Cinci școli din raionul Sângerei au fost închise

Trei gimnazii și două școli-grădinițe din raionul Sângerei au fost închise. Consilierii raionali au votat pentru lichidarea acestor instituții de învățământ reieșind din numărul mic de elevi și profesori.

Președintele raionului Sângerei, Cristian Cainarian, afirmă că necesitatea închiderii instituțiilor de învățământ nu este din cauza altor condiții, decât din cauza numărului mic de copii, transmite Tvn.md.

„Este foarte urât și josnic, colegii din opoziție care prin populisme în continuare au vrut să țină prizonieri acești copii în școlile acestea mici unde este un deficit acut de cadre, unde un profesor predă la mai multe discipline, unde baza tehnico-materială este foarte slab dotată”, a declarat Cainarian.

Șeful adjunct OT Cancelaria de Stat Bălți, Igor Curca, a spus că Guvernul susține și motivează această decizie a consiliului raional prin a oferi cinci unități de transport noi, moderne, pentru deplasarea acestor copii în siguranță.

„O altă decizie importantă care urmează a fi aprobată și luată de Guvernul Republicii Moldova în susținerea părinților și a acestor copii, va fi oferită lunar o sumă de aproximativ 1000 de lei pentru fiecare părinte, pentru alimentarea copilului”, a spus Curca.

Fracțiunea PSRM nu a susținut acest proiect de decizie, iar reprezentații formațiunii au spus că prin închiderea instituțiilor de învățământ există riscul ca R. Moldova să dispară.

„Știți cum, se închide școala în sat, moare satul, în primul rând. În al doilea rând, înțeleg că acuma fost menționat că nu sunt condiții, că nu sunt copii, știți că sunt alte țări unde pentru un copil lucrează școala și vin toți profesorii predau la copil. Haideți azi închidem 5 școli, nu este exclus că peste un an se vor închide altele 5 și tot așa noi o să dispărem ca țară”, a declarat Carolina Cuznețova.

Printre instituțiile lichidate se numără școala din satul Petrovca, din comuna Alexăndreni, comuna Grigorăuca, satul Bobletici și din satul Alexeuca.

Colectivul  gimnaziului „ Mihai Dolgan” din satul Petrovca susține că instituția a fost capital reparată, iar închiderea acestuia nu este motivată.

„Dacă de la început, câțiva ani în urmă, unicul motiv era că nu aveam infrastructura necesară unei instituții de învățământ, s-au efectuat reparații capitale a acoperișului, a fațadei instituției, a sălii de sport, cazangerie nouă s-a construit, sistem de apă și de canalizare, veceu în interior. Problema cea mai mare este numărul de copii. La moment gimnaziul are 40 de copii, care vin din patru sate: Petrovca, Antonovca, Evghenevca și Vladimerovca”, a spus directoarea Gimnaziul „Mihai Dolgan”, din satul Petrovca, Natalia Chifiriuc.

Potrivit unui proiect de lege Ministerul Educației va oferi 1.000 de lei per elev părinților care vor accepta să își dea copiii la școli mai mari.

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoare cerebrală masivă

Mai mulți neurochirurgi din Chișinău și Bălți au salvat viața unui pacient diagnosticat cu tumoră intracerebrală masivă în emisfera cerebrală dreaptă.

Pacient cu o tumoare la creier, salvat de medicii din Chișinău și BălțiFoto: IMSP Spitalul Clinic Bălți

Potrivit responsabililor de la Spitalul Clinic Bălți, intervenția a fost dificilă, de complexitate majoră și deși operația a durat mai bine de trei ore, aceasta a decurs cu succes.

„Nu este pentru prima dată când neurochirurgii din alte instituții medicale colaborează cu doctorii de la Spitalul Clinic Bălți”, se arată în mesajul reprezentanților de la Spitalul Clinic Bălți.

Membrii echipei medicale care au realizat intervenția sunt: Viorel Găină, Dorin Bolduma, Constantin Deliu, medic anesteziolog-reanimatolog, Serghei Pcela, medic rezident Constantin Roznovan, asistenta medicală de operație, Dina Savca și asistenta medicală în anestezie și reanimare – Dina Arsenii.

Schimb de reguli înainte de marea finală Euro 2024. Anunțul făcut de UEFA

UEFA a anunţat o schimbare în regulamentul privind titlul de golgheter la Euro, chiar înainte de marea finală programată mâine, între Spania și Anglia, la Munchen.  Până acum, în istoria recentă, câștigătorul trofeului, în caz de egalitate de reuşite, era desemnat fotbalistul cu cele mai multe assisturi. La Euro 2024, premiul se va împărţi în caz că mai mulți jucători au înscris același număr de goluri, scrie adevărul.ro.

Înainte de ultimul meci de la Campionatul European din Germania, pe lângă trofeul suprem, în joc este şi titlul de golgheter al competiției. La acest moment, Dani Olmo, Harry Kane, Cody Gakpo, Jamal Musiala, Ivan Schranz şi Georges Mikautadze au înscris câte 3 goluri. Primii doi mai au şansa să își îmbunătățească zestrea, naționalele celorlalți fiind deja eliminate din competiție.

În trecut, UEFA acorda titlul de golgheter în caz de egalitate de reuşite fotbalistului cu cele mai multe asissturi la turneul final. A fost o regulă de care a beneficiat, spre exemplu, Cristiano Ronaldo, la Campionatul European din 2020, când a terminat la egalitate de goluri cu cehul Patrik Schick, scrie Eurosport.

Acum, dacă acest criteriu s-ar fi păstrat şi cei 6 jucători cu câte 3 goluri ar fi rămas la egalitate, „Gheata de Aur” a turneului final ar fi ajuns în posesia lui Dani Olmo, mijlocașul ofensiv al lui Luis de la Fuente reușind 3 pase decisive. Doar că forul continental a anunţat o schimbare de regulament, acest criteriu de departajare nemaifiind valabil. În măsura în care mai mulţi jucători au acelaşi număr de goluri marcate, titlul de golgheter la Euro 2024 se va împărți între ei.

Ministrul francez al sporturilor a înotat în Sena ca să arate că apa este curată pentru Jocurile Olimpice

Cu mai puţin de două săptămâni înainte de debutul Olimpiadei de la Paris, ministrul francez al sporturilor şi al Jocurilor Olimpice 2024, Amelie Oudea-Castera, a înotat sâmbătă dimineaţă în Sena, pentru a dovedi că apele fluviului care traversează capitala Franței corespund standardelor, informează AFP, citată de TVR Info.

Îmbrăcată într-un combinezon negru şi ochelari de înot, ministrul a plonjat în apă aproape de podul Invalides, în apropiere de podul Alexandre III, unde sunt programate anumite probe din cadrul Jocurilor Olimpice, conform postului francez de televiziune BFMTV.

Fosta jucătoare de tenis a fost însoţită în apele fluviului de portdrapelul Franţei pentru Jocurile Paralimpice, triatlonistul Alexis Hanquinquant.

„Mă gândesc la toată munca depusă de departamentele guvernamentale și de autoritățile locale în ultimii patru ani. Am spus că vom fi pregătiți și suntem pregătiți”, a spus Amelie Oudea-Castera.

Această ințiativă a ministrului francez al sportului a venit după ce autorităţile locale au anunţat vineri că apele Senei corespund standardelor pentru scăldat în „zece sau unsprezece zile din ultimele douăsprezece”.

Sena era prea poluată pe 16 iunie în ceea ce priveşte criteriile de autorizare a probelor de triatlon şi înot în ape deschise, potrivit rezultatelor analizelor publicate, cu o lună şi jumătate înainte de Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie – 11 august).

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a anunţat, luna trecută, că va înota după Ziua naţională a Franţei (14 iulie) în Sena, pentru a demonstra că apa fluviului nu reprezintă niciun pericol pentru sportivii participanţi la JO 2024.

Jocurile Olimpice de vară 2024 sunt programate în perioada 26 iulie-11 august, la Paris.

Moldovenii care au locuit timp de cinci ani în Germania pot solicita cetățenia acestei țări
Articolul anterior
Meteorologii au emis cod galben de caniculă în toată țara
Articolul următor