, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a menționat că prin astfel de monitorizări vor trece toți furnizorii de servicii media audiovizuale TV. A doua parte a raportului va fi prezentată în luna noiembrie 2022 – este vorba de alte șase posturi de televiziune. Aceste monitorizări vor continua și în anul 2023, pentru a spori gradul de responsabilizare a jurnaliștilor care activează în domeniu.

Membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Turea, și-a exprimat opinia pe marginea datelor monitorizării: „Cuvântul rămâne a fi principalul instrument al gândirii și, atunci când nu te exprimi corect, nici gândirea nu este corectă. Este cu atât mai grav cu cât aceste erori țin de  cei care ar trebui să fie un etalon al exprimării corecte și al gândirii corecte. Având un auditoriu foarte larg –  nici profesorul de la catedră nu are acest auditoriu pe care îl au televiziunile noastre – mă pune în gardă lipsa de calificare a unor jurnaliști”.

Astfel, Consiliul Audiovizualului a avertizat public serviciile media audiovizuale de televiziune „Moldova 1”, „Prime”, „N4”, „RTR Moldova” și „NTV Moldova”.

Polițiștii din Brigada cu Destinație Specială Fulger și-au comemorat astăzi camarazii căzuți la datorie

Astăzi, polițiștii din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială Fulger a IGP și-au comemorat primii camarazi căzuți la datorie pe câmpul de luptă de pe Nistru din anii 1991-1992, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Polițiștii au cinstit în tăcere memoria colegilor și au depus jerbe de flori la morminte.

La 13 decembrie 1991, 4 polițiști ai Brigăzii cu destinație specială ”Fulger” Gheorghe Cașu (21 de ani), Ghenadie Iablocichin (26 de ani), Valentin Mereniuc (24 de ani) Mihail Arnaut (21 de ani) aflați în exercițiul misiunii, s-au deplasat lângă satul Lunga, raionul Dubăsari, pentru a acorda sprijin colegilor. În cadrul operațiunii polițiștii au fost uciși.

Prin Decret Prezidenţial, polițiștii au fost decorați post-mortem cu Ordinul „Ștefan cel Mare”.
Prin gestul de astăzi, angajații poliției şi-au manifestat solidaritatea faţă de familiile eroilor poliţişti şi au adus un omagiu celor care nu mai sunt alături de noi, dar care au rămas în memoria noastră.

Cinste și onoare eternă eroilor căzuți la datorie!

Moldovagaz a finalizat achiziția gazelor pentru sezonul de încălzire 2024-2025

SA „Moldovagaz” a finalizat în proporție de 100% achiziția volumelor gazelor naturale, necesare pentru întregul sezon de încălzire octombrie 2024-martie 2025 pentru malul drept al Nistrului, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procedura de procurare a fost inițiată în luna iulie curent, și încheiată cu succes la data de 12 decembrie 2025. Per total sunt procurate gaze naturale în cantitate de 7 952 196 MWh, sau estimativ 747,9 milioane m3. Prețul mediu ponderat de procurare este de 47,88 EUR/MWh, ceea ce constituie aproximativ 509,15 EUR/1000 m3, sau circa 9 842,89 MDL/1000 m3, cu livrarea până la Punctul Virtual de Tranzicționare (PVT) al Republicii Moldova.

Cantitatea de bază a gazelor în mărime de 7 443 773 MWh (circa 700,1 milioane m3) a fost achiziționată pe platforma de tranzacționare SRL „Bursa Română de Mărfuri (Romanian Commodities Exchange) Est” în perioada august – decembrie 2024, inclusiv:

– pe piața GasForward (31 tranzacții) 7 184 259 MWh (circa 675,6 milioane m3);

– pe piața SPOT (142 loturi) 259 514 MWh (circa 24,5 milioane m3).

Restul volumelor de gaze naturale de 508 423 MWh (circa 47,8 milioane m3) este procurată de la SA „Energocom”, în baza Hotărârii de Guvern nr. 365/2024 cu privire la aprobarea obligației de stocare a gazelor naturale.

”Primul colind în trei!” În pragul sărbătorilor, Dianna Rotaru a lansat un emoționant videoclip alături de familia ei

Îndrăgita interpretă de la noi Dianna Rotaru a lansat un superb colind, iar în videoclipul emoționant artista apare alături de soț și fiica lor, Elimia, dar și bunica micuței, căreia îi poartă numele, informează unica.md.

Lansarea acestui colind, în pragul sărbătorilor, este un moment memorabil pentru familia interpretei, mai ales că soțul ei poartă numele Rareș Crăciun.

“Prima colinda în 3 și a 2 apariție a bebelinei în videoclip. Am filmat chiar pe 3 decembrie, cadou de ziua ei. Am filmat la Cabana lui Rareș din Maramureș. Bebelina a fost cuminte tare și nu a plâns deloc. Și da, în premieră apare și bunica Emilia, numele careia îi poarta bebelina; Laura Emilia”

Vă invităm să ascultați acest superb colind, iar dacă v-a plăcut, nu ezitați să lăsați o apreciere.

Dianna Rotaru și soțul ei Rareș Crăciun respectă cu sfințenie tradițiile. La botezul fiicei lor, cei doi au respectat obiceiurile, au pregătit totul în stil tradițional, iar toți invitații au purtat costume tradiționale maramureșene.

Marea Britanie are un nou premier
Articolul anterior
O tânăra din Capitală, la un pas să ajungă sub roțile unei mașini după ce a fost lovită cu piciorul de un băiat. S-a întâmplat chiar la semafor
Articolul următor