Cine a fost ales rectorul Universității Tehnice din Moldova

Profesorul universitar, doctorul habilitat, Viorel Bostan, a fost reales la 10 decembrie, curent, în funcția de rector al Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Bostan a reușit să acumuleze un scor de 575 de sufragii (89,42%) din numărul de 643 electori prezenţi la vot (din 713 înscrişi în liste), transmite Zdg.md.

Contacandidata sa, conferențiara universitară, Galina Marusic, a acumulat un scor de doar 62 de sufragii.

Potrivit UTM, Viorel Bostan, are Licența în „Matematică-mecanică” și Masterul în „Mecanică” la Universitatea din Bucureşti, Doctoratul în „Ştiinţe ale matematicii aplicate şi computaţionale” și o prodigioasă activitate ştiinţifico-didactică la Universitatea din Yowa, SUA, stagii ştiinţifice la FORD Motor Company, Detroit, SUA şi Hochschule Konstanz, Germania. 

În calitate de lector superior la Catedra matematică, conferențiar universitar, profesor universitar la Catedra automatica și tehnologii informaționale a ținut sute de prelegeri și seminare, inclusiv în limba engleză, din 2008 fiind și directorul Filierei Anglofone „Computer Science”.

În 2013, pentru ciclul de lucrări privind soluţiile tehnice utilizate în cadrul proiectării şi fabricării sistemelor de conversie a energiilor regenerabile a fost desemnat „Savantul Anului”. 

Potrivit regulamentului, pot fi aleşi în postul de rector al Universităţii candidaţii care deţin titluri ştiinţifice şi/sau ştiinţifico-didactice şi au experienţă de cel puţin 5 ani în învăţământul superior şi cercetare.

Funcţia de rector al Universităţii poate fi deţinută de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a câte 5 (cinci) ani fiecare. 

Rectorul Universităţii este ales de către adunarea generală a personalului titular ştiinţificodidactic, ştiinţific şi didactic şi a reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii şi în consiliile facultăţilor (adunarea generală a electorilor), cu votul majorităţii.

Cum arată rondurile și intersecțiile din Chișinău, decorate de sărbătoare și fără panouri publicitare
Articolul anterior
Inna Soțchi: Ce trebuie să știi înainte de a semna un contract de colectare și păstrare a celuleor stem în Moldova
Articolul următor
Alte articole interesante