Cinci posturi de televiziune din țară, avertizate pentru ținuta lingvistică în programele de știri și dezbateri

Mai multe posturi de televiziune din R. Moldova au fost avertizate public de către Consiliul Audiovizualului (CA). Este vorba despre posturile „Moldova 1”, „Prime”, „N4”, „RTR Moldova” și „NTV Moldova”, scrie deschide.md.

Potrivit CA, serviciile media audiovizuale de televiziune au încălcat prevederile art. 19 alin. (2) din Codul serviciilor media audiovizuale. Mai exact, furnizorii nu au respectat normele ortografice, ortoepice, morfologice și sintactice ale limbii române și ale celorlalte limbi de difuzare în cadrul programelor audiovizuale.

Monitorizarea posturilor TV privind ținuta lingvistică sub aspectul corectitudinii exprimării a avut loc în colaborare cu Viorica Molea, conferențiar universitar, dr. hab. în filologie. Obiectul monitorizării a constituit exprimarea orală a jurnaliștilor în cadrul emisiunilor: buletine de știri, talk-show-uri politice, programe de divertisment, în perioada iulie-august 2022. Erorile atestate au fost grupate în conformitate cu cele cinci norme de bază ale limbii române: fonologică, lexico-semantică, morfologică, sintagmatică sau sintactică și stilistico-funcțională.

Viorica Molea, conferențiar universitar, dr. hab. în filologie, după prezentarea rapoartelor de monitorizare, a formulat următoarele concluzii: „Putem spune că situația limbii române nu este de invidiat, dar nici nu reprezintă o catastrofă. Vreau să menționez că, în comparație cu două decenii în urmă, în anumite privințe, chiar s-a îmbunătățit mult. Este vorba de dicția prezentatorilor, a moderatorilor, de vocabularul mult mai bogat, de prezența de spirit a multora dintre ei în situații neprevăzute. Este de la sine înțeles că în emisiunile în direct și consumul de energie este considerabil mai mare, și riscul de a produce mesaje confuze, cu dezacorduri este iminent. Totuși, nimeni nu-i absolvă  pe cei responsabili de emisiuni de erorile comise, întrucât anume ei propagă, în cea mai mare parte, limba română standard, normată, pe care trebuie s-o vorbească majoritatea oamenilor. 

O concluzie care stă la suprafață ar fi că în emisiunile elaborate, pregătite minuțios de redactori, editori, se atestă mai puține greșeli, dar și acestea sunt de gravitate mică și medie, pe când în cadrul emisiunilor în direct (live) frecvența diverselor erori este mult mai mare. Totodată, în acest caz, sunt atestate mai multe greșeli gramaticale și stilistice, care, deseori, denaturează mesajul și-l fac ininteligibil.

Monitorizarea calității limbii române în textul, discursul media (rostit sau scris) ar avea mai mult de câștigat, dacă s-ar efectua cu regularitate, nu sporadic, să zicem, o dată la trei luni sau chiar o dată pe lună. S-ar forma niște deprinderi (forțate, la început, dar temeinice cu timpul) de a elabora în detaliu fiecare emisiune și nu prea ar fi loc de improvizări”.  

La rândul său, președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu, a menționat că prin astfel de monitorizări vor trece toți furnizorii de servicii media audiovizuale TV. A doua parte a raportului va fi prezentată în luna noiembrie 2022 – este vorba de alte șase posturi de televiziune. Aceste monitorizări vor continua și în anul 2023, pentru a spori gradul de responsabilizare a jurnaliștilor care activează în domeniu.

Membra Consiliului Audiovizualului, Larisa Turea, și-a exprimat opinia pe marginea datelor monitorizării: „Cuvântul rămâne a fi principalul instrument al gândirii și, atunci când nu te exprimi corect, nici gândirea nu este corectă. Este cu atât mai grav cu cât aceste erori țin de  cei care ar trebui să fie un etalon al exprimării corecte și al gândirii corecte. Având un auditoriu foarte larg –  nici profesorul de la catedră nu are acest auditoriu pe care îl au televiziunile noastre – mă pune în gardă lipsa de calificare a unor jurnaliști”.

Astfel, Consiliul Audiovizualului a avertizat public serviciile media audiovizuale de televiziune „Moldova 1”, „Prime”, „N4”, „RTR Moldova” și „NTV Moldova”.

Au fugit de mobilizare: Doi ruși au ajuns cu barca în Alaska

Paza de Coastă a SUA a reținut doi bărbați pe insula St. Lawrence, statul american Alaska. Ei plecaseră cu barca din Egvekinot, regiunea autonomă Ciukotka, și le-au spus celor care i-au găsit că „au fugit de armată”, scrie Alaska News Source.

Bărbații au fost găsiți de localnicii din satul Gambell, marți, 4 octombrie. Ei au informat polițiștii de frontieră despre descoperirea bărcii cu cei doi cetățeni străini.

Cazul a fost tratat foarte atent, având în vedere tensiunile dintre SUA și Rusia pe fondul războiului din Ucraina.

Un purtător de cuvânt al biroului senatorului Dan Sullivan a declarat că acesta a fost informat despre situație după ce a fost contactat de un lider comunal înalt din regiunea Strâmtorii Bering.

Bărbații au parcurs în jur de 300 de mile marine, peste 500 de kilometri pe mare.

Doi ruși care au fugit cu barca de mobilizare au ajuns în Alaska și au fost recuperați de Garda de Coastă a SUA

„Acești doi oameni care au venit din Rusia cu barca au fost reținuți la Gambell și sunt acum la Anchorage și tratați de autoritățile federale”, a spus guvernatorul Mike Dunleavy.

„Nu anticipăm un flux continuu de indivizi străini. Nu avem nicio indicație că se va întâmpla așa ceva”, a mai spus Dunleavy.

sursa

O mașină a explodat în centrul Moscovei. Două automobile sunt în flăcări

O mașină a explodat în apropierea Turnului Federației din Moscova. Joi seară, două mașini erau în flăcări în centrul Moscovei.

Martorii oculari spun că au auzit o explozie, după care au observat un bărbat care a fugit cu o canistră.

Turnul Federației este un complex de zgârie-nori din Moscova. Turnul a fost proiectat să fie atât cea mai înalta clădire din Europa cât și prima clădire europeană care să depășească 374 de metri.

Patriarhul Kirill a cerut clericilor din toată țara două zile de rugăciuni pentru sănătatea lui Putin

Patriarhul Kiril al Moscovei și al Rusiei i-a binecuvântat pe episcopi, clerici și credincioși să se roage pentru sănătatea președintelui rus Vladimir Putin.

Putin's Altar Boy'—Russian Orthodox Church Leader—Dropped From EU Sanctions

Într-un mesaj publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei, se spune că pe 7 octombrie, ziua în care Putin împlinește 70 de ani, Kirill face apel „să facă acasă rugăciune fierbinte pentru sănătatea șefului statului al Rusiei”.

Pe 8 octombrie, ziua sărbătorii Sfântului Serghie de Radonezh, cu binecuvântarea Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, bisericile vor asculta și o „petiție specială pentru sănătatea Președintelui Rusiei” și „proclamă mulți ani ” lui Vladimir Putin.

sursa

Marea Britanie are un nou premier
Articolul anterior
O tânăra din Capitală, la un pas să ajungă sub roțile unei mașini după ce a fost lovită cu piciorul de un băiat. S-a întâmplat chiar la semafor
Articolul următor