Cine este noua figură-simbol a „operațiunii militare speciale” a lui Putin

Finanțatorul Grupului Wagner, Evgheni Prigojin, este prezentat drept o figură-simbol a „operațiunii militare speciale” rusești din Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, scrie hotnews.ro.

Prigojin a ținut un discurs de recrutare la 14 septembrie în care a anunțat că prizonierii ruși participă la război încă de la 1 iulie, când au contribuit la capturarea centralei termice Vuhlehirska.

Un blogger militar (milblogger) rus a remarcat că Prigojin folosește o metodă „stalinistă” care permite Kremlinului să evite să ordone o mobilizare generală care ar putea aprinde tensiuni sociale în societatea rusă.

Bloggerii militari au lăudat în mod constant succesul lui Prigojin în Ucraina și unii chiar au spus că acesta ar trebui să-l înlocuiască pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, pe care milbloggeri și experți de la Kremlin îl acuză pentru înfrângerea rusă din jurul regiunii Harkov.

Bloggerul și corespondentul militar rus Maksim Fomin (alias Vladlen Tatarsky) a afirmat că a vorbit cu Prigojin despre situația de la granița ruso-ucraineană după retragerea forțelor rusești din zonă.

Întâlnirea Prigojin-Fomin, dacă a avut loc, ar putea indica faptul că Kremlinul încearcă să răspundă plângerilor milblogerilor, care durează de luni de zile, potrivit cărora Ministerul rus al Apărării nu a auzit criticile lor care evidențiau ineficiența comandamentului superior rus.

Prigojin este un apropiat al lui Putin, iar relația sa în curs de dezvoltare cu milbloggeri ar putea ajuta la păstrarea sprijinului acestora pentru efortul de război al Kremlinului, în timp ce îl face țap ispășitor pe Shoigu pentru înfrângerea din regiunea Harkov.

Kremlinul și-a schimbat abordarea informațională, după cum ISW a mai spus anterior, pentru a răspunde solicitărilor „milbloggerilor și naționaliștilor ruși”, ceea ce sugerează că Putin încearcă să recâștige comunitatea critică a acestora, înstrăinată de eșecurile rusești.

Prigojin, cunoscut sub porecla de „bucătarul lui Putin”, este vizat de sancțiuni UE în legătură cu rolul său în „încălcări grave ale drepturilor omului”. El se află și pe lista de sancțiuni a Washingtonului. Soția și mama lui Prigojin, care dețin companii asociate cu acesta, sunt de asemenea pe lista de sancțiuni pregătită de UE.

FOTO! Unde s-a ascuns Putin. Imagini cu palatul în care a fugit de ochii lumii și de unde dă ordine

În timp ce Rusia este un câmp de luptă între armată și familiile tinerilor chemați la mobilizare, Vladimir Putin stă ascuns de ochii lumii. Nu este la Kremlin, așa cum ar fi de așteptat, ci într-un palat uriaș unde se odihnește, potrivit presei internaționale, scrie digi24.ro.

Despre proprietatea unde stă ascuns Vladimir Putin sunt foarte puține informații publice. Există doar câteva fotografii care arată o clădire uriașă, pe care presa străină a numit-o palat, cu multe dormitoare cu o curte imensă. Casa se află la jumătatea distanței dintre Moscova și Sankt Petersburg, pe malul Lacului Valdai. Clădirea este definiția luxului. Dispune de un spa cu trei etaje, piscină, precum și un salon de înfrumusețare personal.

Potrivit Fundației Anticorupție, înființată de activistul rus Alexei Navalnîi, casa aceasta este locul favorit al lui Putin. Din alte informații furnizate publicului de aceeași sursă, se pare că locuința de lux nu este deținută în totalitate de președintele Rusiei, ci parțial ar fi și pe numele miliardarului Iuri Covalciuc, cunoscut drept bancherul personal al lui Putin.

O jurnalistă independentă, Farida Rustamova, susține că a aflat că Vladimir Putin intenționează să petreacă aici mai multe zile și că ar fi preînregistrat mai multe videoclipuri care vor fi lansate public. Încearcă în acest fel președintele Rusiei să mascheze lipsa din fața publicului.

Aceeași sursă spune că președintele și-a odihnit „trupul și sufletul” la complexul de lux.

Rusia l-a expulzat pe consulul Japoniei la Vladivostok. Ce informații ”secrete” ar fi divulgat diplomatul

Agenția de securitate a Rusiei (FSB) a anunțat luni, 26 septembrie, că a reținut un consul japonez în orașul-port Vladivostok, pentru presupus spionaj și i-a ordonat să părăsească țara, au declarat agențiile de presă ruse, scrie ziare.com.

FSB a declarat că consulul a fost declarat persona non grata după ce a fost prins „în flagrant” primind informații secrete despre efectul sancțiunilor occidentale asupra situației economice din Extremul Orient al Rusiei.

Agenții ruși spun că informațiile clasificate, care priveau și cooperarea Rusiei cu o țară din Asia-Pacific fără nume, au fost obținute în schimbul unei „recompense monetare”.

Rusia a protestat în fața Japoniei, au declarat agențiile citate de FSB. Nu a existat nicio reacție imediată de la Tokyo.

”Bucătarul lui Putin” recunoaște, în premieră, că a fondat grupul de mercenari Wagner, care de mai mulți ani pune în practică planurile Kremlinului

Un om de afaceri apropiat de Kremlin, Evgheni Prigojin, a admis luni că a fondat, în 2014, grupul paramilitar Wagner pentru a lupta în Ucraina şi a recunoscut prezenţa lui în special în Africa, Orientul Mijlociu şi America Latină, transmite agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Într-o postare pe reţelele sociale ale companiei sale Concord, Prigojin a spus că a fondat grupul paramilitar în scopul trimiterii de combatanţi competenţi în regiunea ucraineană Donbas, în 2014.

„La acel moment, 1 mai 2014, a luat naştere un grup de patrioţi care şi-a luat numele Grupul tactic al batalionului Wagner”, a afirmat omul de afaceri într-un comunicat.

Grupul Wagner este suspectat de mai mulţi ani că pune în practică planurile Kremlinului în diferite teatre de operaţiuni, ceea ce Moscova a dezminţit constant.

Evgheni Prigojin este acuzat de numeroase puteri occidentale şi de media ruse de finanţarea grupului Wagner, ai cărui combatanţi au fost văzuţi mai ales în Siria, Libia, Ucraina şi Republica Centrafricană.

Evgheni Prigojin este pe lista de sancțiuni a statelor occidentale

În luna iulie mercenarii Wagner au început să facă recrutări în penitenciarele din Rusia și să caute voluntari pentru războiul din Ucraina în țările din Asia Centrală în contextul pierderilor ridicate suferite de forțele armate ale Moscovei în cursul „operațiunii militare speciale” pe care Vladimir Putin a declanșat-o pe 24 februarie.

Kremlinul a respins întotdeauna că are legături cu grupări paramilitare.

Supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza faptului că firme ale sale se ocupă de catering pentru Kremlin, Prigojin a fost vizat de primul pachet de sancțiuni anunțat de UE pe 23 februarie ca răspuns față de invazia Ucrainei.

Relatări despre faptul că acesta a început să efectueze personal vizite în penitenciarele din Rusia pentru a recruta criminali și infractori au apărut încă din luna august, dar aceasta este pentru prima dată când Prigojin recunoaște că este fondatorul grupui de mercenari Wagner.

sursa: www.hotnews.ro

Președintele Vladimir Zelenski, implicat într-un accident la Kiev. Primele imagini
Articolul anterior
Portarul lui Manchester United, David De Gea, înainte de meciul cu Sheriff Tiraspol: „Cred că va fi o competiție grozavă”
Articolul următor